Ulusal Çocuk Hakları Stratejisi Yürürlükte: Çocuklara İlişkin Bilgiler Veri Toplama ve İzleme...
Ulusal Çocuk Hakları Strateji Belgesi ve Eylem Planı 2013-2017 Yüksek Planlama Kurulu tarafından onaylanarak yürürlüğe girdi.
Ulusal Çocuk Hakları Strateji Belgesi ve Eylem Planı 2013-2017 Yüksek Planlama Kurulu tarafından onaylanarak yürürlüğe girdi. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Koordinatörlüğü'nde ilgili kurum ve kuruluşların görüşleri alınarak hazırlanan Strateji Belgesi ve Eylem Planı çerçevesinde, Türkiye genelinde tüm çocukları kapsayan bir veri toplama ve izleme sistemi geliştirilecek. Medyada çocuk hakları ihlalleri önlenecek. Suça sürüklenmiş ya da suç maduru çocuğun adalet sistemi içinde ikincil örselenmesinin önüne geçilecek.
Yüksek Planlama Kurulu (YPK), "Ulusal Çocuk Hakları Strateji Belgesi ve Eylem Planı 2013-2017"nin kabulüne onay verdi. Belgenin yürütülmesinin takibini Çocuk Hakları İzleme ve Değerlendirme Kurulu, uygulanmasını ise aralarında Adalet Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın da bulunduğu sorumlu kurum ve kuruluşlar yapacak. Çocuğun yüksek yararının bütün yararlardan öncelikli olduğu kabul edilerek, çocuğun yaşama, gelişme, korunma, katılım ve ayrımcılığın önlenmesi haklarını esas alan belgede, temel alınan değerler şöyle belirlendi:
"Çocuğun yaşama ve sağlının koruma hakkı, gelişme ve yeteneklerini geliştirme hakkı, korunma ve bakılma hakkı, çocuk görüşünün alınması hakkı, çocuğa karşı her tür ayrımcılığın önlenmesi hakkı."
Strateji Belgesi ve Eylem Planı'nda bu temel değerlerin korunması amacıyla "çocuğun masumiyeti ve hak sahibi birey olması, çocuğu saygı kültürü, aileye saygı ve ailenin desteklenmesi" yaklaşımları benimsendi.
-SÜREÇ, ÇOCUK HAKLARI İZLEME VE DEĞERLENDİRME KURULU TARAFINDAN İZLENECEK-
Bu strateji belgesi ve eylem planının hayata geçirebilme süreci çocuk haklarına ilişkin ulusal düzeydeki uygulamalarda kurumlar arası eşgüdümü sağlamak ve sürekliliğini korumak üzere kurumların en üst düzey temsilcilerinden oluşan, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı başkanlığında toplanan "Çocuk Hakları İzleme ve Değerlendirme Kurulu" tarafından izlenecek. Kurul'un yapacağı izleme ve değerlendirme çalışmalarına, sorumlu ilgili kurum veya kuruluşlarca her türlük destek ve kolaylık sağlanacak. Eylem planı uygulandıktan sonra, sonuçları ve etkileri bakımından incelenerek bir değerlendirme raporu hazırlanacak. Bu rapor, Bakanlık koordinesi ve sekretaryasında ve eylem planlarında kendilerine görev verilen sorumlu kurum temsilcilerinin katkılarıyla hazırlanarak Çocuk Hakları İzleme ve Değerlendirme Kurulu'na sunulacak. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü, belgenin takibinden sorumlu kurum veya kuruluşlar ile birlikte, belgeyi ulusal ihtiyaçlar ve uluslar arası gereklilikler göz önünde bulundurarak revize edebilecek.
-TÜRKİYE ÇOCUK BİLGİ MERKEZLERİ KURULMASI ÇALIŞMALARI TAMAMLANACAK-
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Koordinatörlüğü'nde ilgili kurum ve kuruluşların görüşleri alınarak hazırlanan belge ve plan çerçevesinde Türkiye genelinde tüm çocukları kapsayan bir veri toplama ve izleme sistemi geliştirilecek. Veri toplama ve değerlendirme kriterlerine ilişkin rapor hazırlanması, bakanlıkların veri toplama sistemlerin yapılması konusunda 2014 yılında, yapılan yasal ve idari düzenlemeler ile Türkiye Çocuk Bilgi Merkezleri'nin kurulması konusunda ise 2015 yılında çalışmalar tamamlanacak. Medyada çocuk haklarının ihlalleri önlenecek. Suça sürüklenmiş ya da suç maduru çocuğun adalet sistemi içinde ikincil örselenmesinin önüne geçilecek. Tüm kurumlarda çocuk hakları kültürü yerleştirilecek. Türkiye Çocuk Meclisi kurulacak. Eğitimde fırsat eşitliği sağlanacak. Çocukların bağımlılık türlerinden korunması için gereken önlemler alınacak. Çocuk işçiliğinin önlenmesi ve çalışan çocukların haklarının korunması için adımlar atılacak.