Uludağ Ekonomi Zirvesi İkinci Gün (4)
"FEREGAT ZAMANIUludağ Ekonomi Zirvesi ikinci günde 'Feragat Zamanı' konulu oturumla devam etti.
"FEREGAT ZAMANI
Uludağ Ekonomi Zirvesi ikinci günde 'Feragat Zamanı' konulu oturumla devam etti. Oturuma Türkiye İş Bankası Yönetim Kurulu üyesi ve Genel Müdürü Adnan Bali, Anadolu Endüstri Holding Yönetim Kurulu Üyesi Cem Kozlu, Yıldırım Holding CEO'su Yüksel Yıldırım katıldı.
ADNAN BALİ: YILLARDIR BİRİKTİRDİĞİMİZ REYTİNGİMİZİ 3 YILDA KAYBETTİK
Türkiye'de 2016 yılında sıradışı olayların yaşandığını söyleyen Türkiye İş Bankası Yönetim Kurulu üyesi ve Genel Müdürü Adnan Bali, şunları söyledi:
"Ne kadar sıra dışı olay varsa hepsi 2016'nın içerisinde gelişti. Rusya'ya ile uçak sıkıntısı yaşadık. 2105 yılından bu yana yaşanan seçim yoğunluğu, terör, patlamalar ne kadar sıra dışı olay varsa hepsi 2016'nın içerisine sığdı. Bunun dışında dışarıdaki durumlarda Türkiye'yi etkiledi. Amerika'da Donald Trump'un seçimi kazanması, FED'in faiz konuşması gibi olaylar bizi etkiledi. Bütün bunların içerisinde sanki bu tablonun bir eksiği de darbe girişimiymiş gibicesine, bir de üzerine darbe girişi oldu ve tabloyu tam tamamladı. Maalesef bunun ekonomik sonuçları oldu. Mesela yıllardır biriktirdiğimiz reytingimizi 3 yılda kaybettik. Bizim başımıza gelenlerin hiçbirisi normal değil. Bütün bu olanlara rağmen sistemimiz çalışıyor. Olağan dönemlerde herkes kendi çıkarlarını düşünebilir, bunu başarabilir. Böyle yaptığında da bir katkısı olur, zararı olmaz. Ama olağandışı dönemlerde sadece kendi doğrunuzun peşinde koşmaya başlarsanız kısa süreli kazanımlar elde edebilirsiniz ve karşınızdaki başarılı kurumları da aşağıya çekersiniz."
YÜKSEL YILDIRIM: BÜROKRASİ ENGELİNE TAKILMAK İSTEMİYORUZ
Hükümet yetkililerinin iş adamlarını yatırıma davet ettiğini söyleyen Yıldırım Holding CEO'su Yüksel Yıldırım, yatırım yaparken karşılarına çıkan bürokrasi engellerinden dert yandı. Çanakkale'ye yapacağı enerji santraliyle ilgili izinlerin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın önünde 4 aydır bekletildiğini belirten Yıldırım, şunları söyledi:
"Çanakkale'ye enerji santrali yapacağız. Daha önce izinleri aldık. Ancak bir firma bize geldi ve yeni bir teknoloji kullanarak daha fazla elektrik üretimi yapmak için bize ortak olmak istedi. Biz de kabul ettik. Ama Çanakkale'de santralin yapılacağı yerde 50 metrelik kot farkını 6 metreye indirdik. Bakanlık bunun için yeniden izin onayına ihtiyaç olduğunu söyledi. Bizde başvuru yaptık. Hükümet yetkilileri yatırım yap diyor. Bizde bu zor günlerde yatırım yapmak istiyoruz ama santralle ilgili onay Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın önünde 4 aydır bekliyor. Bürokrasi engeline takılmak istemiyoruz" diye konuştu.
