Uluslararası Apiterapi ve Arı Ürünleri Sempozyumu Marmaris'te Başladı
Muğla'nın Marmaris İlçesi'nde iki gün sürecek alternatif tıp yöntemi olan Apiterapi yöntemini de konu alan 'Uluslararası Apiterapi ve Arı Ürünleri Sempozyumu' bugün başladı.
Muğla'nın Marmaris İlçesi'nde iki gün sürecek alternatif tıp yöntemi olan Apiterapi yöntemini de konu alan 'Uluslararası Apiterapi ve Arı Ürünleri Sempozyumu' bugün başladı.
D Grand Azur Marmaris Otel'de Muğla Valiliği ve Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi'nin destekleriyle organize edilen 'Uluslararası Apıterapi ve Arı Ürünleri Sempozyumu'na AK Parti Muğla Milletvekili Nihat Öztürk, Muğla Valisi Amir Çiçek, Sağlık Bakanlığı Geleneksel Tamamlayıcı Alternatif Tıp Uygulaması Daire Başkanı Dr. Mehmet Zafer Kalaycı, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mansur Harmandar, CHP'li Marmaris Belediye Başkanı Ali Acar, Trakya Üniversitesi Tekirdağ Ziraat Fakültesi'nden emekli Prof. Dr. Muhsin Doğaroğlu, Uluslararası Apiterapi ve Arı Ürünleri Toplumu Başkanı Prof. Dr. Fang Zhu, Romanya Apiterapi Cemiyeti Sekreteri Dr. Cristina Pavel, Türkiye Apiterapi Derneği Başkanı Yrd. Dç. Dr. Timuçin Atayoğlu, apiterapi uzmanları ve Marmaris oda başkanları ile sivil toplum kuruluşu üyelerinden oluşan 100 kişi katıldı.
MARMARİS'İN MARKA DEĞERİ ARTIRILACAK
Açılış konuşması Marmaris Ticaret Odası Başkanı Mehmet Baysal, yaptı. Apiterapi Merkezi'nin açılması için ilk adımların atıldığını söyleyen Baysal, "Apiterapi, 3 bin yıldır çeşitli hastalıklar için uygulanan alternatif tıptır. Günümüzde yapılan araştırmalarda dünyada hızla gelişen arı ürünleri ile tedavi yaygınlaşmaya başlamıştır. Böyle bir merkezin açılması için düzenlediğimiz sempozyumda hedefimiz deniz, kum ve güneş üçlüsünün yanında sağlık turizmini geliştirmektir. Arı ve bal üretimi en fazla bizim bölgemizde yaygın. Kısa süre içinde hayata geçireceğimiz Apiterapi Merkezi ile marka değerimizi artıracağız" dedi.
Sempozyumun Bilimsel Başkanı Prof. Dr. Muhsin Doğaroğlu ise arıcılığın hayvancılık faaliyetlerinin gerisinde kaldığını söyledi. Bilinçli üretim yapılması halinde hem kalite hem de miktar olarak arıcılık sektöründe iki kata kadar verim alınabileceğinin altını çizdi.
APİTERAPİ MERKEZLERİNİN VERECEĞİ KATKIYA VURGU
Sağlık Bakanlığı Geleneksel Tamamlayıcı Alternatif Tıp Uygulaması Daire Başkanı Dr. Mehmet Zafer Kalaycı da, "Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu girişimleriyle; TBMM'den kararla yeni çıkan Sağlık Enstitüsü Bölümü ve bunun altında altı tane enstitü var. Bu yeni hayata geçirilen enstitü birimlerinin biri de geleneksel tamamlayıcı tıp uygulamaları. Bu alternatif tıp uygulamaların en başında apiterapi tedavi ve merkezlerinin oluşturulması ön planda. Apiterapi merkezlerinin açılmasıyla Türkiye gelecekte ciddi şaha kalkacaktır. Tüm Avrupa'yı topladığınızda bizim bitki örtümüze ulaşamıyor. Bizim altımızdaki bu ciddi bitki örtüsünün maalesef yüzde 5-6 gibi bir bölümünden faydalanıyoruz. Alternatif tıp için diğer bakanlıklarla birlikte çalışmalarımız başlamıştır. Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın söylemiş olduğu ve hayata geçireceği bitkisel tedavi ve bitkisel ilaçlar ile tedavi projesi kısa süre içinde hayata geçirilecektir" dedi. - Muğla