Uluslararası Bankalardan Büyük İlgi
Ülker'in sendikasyon kredisine iki kat talep geldi.
Geçtiğimiz ay 10. global ortaklığına imza atan Yıldız Holding, uluslararası arenada ilgi görmeye devam ediyor. Son olarak Yıldız Holding şirketlerinden Ülker'in çıktığı 200 milyon dolarlık sendikasyona 400 milyon dolara yakın talep gelmesi, ilginin dünya çapında sürdüğünü gösteriyor.
Toplam satışlarının beşte biri, 30 bin kişilik çalışan kadrosunun ise dörtte biri uluslararası operasyonlarında bulunan Yıldız Holding, global bankaların tercih ettiği bir kurum haline geldi. Yıldız Holding'in halka açık şirketlerinden, Türkiye'nin en büyük gıda şirketi Ülker'in çıktığı sendikasyon kredisine iki kata yakın talep gelmesi, Yıldız Holding'e yönelik artan ilgi ve güvenin de bir göstergesi oldu. İki yıl vade ve Libor + %3,40 faiz oranı ile 200 milyon dolar olarak çıkılan krediye 400 milyon dolara yakın bir talep gerçekleşti. Sendikasyondan elde edilen meblağ, Ülker'in Türkiye'de ve bölgesinde gelişen faaliyetlerinin desteklenmesi ve mevcut kredilerinin refinansmanında kullanılacak.
"Gelecekteki sendikasyonlar için olumlu gösterge"
Yıldız Holding'in ana pazarları olan Ortadoğu, Afrika ve Avrupa'nın yanı sıra, Godiva operasyonları ile Kuzey Amerika ve Uzakdoğu'da da faaliyetlerini hızla artırması, uluslararası yatırımcıların ve finansal kuruluşların da dikkatini çekiyor. Uluslararası arenada oluşan bu ilgi neticesinde sendikasyonun talep aşamasında yarısı Asya ve Orta Doğu diğer yarısı ise Avrupa merkezli olan 40 bankadan şirket ile tanışma talebi geldi.
Sendikasyona Bank of America Merrill Lynch, Rabobank, Byblos Bank, The Commercial Bank of Qatar, JP Morgan Chase, Bank Audi, HSBC, Barclays, Fortis, Natixis, British Arab Commercial Bank, Emirates NBD Bank, Ahli United Bank ve Deutsche Bank katıldı. Bu 14 yabancı bankanın 11'i ile, Yıldız Holding arasında ilk defa kredi ilişkisi kurulmuş oluyor.
Yıldız Holding CFO'su Dr. Cem Karakaş, "Sendikasyon kredisi ile başlayan ilişkilerimiz, Yıldız Holding ve Ülker'in yabancı finans kuruluşları ile ileride oluşturacağı yeni iş ilişkilerinin sağlam bir temeli oldu. Sendikasyon kredisine gelen yoğun talep, Yıldız Holding'in uluslararası pazarlarda uyandırdığı merakın; sendikasyon sürecinin tahmin edilenin üzerinde bir başarı ile tamamlanması ise oluşan güvenin kanıtı olarak görülüyor" diye konuştu.
Godiva ve global ortaklar, Yıldız'ı parlattı
Ülker'in bu başarısında Yıldız Holding'in 2007 yılında Godiva'yı satın almasıyla uluslararası piyasalarda öne çıkmasının büyük katkısı oldu. Godiva ile Türkiye tarihinin en büyük yurtdışı alımını yapan Yıldız Holding, bu tarihten sonra yurtdışında yakından takip edilmeye başlandı. Bu tarihten sonra beş önemli global ortaklığa daha imza atan Yıldız Holding, son olarak geçtiğimiz ay Japon gıda devi Nissin foods Holding ile %50-50 ortaklık anlaşmasına imza attı. Holding, 2009 yılında Danimarkalı Gumlink şirketi ile sakız ve şekerleme alanında işbirliğine gitti. Yapılan anlaşma sonrasında Gumlik, Danimarka'daki üretim tesislerini Tekirdağ'a taşıma kararı aldı. 2010 yılında iki global şirketle daha ortaklık anlaşması imzalayan Yıldız Holding, Avrupa'nın içecek alanında lider markalarından Eckes Granini ve baharat alanında dünyanın en büyüğü McCormick'i global ortakları arasına kattı. Holding, geçtiğimiz yıl da Amerika'nın ünlü kahve zinciri Caribou Coffee'yi Kuveytli Al-Sayer Grubu ile Türkiye'ye getirmişti.