Haberler

Uluslararası 3. Yaş Baharı Kongresi

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Medikal Turizm Derneği Başkanı İbiş: ''Yaşlılarla ilişkin sorunların birçoğu yalnızlık duygularının giderilmediği için ortaya çıkıyor, bunun çözülmesinde teknoloji önemli'' Brüksel KU Leuven Üniversitesinden Prof. Dr. Broeckaert: ''Artan yaşlı nüfusun daha fazla evde bakım hizmetine ihtiyacı var, bu.

Medikal Turizm Derneği Başkanı Sinan İbiş, yaşlılara ilişkin sorunların birçoğunun yalnızlık duygularının giderilmediği için ortaya çıktığını belirterek, bunun çözülmesinde teknolojinin önemli olduğunu söyledi.

Medikal Turizm Derneği tarafından, AA'nın global iletişim sponsorluğunda Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık Tanıtma Fonu, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Ankara ve Hacettepe üniversitelerinin işbirliği ile çeşitli firmaların desteğiyle Rixos Otelinde düzenlenen "Uluslararası Yaş Baharı Turizmi ve Dinamikleri Kongresi"nin ikinci gününde AB ülkelerinde yaşlıların ihtiyaçları ve çözüm önerileri  konuları ele alındı.

Kongrenin "AB'de Yaşlanmada Çözümler" konulu oturumunda konuşan İbiş, sosyal mecrayı kültürel kayıp değil, kültürlerin kucaklaşması olarak gördüklerini ifade etti.

Türkiye'de yapılan araştırmaya göre yaşlıların teknoloji kullanmadıklarının tespit edildiğini ancak bunun kullanmayacakları anlamına gelmediğini belirten İbiş, görme bozukluğu dolayısıyla dijital ortamda bulunmakta zorlanabileceği değerlendirmesinde bulundu.

İbiş, yaşlılarla ilgili sosyal medyada mesajlarının paylaşılması, onların birbirleriyle iletişim kurmasına yardımcı olmanın çok önemli olduğunu ifade etti.

-Uzaktan bakım teknolojilerinin yaygınlaşması

Yaşlılara ilişkin sorunların bir çoğunun yalnızlık duygularının giderilmediği için ortaya çıktığını anlatan İbiş, bunun çözülmesinde teknolojinin önemli olduğunu kaydetti.

Dünyada uzaktan bakım teknolojilerinin yaygınlaştığına değinen İbiş, Ankara Valiliğinin de bin 400 kişiye hizmet veren bakım merkezi bulunduğunu hatırlattı.

İbiş, "Biz evde bakımı çekirdek yapımızdan dolayı başarmış bir ülkeyiz ama köyden kente göç ve aile yapısının sürdürülememesi bunu tehlikeye sokabilir" şeklinde konuştu.

-Yaşlılara sosyal medya eğitimi

Sosyal Medya Uzmanı Özbil Kavraal Bıyıklı da "Yaşlılık ve Yaşlılar ile Medya İletişimi" başlıklı sunumunda, yaşlıların sosyal medyayı kullandığı ölçüde çağı yakaladığını hissettiğini ve böylece kendilerini ruhsal anlamda genç hissettiklerini söyledi.

Bıyıklı, "savunmasız" kabul edilen yaşlıların sosyal medyada manipülasyona açık olduklarını ve bazen de dolandırıldıklarını hatırlatarak, yaşlılara kendilerini koruyabilmeleri için sosyal medya eğitimi verilmesi gerektiğini vurguladı.

Yaşlıların sosyal medyada zaman zaman gençlik fotoğraflarını paylaşarak sahte mutluluk yaşadıklarını söyleyen Bıyıklı, "Biz bu tempoda onları sürekli dinleyemiyoruz; bırakın yaşıtlarıyla veya tecrübelerinden faydalanabilecek insanlarla sosyal medyada buluşsunlar" diye konuştu.