Türkiye'nin bir zamanlar dış yatırımcıların ilgi odağında olduğunu ancak son yaşanan olaylar sebebiyle bu ilginin azaldığına dikkat çeken Yıldırım Holding CEO'su Yüksel Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Biz ülkenin bu zor günlerinde nasıl bir fedakarlık yaparız diye düşünmemiz gerekiyor. Türkiye bugünleri hak etmiyor. Ben Gezi Parkı'ndan önce yurt dışında yatırımcılarla, bankacılarla otururken insanlar bu ülkede yatırım yapmak için kuyruktaydı. Ama şimdi dışarıdaki algı çok kötü. Kimse Türkiye'ye gelmek istemiyor. Bugün bizden başka kimse bize yardım etmez. Mesela Türkiye'nin IMF'ye olan borcunu bitirmesinde işadamlarının rolü çok önemlidir. Biz yurtdışında kazandıklarımızı bu ülkeye yatırım olarak getirdik. Türk insanının başarısının yurtdışına gösterilmesi gerektiğine inandık. İsveç'te Rusya'da Kazakistan'da iflas eden bir firmayı dünya dördüncüsü yaptık. Yani iş dünyası feragat zamanında fazlasını yapıyor. Daha iyisini yapabilmemiz için de artık hükümetimizin, karar veren mercilerin bizleri anlayıp şu an 260 milyar dolar bir borç batağında bulunan özel sektör ve bankalara destek vermesi lazım."
Firma olarak en büyük özelliklerinin zor dönemlerde yatırım yapmak olduğunu belirten Yıldırım, Türkiye'de krizlerle büyüyen bir firma olarak Türkiye'de en hızlı büyüyen gruplardan birisi olduklarını söyledi. Feragat ve fedakarlık işlerinde gerekeni yaptıklarını anlatan Yıldırım, "Geçtiğimiz günlerde istihdam seferberliği açıldı. Herkes bir eleman alsın deniliyor. Biz yüzlerce eleman alıyoruz ama bunu ortalıkta şov yaparak söylemiyoruz. Ben de bu ülkede yatırım yapmak için bu ülkede ağlıyorum, çırpınıyorum. Ama bürokrasi engel oluyor. Biraz gerçekçi olursa hükümet yetkilileri önümüzü açarsa, biz bir eleman değil, yüzlerce, binlerce eleman alırız" diye konuştu.
CEM KOZLU: VİCDANIM FERAGAT KONUSUNDA O KADAR RAHAT DEĞİL
Fergat konusunda vicdanen rahat olmadığını kaydeden Anadolu Endüstri Holding Yönetim Kurulu üyesi Cem Kozlu, "Benim vicdanım feragat konusunda o kadar rahat değil. Toplum olarak haklarımızı değişik bağlamda elde etmek için mücadele ediyoruz. Kolay bir ortamda yaşamıyoruz. Hal böyle olunca niye benden birileri hakkımdan feragat etmemi istesin. Bu açıdan vicdanen feragat anlamında o kadar rahat değilim" dedi.
TOPLUM İÇİN FEDEKARLIK
Buna karşın fedakarlık konusunun ayrı olduğunu kaydeden Cem Kozlu, "Ama fedakarlık konusu ayrı. Evet, sıkıntıya gireyim, bazı arzularımı öteleyeyim, gelirlerimi öteleyeyim, hayat standardımı öteleyeyim, bunu sadece kendimiz için değil toplum için yapalım. İş kriz ortamına gelince hemen şu akla geliyor; yatırımları kısıtlayalım. Hayır, bence yatırım kısıtlanmamalı. Yatırımları ertelemek veya farklı bir yaklaşım sergilememek lazım. Türkiye'nin hikayesi çok heyecan verici. Bizim barışçıl bir ortamda yaşamamız lazım. Türkiye'yi ileriye taşıyacak bir fitili, gençlerle birlikte ateşlememiz lazım. Eğer bunun için biz sıkıntıya gireceksek, şirketimizin bilançosu karanlığa girecekse, bu fedakarlığı yapmaya değer" dedi.