Haberler
İsrail ve Hizbullah ateşkese çok yakın: 36 saat içinde ilan edecekler

Savaşın bitmesine saatler kaldı! Ateşkes artık çok yakın

Kreş tartışmasında CHP'li Başarır ağzını fena bozdu: Tweet bu kadar, geri zekalı

CHP'li Başarır ağzını fena bozdu! Varank'ın yanıtı ise daha bomba

Naci Görür'den Malatya'daki depremden sonra korkutan açıklama: Sonuncusu 2 bin 500 yıl önceydi

Malatya'daki depremden sonra korkutan açıklama: Sonuncusu 2 bin 500 yıl önceydi

İşte kokoreçcide ölen gencin son videosu: Ölürsem bunu paylaşın

İşte kokoreçcide ölen gencin son videosu: Ölürsem bunu paylaşın

Ulusal Uçak, Havacılık ve Uzay Mühendisliği" Kurultayı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz, Türkiye'de yük taşımacılığının yüzde 88'inin karayolu taşımacılığı ile yapıldığını aktararak, "Uçak taşımacılığı binde 7 civarındadır.

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz, Türkiye'de yük taşımacılığının yüzde 88'inin karayolu taşımacılığı ile yapıldığını aktararak, "Uçak taşımacılığı binde 7 civarındadır. Yolcu taşımacılığının yüzde 91'i karayolu, yüzde 6,9'u havayolu, yüzde 1,6'sı demiryolu ve binde 5'i ise deniz yolu ile yapılmaktadır." dedi.

TMMOB Makine Mühendisleri Odasınca, Yenimahalle Nazım Hikmet Kongre ve Sanat Kültür Merkezi'nde "9. Ulusal Uçak, Havacılık ve Uzay Mühendisliği" kurultayı düzenlendi.

Kurultayda konuşan Koramaz, Türkiye'nin havacılık sektöründeki sıkıntılarının İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra giderek derinleştiğini belirterek, uçak üretiminin Marshall yardımları ile durdurulduğunu ifade etti. Koramaz, "Türkiye'nin 1950'li yıllarda kapattığı uçak fabrikalarını ancak savunma alanında karşılaştığı zorluklar nedeniyle 1980'li yıllarda tamamen ABD'ye bağımlı bir biçimde kurabilmiştir. Havayolu taşımacılığımız bu durumdan çok etkilenmiştir." diye konuştu.

Koramaz, Türkiye'nin tarihsel süreçteki havacılık politikalarıyla ilgili şu bilgileri verdi:

"Ülkemizdeki yük taşımacılığının yüzde 88'i karayolu taşımacılığı ile yapılmaktadır. Uçak taşımacılığı binde 7 civarındadır. Yolcu taşımacılığının yüzde 91'i karayolu, yüzde 6,9'u havayolu, yüzde 1,6'sı demiryolu v binde 5'i ise denizyolu ile yapılmaktadır. Küreselleşme süreçleri ve özelleştirme tahribatlarının yarattığı uygulamalar giderek büyükmektedir.

Sanayi dışında meslektaşlarımızın çalışacağı bir diğer alan havacılık bakım hizmetlerinde de tekelleşme yaşanmaktadır. Ulaştırma alanında serbestleştirme ve özelleştirmelerden övgüyle bahsedilmektedir. Bu uygulamaların ülkemizi yoksullaştırdığı ve üretim yeteneğimizi aşındırdığı açıkça ortadadır."

Kurultayda, Makine Mühendisleri Odası Başkanı Ali Ekber Çakar ile Makine Mühendisleri Odası Ankara Şube Yönetim Kurulu Başkanı Varlık Özerciyes de birer konuşma yaptı.

Alanında uzman akademisyenlerin sunumlar yapacağı kurultay, yarın sona erecek.

Kaynak: AA / Güncel
title