Uluslararası Anadil Günü
Uluslararası Anadil Günü Ankara'da düzenlenen resepsiyonla kutlandı.
Uluslararası Anadil Günü Ankara'da düzenlenen resepsiyonla kutlandı.
Bangladeş'in Ankara Büyükelçisi Allama Sıddıki'nin ev sahipliğinde Milli Kütüphane'de gerçekleştirilen davete, milletvekilleri ile Ankara'da görev yapan yabancı misyon temsilcileri, diplomatlar ve akademisyenler katıldı. Davete katılan konuklar Bangladeş şehitlerinin anısına yakalarına siyah kurdele taktı.
Büyükelçi Sıddıki konuşmasında, 21 Şubat'ın Bangladeş'te 1952 yılındaki Bengal Dili Hareketi gösterilerinde şehit olanların anıldığı önemli bir gün olduğunun altını çizdi. 21 Şubat'ın hem trajedi hem de bir başarı günü olduğunu ifade eden Sıddıki, bu sayede Bengalcenin önce resmi olarak tanındığını daha sonra da 21 Şubat'ın bütün dillerin varlığını simgeleyen bir gün olarak kutlanmaya başlandığını belirtti.
Sıddıki, bugünün UNESCO tarafından Uluslararası Anadil Günü olarak tanındığını ve insanlık için büyük bir miras haline geldiğini anlattı.
Yok olma tehlikesi altında bulunan diller olduğuna dikkati çeken Sıddıki, "Bir dilin ölmesi demek en azından bir grup insan tarafından binlerce yıl boyunca tecrübe edilen pek çok kavramsal becerinin ölmesi demektir. Bu çok büyük bir kayıp, bu yüzden bugün de dünya dillerini korumayı düşünmeli ve dikkate almalıyız." diye konuştu.
Hacettepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Haluk Özen ise dilin bir milletin ruhunu oluşturduğunu belirtti, anadili olmayan bir ülkenin eşsiz bir kimliği de olamayacağının altını çizdi. Özen, bu etkinlikle beraber Türkiye-Bangladeş ilişkilerinin de güzel bir şekilde kutlanacağını dile getirdi.
Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı Prof. Dr. Derya Örs de bu etkinliğin Bangladeş ile Türkiye Cumhuriyeti arasında tarihi, kültürel ve ticari ilişkilerin daha da geliştirilmesi ve toplumların birbirini daha iyi tanımasına katkıda bulunması temennisini dile getirdi. Örs, "Anadilleri Bengalce uğrunda hayatlarını kaybeden ve çoğu üniversite öğrencilerinden oluşan 21 Şubat şehitlerini rahmet ve saygıyla anıyorum." diyerek Uluslararası Anadil Günü'nü de tebrik etti.
İki ülkenin milli marşlarının çalınmasının ardından Bangladeş ile ilgili bir belgesel izlendi. Etkinlikte daha sonra konuşmalara geçildi.
Konuşmaların ardından şarkı, şiir ve çeşitli aktivitelerin yer aldığı kültürel bir program sergilendi. Daha sonra misafirlere geleneksel Bangladeş yemekleri ikram edildi.