-Evde bakım için teknolojik çözümler

Caretech AB Yönetim Kurulu Başkanı Ulf Lindsten de İskandinav ülkelerindeki sağlık ve bakım hizmetlerine ilişkin bilgi verdi.

Önceki yıllara kıyasla  yaşlı nüfusun artmasına ve aktifleşmesine rağmen artık daha az hizmet sağlayıcı bulunduğuna dikkati çeken Lindsten, bunun hem bütçe hem de kaynak yetersizliği dolayısıyla ortaya çıktığını belirtti.

İskandinavya'da 75 yaş üstü insanların yüzde 90'ının evlerinde yaşadığına değinen Lindsten, buna imkan sağlayan saat benzeri bir aletle yaşlıların gerektiğinde yardım alarak bağımsız hayatlarını sürdürdüğünü anlattı.

-Yaşlı bakım telefonu uygulaması

Caretech Genel Müdürü Dietmar Gottschalk ise evlerde düşük maliyetlerle kurulan bakım teknolojileri sayesinde yaşlıların ihtiyaçlarının uzaktan iletişimle yerine getirilebildiğini belirterek, bunun yanı sıra evlere kurulan acil yardım sensörlerinin yaşlının aramasına bile gerek kalmadan acil durumunu merkeze ilettiğini bildirdi.

Gottschalk, Türkiye'de de 5-20 yıl içinde yaşlı bakım telefonu uygulamasının devreye girmesi gerektiğini vurguladı.

"AB'de Yaşlanma ve İhtiyaçlar" başlıklı oturumda konuşan Caretech AB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Dr. Llija Batljan da OECD'nin son 10-15 yıldır ülkeleri, yaşlılıkta giderlerin daha da artacağına yönelik uyardığını hatırlatarak, "Hem toplum hem de verimlilik açısından yaşlılar için en iyi bakım kendi evlerinde bakım ortamını sağlamaktır. Yaşlıların  evde bakımı aynı zamanda onların bağımsızlık duygusunu teşvik eden bir uygulamadır" şeklinde konuştu.

-Yaşlıların tercihi evde bakım

Deconet CEO'su Robert Hurter ise "İsviçre'de yaşlı bakımında sorunlar ve çözümleri" konusunda değerlendirmelerde bulundu. İsviçre'de yaşlıların büyük bir kısmının evlerinde yaşamayı seçtiğini anlatan Hurter, çok nesilli hane halklarının yerini son yıllarda artık daha az insanın bir arada yaşadığı evler aldığını dile getirdi.

Hurter, yaşlı bakım sektöründe şirketler için potansiyelin yüksek olduğuna işaret ederek, bu alandaki şirketlerin yaşlıların temizlik, yiyecek güvenlik, teknoloji, ulaşım ile acil destek gibi ihtiyaçlarını karşılayacak hizmetleri sunması gerektiğini sözlerine ekledi.

Brüksel KU Leuven Üniversitesinden Prof. Dr. Bert Broeckaert de Belçika'daki yaşlı bakımına değinerek, ülkedeki yaşlı insanların yüzde 5'inin evde bakım hizmet aldığını söyledi.

Broeckaert, yaşlanan nüfusun arttığını ve gelecekte daha fazla bakımevine ve bakım hizmeti verecek kişilere ihtiyaç olduğunu bildirdi.

Belçika'da yaşlıların öncelikle evde bağımsız şekilde yaşamalarını sağlamak, formal bir bakım hizmeti vermek için çalıştıklarını anlatan Broeckaert, "Daha fazla bağımlı hale gelen ve artan yaşlı nüfusun daha fazla evde bakım hizmetine ihtiyacı var, bu da evde bakım hizmeti verecek personeli bulmak ve bu maliyeti karşılamak noktasında karşımıza zorluk olarak çıkacaktır" şeklinde konuştu. - Ankara

Kaynak: AA / Güncel
title
Close