Haberler
CHP lideri Özel'den çok konuşulacak Öcalan iddiası: Bir günde izin çıkaracak

Özel'den bomba Öcalan iddiası

Yenidoğan Çetesi davasında Başhekim Fetin Rüştü Yıldız, Fırat Sarı'ya para ödediklerini itiraf etti

Sanık sandalyesine oturan başhekimden Fırat Sarı'yı zora sokacak itiraf

Bahçeli'nin çağrısı sonrası DEM Parti Öcalan'la görüşmek için yazılı başvuru yaptı

Bahçeli'nin Öcalan çağrısı sonrası DEM Parti ilk adımı attı

'Ahmet Özer' tartışması tansiyonu yükseltti, İmamoğlu çileden çıktı

İBB Meclisi'nde tansiyon yükseldi, İmamoğlu çileden çıktı

"Uluslararası 2. Helal ve Sağlıklı Gıda" Kongresi

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kongre Başkanı Prof. Dr. Elgün: "Yalnız vejetaryen ve koşer tipi beslenme ürünleriyle çözüme gitmek toplam kalite anlayışına uymaz. Müslümanlar da cesur ve kararlı tutumlarıyla global yaşam orta...

Uluslararası 2. Helal ve Sağlıklı Gıda Kongresi Başkanı Prof. Dr. Adem Elgün, sadece vejetaryen ve koşer tipi beslenme ürünleriyle çözüme gitmenin toplam kalite anlayışına uymayacağını belirterek, "Müslümanlar da cesur ve kararlı tutumlarıyla global yaşam ortamını etkilemeli, helal gıda antetli ilk çalışma ve uygulamaları gerçekleştirerek örnek teşkil etmelidir" dedi.

Helal ve Sağlıklı Gıda Platformu, Necmettin Erbakan Üniversitesi, SMIIC (The Standards and Metrology Institute for Islamic Countries) ve Konya Büyükşehir Belediyesinin organizasyonuyla Konya Dedeman Otel'de düzenlenen kongre, Kuran-ı Kerim tilaveti ile başladı.

Ardından söz alan Kongre Başkanı Prof. Dr. Adem Elgün, kongrenin ele aldığı helal ve sağlıklı gıda seçimi konusunun, yalnız tüketiciyi değil gıda zincirinde hizmet veren ulusal ve uluslararası tüm kurum, kuruluşları ilgilendirdiğini söyledi.

- "Dini ihtiyaçlara gereken önem verilmeli"

Bu konuların dana önce din, fen ve tıp bilimlerini birlikte icra eden ilim adamları tarafından incelendiğini, çıktılarının fıkhi hükümler şeklinde günümüze ulaştığını ifade eden Elgün, şunları kaydetti:

"Konuların bilimsel açılımında üniversiteler, enstitüler ve TÜBİTAK gibi kuruluşların desteklerine ve imkanlarına büyük ihtiyaç duyulduğunu özellikle belirtmek isterim. Yaşadığımız gıda terörü ortamında duyulan ihtiyaçlar, hanelerin ve beldelerin dışına çoktan çıkmıştır. Mesafeleri hızla yok eden turizm sektörünün ulusal ve uluslararası catering, konaklama ve lojistik hizmetlerinde, bu konuların hassasiyetle ele alınması gerekir. Yalnız vejetaryen ve koşer tipi beslenme ürünleriyle çözüme gitmek toplam kalite anlayışına uymaz. Müslümanlar da cesur ve kararlı tutumlarıyla global yaşam ortamını etkilemeli, helal gıda antetli ilk çalışma ve uygulamaları gerçekleştirerek örnek teşkil etmelidir. Kalitenin detaylarda olduğu unutulmamalı, dini ihtiyaçlara gereken önem verilmeli."

Adem Elgün, bin civarında kayıtlı katılımcının bulunduğu kongrede 15'i yabancı olmak üzere 61 sözlü, 64 de poster bildiri sunumunun yapılacağını aktardı.

"Günümüzde helal kelimesi ve helal logosu koruma altında değildir"

Helal ve Sağlıklı Gıda Platformu Dönem Koordinatörü Prof. Dr. Fatih Gültekin ise helal ve sağlıklı beslenmenin; insanların hem beden sağlığı hem manevi dünyası hem de nesiller için önemli olduğunu bildirdi.

Önemli olan bu konuyu, layıkıyla hayata geçiremediklerini ifade eden Gültekin, şöyle konuştu:

"Bu konuda bazı engeller var, bunları 3 ana grupta toplayabiliriz. Birincisi, üretimden tüketime kadar tüm sektörlerde bilgi ve bilinç yetersizliğidir. Bu bilinç artırıldığı takdirde iyiye doğru gidiş olacaktır. Bu noktada tüketici bilincinin çok önemli olduğunu ve anahtar rol oynayacağını düşünüyoruz. Çünkü diğer sektörler tüketicilere göre kendilerini ayarlamaktadırlar. İkinci sorunumuz, helal ve sağlıklı gıda sunumuyla ilgili yetersizliklerdir. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımız son dönemde çok güzel icraatlar gerçekleştirmiştir. Mevzuatta yaptığı değişiklikler, uygunsuz gıda üreten firmaların ifşası ve cezaların artırılması yüz güldürücü gelişmelerdir ancak biz bunların artarak devam etmesini istiyoruz. Bu kapsamda helal belgelendirme sisteminin de sağlam temeller üzerine oturması gerekmektedir.

Maalesef, günümüzde helal kelimesi ve helal logosu koruma altında değildir. Ancak akredite sistemler tarafından helal belgelendirme yapılabilmeli ve bunlar, ürünler üzerinde logolarıyla yer almalıdır. Diğer 3. nokta ise tüketicilerin iradelerinin eğitimindeki yetersizliktir. Helal gıda ürettik, çok güzel sertifikalarla bunları sertifikaladık, önümüze geldi. Helal ve sağlıklı bir ürünü uygun miktarlarda tüketmediğiniz zaman helal ve sağlıklı ürünle sağlıksız bir beslenme gerçekleştirmiş olursunuz. Bu noktada irade eğitiminin gerçekleştirilmesine yönelik özel çalışmalar yapılmalıdır."

Gültekin, platform olarak bu 3 noktada bilinci artırmak üzere eğitim faaliyetleri gerçekleştirdiklerini, kongrenin bu anlamda büyük önem taşıdığını dile getirdi.

Kongrenin açılışına, Konya Valisi Muamer Erol, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Şeker, Konya Sağlık Müdürü Hasan Küçükkendirci ile çok sayıda öğretim üyesi ve vatandaş katıldı.

10 Ekim'de sona erecek kongrede, sağlıklı ve helal ürün seçimi konusu, zincirin tüm halkaları göz önüne alınarak değerlendirilecek. - Konya

Kaynak: AA / Güncel
title