Haberler
Netanyahu'dan ateşkes sonrası ilk açıklama: Hizbullah anlaşmayı bozarsa onları vururuz

Netanyahu'dan ateşkes sonrası ilk açıklama: Hizbullah anlaşmayı bozarsa onları vururuz

İsrail kabinesi, Lübnan ile ateşkes anlaşmasını onayladı

İsrail kabinesi, Lübnan ile ateşkes anlaşmasını onayladı

Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler: Suç kılıç çatmak değil, kasıtlı organize disiplinsizliktir

Milli Savunma Bakanı Güler: Suç kılıç çatmak değil, kasıtlı organize disiplinsizliktir

Rusya bir kez daha ABD füzeleriyle vuruldu, Savunma Bakanlığı 'Yanıt verilecek' dedi

ABD füzeleriyle bir kez daha vurulan Rusya'dan dünyayı korkutan açıklama

Ulusal Deprem Stratejisi Eylem Planı Çalıştayı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Deprem Dairesi Başkanı Dr.

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Deprem Dairesi Başkanı Dr. Murat Nurlu, Türkiye'de 2011 yılında yaklaşık 30 bin depremin meydana geldiğini, bir önceki yıl ise bu rakamın 19 bin olduğunu hatırlatarak, depreme hazırlıklı olunması gerektiğini söyledi.

Ulusal Deprem Stratejisi Eylem Planı Çalıştayı, Gümüşhane'de gerçekleştirildi. Gümüşhane Kültür Merkezi'nde düzenlenen çalıştaya Vali Dr. Yusuf Mayda, AFAD Deprem Dairesi Başkanı Dr. Murat Nurlu, Vali Yardımcıları Cahit Karatepe, Armağan Önal, İl Emniyet Müdürü Hüseyin Ümit Yüksel, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ekrem Akdoğan, İl Afet ve Acil Durum Müdürü Mesut Bayrak, ilçe ve belde belediye başkanları, kamu kurum müdürleri, çevre illerden gelen Afet ve Acil Durum Müdürlüğü çalışanları ile kamu kurumlarının ilgili personeli katıldı. Toplantının açılışında konuşan Vali Dr. Yusuf Mayda, afet ve acil durumun yaşanmadan hissedilmediğini belirterek, insan hayatının her şeyden önce geldiğini söyledi. "Sağlıkta zaman zaman vücudumuza check-up yaptırıyoruz. Deprem ve diğer afetlerde bu şekilde. Önceden tedbir alınmadığı takdirde çok ağır hasarları olabiliyor. Depreme en dayanıklı dediğimiz yerlerde bile gerçekleşebiliyor. İlimizi ilgilendiren bir diğer afette heyelandır. Afetler yaşandığında iş işten geçmiş oluyor. Hazırlıksız yakalandıysak zararı çok yüksek oluyor. Bu alandaki toplum bilincinin yeterince gelişmesi, deprem ve afet duyarlılığının da bütün insanlarımızca gerçekleştirilmesini ümit ediyoruz" dedi.

AFAD Deprem Dairesi Başkanı Dr. Murat Nurlu ise, 2012 ve 2023 yılları arasını kapsayan Ulusal Deprem Stratejisi ve Eylem Planı hakkında katılımcıları bilgilendirdi. Türkiye'nin deprem geçmişinden örnekler veren Nurlu, 1900 yılından günümüze kadar binden fazla can kaybına yol açan 14 depremin, şiddeti 6'dan büyük 14 depremin meydana geldiğini ve bu depremlerde 86 bin 893 kişinin öldüğünü, 526 bin 812 konutun da ağır hasar gördüğünü ve yıkıldığını hatırlattı. Nurlu ayrıca, aynı zaman diliminde meydana gelen doğal afetlerin yüzde 61'lik bir oranla depremlerin birinci sırada yer aldığını kaydetti.

Türkiye'de 2010 yılında 19 bin deprem meydana gelmesine karşın 2011 yılında bu rakamın 30 bine ulaştığını ifade eden Nurlu, "Deprem önemli bir afet ülkemizde. Yüzölçümünün yüzde 96'lık bir bölümü deprem riski altında. Bu deprem kuşağının yüzde 66'lık bir kısmı da aktif faylarla kaplı durumda. Biz depreme hazırlıklı olursak, depremin oluşturacağı zararları minimum düzeye çekmiş oluruz" diye konuştu.

Depremle mücadelede Türkiye'nin artık bir yol haritasının olduğunun altını çizen Nurlu, Ulusal Deprem Stratejisi ve Eylem Planı'nın hazırlık aşaması ve içeriği hakkında bilgi verdi.

Medyada son dönemde "şu tarihte deprem olacak" şeklinde ifadeler yer aldığını kaydeden Nurlu, "Ellerinde hiçbir bilgi olmayan bu kişilerin söylediklerine lütfen itibar etmeyiniz. Sonuçta AFAD Başkanlığı Deprem Dairesi olarak ve Kandilli Rasathanesi ile beraber biz ülkemizin deprem aktivitesini 7 gün 24 saat sürekli gözlüyoruz. Günümüz teknolojisi ile şu gün deprem olacak demek imkansız. Sonuçta biz kamu olarak bu görevi yerine getiriyoruz. Bu sabah meydana gelen depremde, o bölgede bundan önce hiçbir deprem aktivitesinin olmadığı bir bölge. Ülke olarak buna alışacağız. Biz bir deprem ülkesiyiz. Her yerde deprem olabilir. Önemli olan bu depremlerden en az zararla nasıl kurtulabiliriz" dedi.

Nurlu, tsunami konusunda yaptıkları çalışmalar ve eylem planının kısa, orta ve uzun vadedeki işleyişinden bahsederek sunumunu sonlandırdı.

Toplantıda daha sonra Jeofizik Mühendisi Güler Yenilmez Gümüşhane'nin depremselliği ve olası deprem senaryosu, AFAD Deprem Dairesi Başkanlığı Deprem Risk Yönetimi Grup Başkanı Demir Akın ise risk azaltma planları hakkında bilgi verdi. - GÜMÜŞHANE

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel
title