Uluslararası Basın Enstitüsü: Tutuklu Gazeteciler Serbest Bırakılmalı
Merkezi Viyana'da bulunan Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI), Türkiye'de tutuklu bulunan gazetecilerin serbest bırakılmasını, uluslararası yargı süreci standartlarıyla tam uyumlu ve adil bir yargılama yapılmasının sağlanması istedi.
Merkezi Viyana'da bulunan Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI), Türkiye'de tutuklu bulunan gazetecilerin serbest bırakılmasını, uluslararası yargı süreci standartlarıyla tam uyumlu ve adil bir yargılama yapılmasının sağlanması istedi.
Yazılı açıklamada şöyle denildi: 'Tüm dünyadan gazeteciler bugün Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI) ile elele verdiler. Araştırmacı yazar, IPI Dünya Basın Özgürlüğü Kahramanı Nedim Şener'in bir darbe planı ile ilişkilendirilerek gözalına alınmasının üzerinden bir yıl geçmesine karşın hala cezaevinde olmasını kınadılar. IPI Yönetici Direktörü Alison Bethel McKenzie şuları söyledi: ' Nedim Şener'in ailesinden alınarak bir yıldır kilit altında tutulması, gazeteciliğinin düzmece olduğunun ve sadece hatalıların korunmasına yönelik olduğunun iddia edilmesi hem trajik, hem de absürddür. Biz buradan Türk yetkililerine Sayın Şener ve Oda TV'nin müşterek davalılarının derhal serbest bırakılması ve uluslararası yargı süreci standartlarıyla tam uyumlu ve adil bir yargılama yapılmasının sağlanması çağrısında bulunuyoruz.'
Polis, ulusal haber sitesi Oda TV ile bağlantılı olarak, gazeteci ve çalışanlarını hedefleyen bir baskınla Nedim Şener'i 3 Mart 2011'de gözaltına aldı. Yetkililer web sitesinin 'Ergenekon' olarak adlandırılan ve Türkiye'de hükümeti yöneten Adalet ve Kalkınma Partisini devirmek için terörü kullanan laik ve ultra ulusalcı bir komplonun medya ayağı olduğunu söylemektedir. Savcılar sanıkların medyayı kullanarak bu amaca ulaşmayı hedeflediklerini iddia etmektedir. Şener ve Oda TV davasındaki diğer sanıklar araştırmacı-yazar Ahmet Şık, yazar Yalçın Küçük, Oda TV yöneticisi Soner Yalçın ve diğer altı gazeteci yaklaşık yedi ay süreyle ne ile suçlandıklarını bilmeden tutuklu kaldılar. Şener, ilk olarak silahlı terör örgütünün üyesi olmakla, ancak daha sonra bu örgüte yardım ve yataklık yapmakla suçlandı. Eğer mahküm edilirse yedibuçuk ile onbeş yıl hapis cezasına çarptırılmakla karşı karşıyadır. IPI Yönetim Kurulu Başkanı ve Alman Kanalı ZDF'nin hukuk işleri eski direktörü, IPI Yönetim Kurulu Üyesi ve IPI Türkiye Ulusal Komitesi Başkanı Ferai Tınç, Nedim Şener ve diğer tutuklu gazetecilere güçlü desteklerini ifade etmektedirler.
IPI Yönetim Kurulu Üyesi ve BBC Scotland Direktörü Ken MacQuarrie Şener'in 2010 yılında Viyana'da düzenlenen bir törenle IPI Dünya Basın Özgürlüğü Kahramanı ödülünü almasının üzerinden geçen sürenin yarısı bir süredir tutuklu olduğuna dikkat çekti. MacQuarrie, "Şener'in tutukluluğunun yıldönümünü, bu kötü durumun duyurulmasını mümkün olduğunca yaygın bir biçimde yapmalıyız. Türkiye'de tutuklu bulunan 100'den fazla gazetecinin de insan hakları tamamen yok sayılmaktadır. Şener'in belirsiz durumunun sadece ona özgü olmaması üzüntü vericidir ve utanç kaynağıdır" demektedir.
Ferai Tınç'ın meslektaşı ve IPI Türkiye Ulusal Komitesi Yönetim Kurulu Üyesi ve Milliyet gazetesi yazarı Kadri Gürsel şöyle demektedir: "IPI Dünya basın Özgürlüğü Kahramanı Nedim Şener, terör üyesi olmak suçlamasıyla bundan bir yıl önce gözaltına alınmış ve ardından tutuklanmıştı. Hakkında düzenlenen iddianamede ise bu suçlama düşürüldü ve bu kez terör örgütüne yardım ve yataklıkla suçlanır oldu. Onu yargılayanlar bile Nedim Şener'in tutukluluk halini savunmakta, gerekçelendirmekte büyük bir güçlükle karşı karşıyadırlar. Nedim Şener'in tutukluluğu bir yargısız infaza dönüşmüştür. Türkiye'nin bu utançtan kurtarılması için derhal serbest bırakılması gerekmektedir."
DHA (RT)