Haberler

Uludağ Ekonomi Zirvesi İkinci Gün (4)

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

"bölgesel ÜS, KÜRESEL GÜÇ" Uludağ Ekonomi Zirvesi'nin 'Bölgesel Üs, Küresel Güç' başlıklı oturumun moderatörlüğünü Vodafone İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Engin Aksoy yaptı.

"bölgesel ÜS, KÜRESEL GÜÇ"

Uludağ Ekonomi Zirvesi'nin 'Bölgesel Üs, Küresel Güç' başlıklı oturumun moderatörlüğünü Vodafone İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Engin Aksoy yaptı. Oturuma P&S Türkiye CEO'su Tankut Turnaoğlu, Koç Holding CEO Vekili Levent Çakıroğlu, Global Yatırım Holding Yönetim Kurulu Üyesi Adnan Nas ve YASED Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Erdem katıldı.

AHMET ERDEM: NİTELİKLİ İŞ GÜCÜ ŞART

Ahmet Erdem, üretime katma değer yaratan rakam olması gerektiğini belirterek, "Ülkemiz potansiyeli, coğrafik lokasyonu kültürel yakınlığa sahip. İç pazar büyüklük bunun gerçekleşebilecek hedef olduğunu biliyoruz. Üretim, yönetim, coğrafik konumumuz, altyapı konusunda lojistik alanında bunun gerçekleşmesi mümkün" diye konuştu.

Bölgesel merak konusunda Türkiye'nin cazibesinin arttırılması gerektiğini vurgulayan Erdem, "Ekonomik ve sosyal açıdan sistem içinde KOBİ'lerimiz standartları belli noktaya geliyor. Uluslararası ticarete başlıyorlar. Nitelikli iş gücü şart. Rekabetçi vergi ve teşvik sistemi önemli. Basit, adil, şeffaf ve uygulanabilir olması lazım" dedi.

ADNAN NAS: SERMAYE PİYASASININ ÇOĞUNLUĞU YABANCILAR

Adnan Nas ise Türkiye'nin bölgesel güç olabileceğini söyledi. Türkiye'de çok yatırımcı olmadığını söyleyen Nas, "Sermaye piyasasının çoğunluğu yabancılar. Yerli yatırımcı çok az. Enstrümanlar geliştirilebilir. Nitelikli gücü, hukuk güvenliği finansal istikrar çok önemli. Sosyal ve ekosistem önemli. Pek çok detay konu var. Coğrafi olarak iyi yerde, likidite arttırırsak enstrüman sayısını arttırırsak rekabet edebiliriz" diye konuştu.

"SIÇRAMA YAPMAMIZ GEREKİYOR"

Singapur'un son dönemde önemli gelişme yaşadığını söyleyen Nas, "60'lı yıllarda çok yoksuldu. Malezya eyaleti olmak istiyordu. 70'lerde stratejik analiz ile doğal kaynağımız yok dediler. İnsan kaynağı en tartışılması gereken konu. Singapur bunu görmüş. Kaliteli insan gücü olağanüstü kaynak yaratıyor. Hiçbirimiz öncelik sıralaması yapalım diye karar aşamasına giremiyoruz. Nitelikli insan gücünün altının çizilmesi gerekiyor. Bu nasıl olur? Bilimsel özerklik, kaynak özerkliği ile tam üniversite özerkliği ve üniversite sanayi işbirliği çok önemli. Yaratıcılığın özendirilmesi ve sıçrama yapmamız gerekiyor. Ar-Ge'de biz 2000'den sonra yoğunlaştık. Kore'de yıllık patent sayısı yıllık 3 bin. Türkiye'de ise 20" dedi.

TURNAOĞLU: ANA OKULLARINDA İNGİLİZCE EĞİTİM VEREN OKULLARI ARTIRMALIYIZ

Tankut Turnaoğlu ise 2023 yılında istihdam ve ihracatta atılması gereken önemli adımlar bulunduğunu belirterek, ilerleme yapılması gerektiğini vurguladı. Bunları bölgesel güçte politik yeterlilik, istikrar, hukuk güvenliği, iktisadi yeterlilik ve sosyal politikalar, beşeri sermaye olarak sıralayan Turnaoğlu, "Singapur eğitim olayını çözmüş. 1966'da bağımsızlığını ağlayarak ilan ettiler. Anaokulundan İngilizce'ye başlıyorlar. Anaokullarında İngilizce eğitim veren okulları arttırmamız gerekiyor. G20'de istihdama katkı sağlamaya çalışıyoruz. Eğitim sistemi bilgi ile çok yüklü yaratıcılığı da çok baskılıyor. İnsanlara nasıl öğreteceğini öğretmemiz gerekiyor. Global anlamda yetenekli iş gücü anlamında 2 yaşında başlamamız gerekiyor" dedi.

LEVENT ÇAKIROĞLU: KAYNAK YARATMAYA DEVAM ETMEMİZ GEREKİYOR

Levent Çakıroğlu ise Türkiye'nin her yönüyle gelişen satın alma gücü itibariyle büyük potansiyeli büyük olan bir ülke olduğunu belirterek, "Dünya pazarı var. Baktığımızda kriz dönemleri dahil dünya ekonomisi büyüyor. Ağırlık merkezi doğuya kayıyor. Bizim büyüme hikayemiz nasıl başladı? Arçelik'te Türkiye pazarı daralınca yurtdışı gelirlerini arttırma istediği artı. Kuzey Afrika'ya hızlı ihracat gerçekleşti" dedi.

Yurtdışında da Pazar olması gerektiğini belirten Çakıroğlu, "Pazardaki başarınız dışarısı için teknolojik, insan kaynağı ve finansal birikim açısından önemli. Yurtdışında uzun vadeli yatırım olması gerekiyor. Ülkemizde kaynak yaratmaya devam etmemiz gerekiyor. Farklı pazarları anlayabilecek sabırla ev ödevine çalışıp kurgulanmasını önemli buluyoruz. Bölgesel merkez olarak Türkiye'de çok önemli üretim gücüne sahibiz. Ekosistem sayesinde yabancı markalarda Türkiye'de üretim yapmaya başladılar" diye konuştu.

"DOĞRU KİŞİLERİ SEÇMEK ÖNEMLİ"

Şirketlerde kararların titizlik ile verilmesi gerektiğine işaret eden Çakıroğlu, "En doğru ekip ve kişileri seçmek çok önemli. Ürün satacaksanız, büyük kanala girmek önemli. Kendi teknolojinize hakim olmanız, iş modelinizi bunu destekler vaziyette kurgulanır olması gerekiyor. Tasarım yetkinlikleri, kalite seviyesi çok önemli" dedi.

"BÜTÜN ÜLKELERDE FARKLI DAVRANIŞ BİÇİMLERİ SÖZ KONUSU"

Beko'nun Avrupa'da ikinci büyük marka olduğunu belirten Çakıroğlu, "Son 7 yıldır pazar payını 5'incilikten 2'nciliğe çıkardı. Global piyasalarda bana göre farklılıkların yönetimi önemli. Buna göre hizmet dizayn etmek gerekiyor. Güçlü liderlik de önemli. 5 ülkede 14 fabrikamız var. Bütün ülkelerde farklı davranış biçimleri söz konusu. Pek çok ülkede satış pazarlama düşüncemiz var. Onun başarılı örneklerini görüyoruz" diye konuştu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title
Close