Uluslar Arası Müzik Sempozyumu Başladı
Osmangazi Belediyesi ve Uludağ Üniversitesi arasında imzalanan 'Kültürel İşbirliği Protokolü' kapsamında Bursa'da ilk kez 'Uluslar Arası Müzik Sempozyumu' düzenlendi.
Açılış oturumu ile başlayan ve 3 gün sürecek olan sempozyumda, yerli ve yabancı birçok akademisyen, 'Müzikte Performans' konusunu ele alacak.
Ördekli Kültür Merkezi'nde düzenlenen sempozyuma Osmangazi Belediye Başkan Yardımcısı Hasan Hüseyin Erdönmez, Uludağ Üniversitesi Rektör Yardımcısı Eray Alper, Uludağ Üniversitesi Devlet Konservatuarı Müdürü Prof İsmail Göğüş, yerli ve yabancı akademisyenler, sanatçılar ve öğrenciler katıldı. 12-14 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilecek sempozyumda, Türkiye'den 72 akademisyen ile birçok ses sanatçısı yer alacak. Yurtdışından da 4 akademisyenin katıldığı sempozyum sonucunda, hem konuyla ilgili araştırmaların ve uygulamaların literatüre kazandırılması, olası sorunların tanımlanması ve öneriler getirilmesi, hem de sanatçı ve araştırmacıların bir araya gelerek bilgi ve deneyimlerini müzikte performansa ilişkin yorumlarını paylaşabilecekleri bir iletişim ortamının oluşturulması amaçlanıyor. Sempozyum süresince, çeşitli yorum ve uygulamalarıyla performans yönelimleri, duyulanım, kaygı, motivasyon gibi yönleriyle performans psikolojisi, sanatçının yaratıcılığı, bireyselliği ve diğer karakteristikleri ile performansta bireysellik, toplumsal cinsiyet, statü, rol ve benzeri unsurları içeren performansta toplumsal faktörler gibi bir çok başlıkta müzikte performans konusu ele alınacak.
"BÖYLE BİR ETKİNLİĞİN PAYDAŞI OLMAKTAN MUTLUYUZ"
Sempozyumun açılış konuşmasını yapan Osmangazi Belediye Başkan Yardımcısı Hasan Hüseyin Erdönmez, "Uludağ Üniversitesi ile kültürel, sanatsal ve sosyal alanlarda bir çok işbirliğimiz var. Geçtiğimiz yıl yaptığımız 'Kültürel İşbirliği" protokolü ile Uludağ Makam konserleri ile Bursa'yı buluşturduk. Bahar Şarkıları, Kafkaslara Göç gibi konserlerle hem aynı kültürü yaşadığımız müzikleri şehrimize taşıdık hem de usta ellerden ve dillerden çıkan müziğin tadına vardık. Uludağ Üniversitesi Devlet Konservatuarı ile birlikte, şimdi de 'Müzikte Performans' adlı Uluslar Arası Müzik Sempozyumu düzenliyoruz. 12-14 Ekim tarihleri arasında Bursa'da ilk kez gerçekleşen, bilim ve sanatın bir arada olduğu böyle bir etkinliğin paydaşı olmaktan mutluluk duyuyoruz" dedi.
Sempozyuma, Türkiye'nin yanı sıra yurtdışından da akademisyen ve sanatçıların katıldığının altını çizen Erdönmez, "Sempozyumumuzda Türkiye'nin dört bir yanından bilim ve sanat insanlarımızın yanı sıra yurt dışından katılımcılarımızın varlığı sempozyumu daha da güçlendirdi. Sempozyumumuz tarihi bir mekanda, Ördekli Kültür Merkezi'nde başlıyor. Sempozyum boyunca kıymetli katılımcılarımız sunumları ile birçok müzik türlerini, müzik aletlerini, müzik yöntemlerini, sesleri, kültürümüzdeki hazineleri ortaya koyacak. Başta sempozyum Başkanı Prof. Dr. İsmail Göğüş olmak üzere tüm katılımcılara, konuşmacılara ve sempozyum düzenleme kuruluna teşekkür ediyorum" diye konuştu.
"SEMPOZYUM MÜZİK DÜNYASINA ÖNEMLİ KATKILAR SUNACAK"
Uludağ Üniversitesi Rektör Yardımcısı Eray Alper de, "Üniversitemiz ve Osmangazi Belediyesi arasında yapılan protokol kapsamında 2015-2016 yılı içerisinde birçok etkinliğe imza attık. Osmangazi Belediyesi büyük bir emek harcayarak devlet konservatuarımızla birlikte gerçekleştirdiği müzikte performans temalı Uluslar Arası Müzik Sempozyumu da, bu etkinlikler serisindedir. Bu sempozyum çeşitli tespitler ve önermeler ile, müzik camiasına sanatsak birikim ve gelişim açısından önemli katkılar sunacaktır" dedi.
Konuşmaların ardından Uluslar Arası Müzik Sempozyumu, Prof. Dr. İsmail Göğüş'ün oturum başkanlığını yaptığı ve Prof. Dr. Martin Stokes, Prof. Dr. Thomas J. Solomon, Prof. Dr. Francis Bıggı ile Doç. Nihan Atalay'ın konuşmacı olarak yer aldığı açılış oturumu ile başladı.