Ulusal Fenilketonüri Günü
Trabzon Halk Sağlığı Müdürü Köksal Hamzaoğlu, bebeğin topuğundan alınacak birkaç damla kanın hayat kurtarıcı olabileceğini bildirdi.
Trabzon Halk Sağlığı Müdürü Köksal Hamzaoğlu, bebeğin topuğundan alınacak birkaç damla kanın hayat kurtarıcı olabileceğini bildirdi.
Hamzaoğlu, 1 Haziran Ulusal Fenilketonüri Günü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, Yenidoğan Tarama Programının, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde halk sağlığı programları içinde çok önemli yeri bulunan koruyucu sağlık hizmeti olduğunu belirtti.
Fenilketonürinin, kalıtsal metabolik bir hastalık olduğunu ifade eden Hamzaoğlu, hastalıkta bir protein yapı taşı olan fenilalaninin metabolize edilemediğini, kanda birikmesi sonucu geriye dönüşümsüz beyin hasarı meydana getirdiğini vurguladı.
Hamzaoğlu, erken tanımlanıp tedavi edilmediği takdirde kaçınılmaz sonun ağır zihinsel gerilik olacağına dikkati çekerek, şöyle devam etti:
"Tedavi, beyin dokusunun en hızlı geliştiği hayatın ilk 8-10 yılı boyunca çok iyi şekilde uygulanması gerekmekle birlikte, diyet tedavisi yaşam boyu olmalıdır. Yeni doğan döneminde diyet tedavisi başlanmış fenilketonürili hastalar, yetişkin olduklarında diyeti bırakırlarsa algılamada güçlük, dikkat azalması gelişmektedir."
Hamzaoğlu, şu bilgileri paylaştı:
"Erken tanı konan çocuklarda tedavi oldukça kolay, ucuz ve etkindir.
Yeni doğanın topuğundan 3-5 günlükken alınan beş damla kanla fenilketonüri, biyotinidaz, kistik fibrozis ve konjenital hipotiroidi hastalıklarının erken tanı alması ve uygun tedavi edilebilmesi mümkündür. Bebeğinizin topuğundan alınacak birkaç damla kan hayat kurtarıcı olabilir."