Uluslararası Ahilik ve Ahi Evran Kongresi"
Türk Asya Stratejik Araştırmalar Merkezi (TASAM) ile Esnaf ve Sanatkarlar Derneğinin (ESDER) düzenlediği "Uluslararası Ahilik ve Ahi Evran Kongresi" başladı.
Türk Asya Stratejik Araştırmalar Merkezi (TASAM) ile Esnaf ve Sanatkarlar Derneğinin (ESDER) düzenlediği "Uluslararası Ahilik ve Ahi Evran Kongresi" başladı.
TASAM Başkanı Süleyman Şensoy, kongrenin açılışında, bazı değerlerin yeni yetişen nesillere aktarılmasının yalnızca okul eğitimi yoluyla sağlanamadığını, bu değerlerin hayatın akışı içerisinde, toplumla bütünleşik bir biçimde ve uygulama halinde öğrenilmesi gerektiğini söyledi.
Ahi Evran'ın geliştirmiş olduğu modelin Osmanlı'dan günümüze ciddi yansımaları olduğunu belirten Şensoy, şöyle devam etti:
"İnsan hayatında maksat sadece maddi rahatlık değil, maddi ve manevi iki yönlü olarak bir kapasite inşasına hizmet eden bir yapılanmadır. Ahi Evran hazretlerinin ortaya koyduğu bu model, bugün aynı adla olması şart değil, kurumsal olarak nasıl canlandırılabilir ve uygulanabilir, mevcut kurumlara nasıl entegre edilebilir, bunun arayışı içinde olmamız gerekir."
Türkiye'nin Stratejik Vizyonu 2023 Projesi'nin 2005 yılından beri sürdürüldüğünü hatırlatan Şensoy, projenin "makro çerçeve", "stratejik lokomotif sektörler", "değerleri inşası" isimli 3 temel başlıktan oluştuğunu belirtti. Projenin 2007 yılından itibaren Cumhurbaşkanlığı himayesinde sürdüğünü ifade eden Şensoy, 2015 yılında projede gelinen noktada bir revizyona gidildiğini ve projenin "Türkiye 2053" olarak revize edildiğini dile getirdi.
Projede nicelik hedeflerini bir kenara bırakarak, nitelik üzerinden yeni hedeflerin ortaya konulması gerektiğini vurgulayan Şensoy, şöyle devam etti:
"Son 300 yıldır ilk defa devlet ve millet bir gelecek vizyonunu tartıştı. Bir gelecek endişesi içerisinde kurumsal olarak hareket etme kültürü başladı. Bence Türkiye'nin Stratejik Vizyonu 2023 Projesi'nin en büyük başarısı bu. 2053'te de inşallah devlet ve millet hayatında zaman zaman türbülanslar, tıkanmalar, sıkıntılar olsa da bunlar aşılacaktır. Türkiye 2053 Projesi'nde bu sürecin başarılabileceğini düşünüyorum. 2053 ve 2023 tarihleri sadece sembol. Önemli olan devletin ve ilgili bütün sivil ve resmi kurumların eş güdüm içerisinde çalışmasıdır. Projenin 'değerler inşası' bölümüyle ilgili çalışma içindeyiz."
"Sosyolojik öz denetim süreçleri geliştirilmeli"
Esnaf ve Sanatkarlar Derneği (ESDER) Başkanı Mahmut Çelikus da iş hayatındaki mevcut şartlarda resmi denetim süreçlerinin yetersiz kaldığını, bu nedenle sosyolojik öz denetim süreçlerinin geliştirilmesi ve canlı tutulması gerektiğini söyledi.
Esnaf derneklerinin sosyolojik ve kültürel açıdan daha etkin hale getirilmesinin önemine değinen Çelikus, şunları anlattı:
"Üyelerin dayanışma ruhu içerisinde olması, meslek ruhuna aykırı davranışları doğal yollardan engelleyecek bir usul ve üslup geliştirmelerinin sağlanması gerekiyor. Sabretmeyi beceren insanı kamil yetiştirmenin temel hedef olması lazım. Sosyal istikrar ve güvencenin sağlandığı, rızk endişesinin ortadan kalktığı, ahlaki duyarlılığın yükseldiği, dayanışma kurumlarının geliştirildiği, bununla birlikte rekabetin ve üretimin de teşvik edilmeye devam edildiği bir orta yol bulunması gerekiyor."
Çelikus, yurt içinde ve yurt dışında ahilikle ilgili sempozyumlar düzenlediklerini dile getirdi. Ahiliğin manevi ve ağır bir yük olduğunu ifade ederek, bu konuda bir şeyler ortaya koymanın zorluğuna değinen Çelikus, şunları kaydetti:
"Bu işe gönül koyduk devam ediyoruz. Bilim, sinema, akademik çalışmalar ve okullarda ahilikle ilgili çalışmalar yaptık. 'Sanayinin Çırakları ve Geleceğin Yıldızları' adlı bir projemiz de var. Burada ahi değerlerini veriyoruz. Şu anda 650 genci Ankara'dan topladık. Çırak bunlar. Maçları bitti. Finalini bu ayın sonunda yapacağız.Futbol turnuvasını Türkiye çapında yapmak istiyoruz. Gelecek sene de Balkan ülkelerinde esnafı, sanayicisi, meslek lisesi ve çıraklarına yönelik futbolla başlayan spor müsabakası yapmayı düşünüyoruz."
Açılış konuşmalarının ardından başlayan oturumlarda, "Üretim, Tüketim ve Eğitim Modeli Olarak Ahilik ve Ahi Evran", "Otokontrol Müessesesi Olarak Ahilik", "Sosyal Politikalar, Sivil Toplum ve Ahilik", "Sosyal Güvenlik, Sağlık ve Ahilik", "Çok Boyutlu Güvenlik ve Ahilik (Orta Sınıfın Tasfiyesi ve Mikro-Milliyetçiliğin Etkilerinin Önlenmesi vb)" konularında sunum gerçekleştirildi.
Yarın da devam edecek kongrede, "Çok Boyutlu Refah ve Siyasi İstikrar İçin Ahilik", "Tüketici Hakları ve Ahilik", "Emek, Sermaye ve Ahilik", "Tarihi, Sosyal ve Kültürel Değerlerin İhyası İçin Ahilik", "Yeni Kurumsal Modellemeler; Baciyan-ı Rum, Ahiyan-ı Rum, Abdalan-i Rum, Gaziyan-ı Rum" konuları ele alınacak.
Ana teması, "Üretim - Tüketim Sosyal Sorumluluk, Eğitim İş Modeli" olarak belirlenen ve "Medeniyet İnşası: Referans Değerler, Kurumlar, Kişiler'" etkinlikleri çerçevesinde model proje olarak tasarlanan "Uluslararası Ahilik ve Ahi Evran Kongresi"yle Ahiliğin, Türkiye ve dünya için her ölçekte uygulanabilir "iş ve eğitim modeli" potansiyelinin kurumsallaşmasına katkı sağlaması hedefleniyor.
Uzman akademik çevreleri ve düşünce kuruluşlarını bir araya getirerek, kamu, akademi, STK'lar ve iş dünyası temsilcilerinin dahil olacağı bir tartışma platformu oluşturmayı amaçlayan kongre kapsamında yürütülecek çalışmaların, mevcut resmi ve sivil kurumlar arasında iş birliği imkanlarının geliştirilmesine de çok yönlü faydalar sağlaması planlanıyor.