Uluslararası Balkan Savaşları Sempozyumu Sona Erdi
-şişli'de bir otelde gerçekleştirilen Uluslararası Balkan Savaşları Sempozyumu sona erdi.
-şişli'de bir otelde gerçekleştirilen Uluslararası Balkan Savaşları Sempozyumu sona erdi. Kapanış oturumunda Balkanlar'da sevgi, hoşgörü ve huzurun tekrar sağlanması ve kalıcı barışın tesis edilmesi" için yapılması gerekenler tartışıldı.
Grand Cevahir Hotel Kongre Sarayı'nda Cuma günü başlayan ve 3 gün süren Uluslararası Balkan Savaşları Sempozyumu'nun son gününde savaşa tanıklık edenlerin yakınları yaşanan acı hatıraları aktardı. Süleymen Gündüz'ün yönettiği oturumda 99 yaşındaki Ali Doğukan, Rıza Abazoğlu ve Macit Cantürk büyüklerinden dinledikleri acı hatıraları aktardı. Ak Parti Edirne Milletvekili Mehmet Müezzinoğlu, İstanbul eski Milletvekili Hüseyin Kansu ile tarihçi Yıldırım Ağanoğlu da konuşmacı olarak katıldı.
"SAVAŞIN 100. YILINDA BARIŞI KONUŞTUK"
Sempozyumun kapanış konuşmasını yapan Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı, "Burada 3 gün boyunca 80 bilim insanı Balkan Savaşlarını ve savaş sonrası yaşananları paylaştılar. Çok önemli tespitleri dinledik. Savaşın 100. Yılında Barışı konuştuk. Dünyada korku imparatorluğu kuranların teker teker yıkıldığına şahit oluyoruz. Tarih boyunca korku, zulüm hiçbir zaman ebedi olmadı, olamayacaktır" dedi.
"AMACIMIZA ULAŞTIK"
Başkan Çağırıcı'nın ardından Kırklareli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Aykaç, sonuç bildirgesini açıkladı. Prof. Dr. Aykaç, 78 bilim insanı ve kanaat önderinin parelel olarak gerçekleştirdiği oturumlarda, öne çıkan konu başlıklarının savaş, göç, acı çerçevesinde oluşan kolektif hafıza ve bunların kurucu unsuru olduğu ulusal veya dini kimlikler, güncel, siyasi, kültürel, toplumsal tavır alışlar olduğunu ifade ederek şöyle devam etti:
"Bugün şu bilinçle yaşıyoruz: Tarihi unutuyoruz, ancak tarihe takılıp kalmıyoruz, bugünü yaşıyoruz ve geleceği yaşayacağız. Bu sempozyum hem bu savaşlardan sonra 100 yıl gibi uzun bir süre geçtiği için ve hem de Balkanlar'da genel anlamda bir barış ve istikrar, normalleşme dönemine girildiğinden aynı zamanda da Türkiye'nin tarihi misyonunun farkına varması ve Balkanlar'ın önemine inanarak ellerini bu bölgeye uzatmaya başlaması sebebiyle bundan sonra barış, kardeşlik, huzur, istikrar ve refahı Balkanlar'da nasıl kurabiliriz, nasıl kalıcı hale getirebiliriz sorularının cevaplarının aranması gereken dönemdeyiz. Bundan sonraki dönemi bu doğrultuda her türlü çalışmaların, faaliyetlerin gündeme gelmesi gerekir. Aynı zamanda geleceğin, barış, istikrar, kardeşlik ve refah temelleri üzerinde inşa edilmesini savunurken ve desteklerken bugün, Balkanlar'da bu hedeflerin gerçekleşmesinin önündeki engellere, temel problem alanlarına ve risk faktörlerine de işaret etmek ve bunları analiz etmek bu sempozyumun gayelerinden biridir." - İstanbul