Uludere'de 2 Köye Şafak Baskını: 7 Gözaltı
Şırnak'ın Uludere ilçesine bağlı Ortasu (Roboski) ve Gülyazı köyüne operasyon düzenleyen güvenlik güçleri, 7 kişiyi gözaltına aldı.
Şırnak'ın Uludere İlçesi'nde 28 Aralık 2011 günü savaş uçaklarının bombalaması sonucu 34 kişinin yaşamını yitirdiği Ortasu ile Gülyazı Köyü'nde sabah erken saatlerinde çok sayıda evde arama yapıldı. Sınır hattına çarşamba günü yürüyen protestocu grubun askeri araç ve silahları tahrip ettiği olay nedeniyle yapılan aramada, bombardımandan sağ kurtulan Servet Encü'nün de aralarında bulunduğu 7 kişi gözaltına alındı. Köy halkı, köyün ortasından geçen yolun üzerinde bir araya gelerek olaya tepki gösterdi.
4 GÜN ÖNCEKİ OLAYLARA KARIŞANLARA GÖZALTI
Alınan bilgiye göre, güvenlik güçleri, Şırnak’ın Uludere ilçesine bağlı Ortasu (Roboski) ve Gülyazı köyüne bu sabah çok sayıda zırhlı araçla operasyon düzenledi. Operasyonda, dört gün önce köyde meydana gelen olaylara karıştığı iddia edilen 7 kişinin ikameti arandı ve bunlar gözaltına alındı. Ortasu Köyü Muhtarı Haşim Encü, vatandaşların ‘devlet malına zarar verme ve askere mukavemet’ gibi gerekçelerle gözaltına alınıp tabur komutanlığına götürüldüğünü söyledi. Sabahın erken saatlerinde Şırnak ve Hakkari’ye bağlı çok sayıda askerin köye operasyon düzenlediğini belirten Encü, “Köyde kısa bir gerginlik vardı. Şu an sakin.” dedi.
1 KİŞİ YARALANMIŞTI
Roboski’de 4 gün önce, yapımı devam eden güvenlik yolunu protesto etmek amacıyla iki yıl önce 34 kişinin bombalanarak öldürüldüğü bölgede bulunan 15 nolu sınır taşına doğru yürüyüş yapılmış, askerlerin engelleme çalışma sebebiyle olaylar çıkmıştı. Burada atılan gaz bombasının isabet ettiği bir kişi yaralanmıştı.
KAPLAN TEPKİ GÖSTERDİ
Köylüler, gözaltına alınan kişilere kötü muamele yapıldığını ileri sürerken, BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan da devreye girdi. Twitter'daki hesabından, saat 04.00'te toplu arama emrini askere kimin verdiğini soran Hasip Kaplan, şunları yazdı: "Savcılık mı, Valilik mi, yoksa paralel iş mi? Açıklayın. Roboski'de topluca insan öldürmeyi, insanlık suçu işlemeyi zorunlu hata görenler, zorunlu aramadalar. Hükümetle defalarca görüştük; 'Sınır kapısı açın, sınır ticareti geliştirin kökten çözün, bir KHK yeter' dedik ötelediler. Roboski'de adaletten kaçan ağır müebbetlik zihniyet, baskı, tahrik, gerginlik kaşımakta. İçişleri Bakanlığı'nı aradık, bu saatte özel kaleme ulaşılabiliyor, adli bir karar izlenimi var. Bakanla görüşmeye çalışıyoruz. Roboski toplu araması adli karar ise, HSYK sonrası, Adalet Bakanı bilgisi dahilinde mi, değil mi? Bakacağız. Roboski halkı çocukları dokunulabilir, bakan çocukları dokunulmaz, bu nasıl zihniyet."