Ülkü Adatepe'nin Çocuklarının Miras ve Tazminat Davası
Atatürk'ün manevi kızı Ülkü Adatepe'nin çocuklarının, annelerinin vasiyetname gereği alması gereken miras payını almadığı iddiasıyla, CHP ve İş Bankası aleyhine açtığı dava reddedildi.
Atatürk'ün manevi kızı Ülkü Adatepe'nin çocuklarının, annelerinin vasiyetname gereği alması gereken miras payını almadığı iddiasıyla, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ve İş Bankası aleyhine, "mirastan doğan alacak ve tazminat miktarının tespiti"ne ilişkin açtığı dava reddedildi.
İstanbul 4. Asliye Hukuk Mahkemesinde görülen duruşmada, davacılar Ali Kemal Doğançay, Ahmet Kemal Doğançay'ın avukatları ile davalı CHP ve İş Bankasının avukatları hazır bulundu.
Duruşmada söz alan davacı avukatları, dava dilekçelerini tekrar ettiklerini belirterek, "Davamız 50 bin TL üzerinden harcı ikmal edilmek suretiyle belirsiz alacak davası olarak açılmıştır. Öncelikle delillerin toplanmasına ve davamızın kabulüne karar verilmesini istiyoruz" dedi.
Davalı CHP vekili avukat Ahmet Kılıçoğlu ise, harç ve teminat yatırılmadığından başka bir incelemeye gerek olmadan davanın reddedilmesi gerektiğini belirterek, "Atatürk, vasiyet lehtarı olarak Ülkü Adatepe'yi tayin etmiştir. Ülkü Adatepe ölmüştür. Dolasıyla davacıların aktif husumet ehliyeti olamaz" dedi.
Davalı İş Bankası vekili avukatı Murat Haznedar da harç yatırılmadığını belirterek, davanın usulden reddedilmesini talep etti.
Mahkeme, davacıların belirsiz alacak davası açmakta hukuki yarar bulunmadığından ve dava şartı yokluğu nedeniyle davanın usulden reddine karar verdi.
Dava dilekçesinden
Sakarya'da 1 Ağustos 2012'de geçirdiği trafik kazasında yaşamını yitiren Atatürk'ün manevi kızı Ülkü Adatepe'nin çocukları Ahmet Kemal Doğançay ile Ali Kemal Doğançay, avukatları aracılığıyla, İstanbul 4. Asliye Hukuk Mahkemesi'ne, Atatürk'ün 5 Eylül 1938 tarihinde düzenlediği vasiyetnamesi gereğince Ülkü Adatepe'ye bırakılan mirastan doğan alacak ve tazminat miktarının tespit edilmesi için dava açmıştı.
Mahkemeye sunulan dilekçede, Ülkü Adatepe'nin de aralarında bulunduğu altı kişiye, o zamanın koşullarına göre ayda 200 lira pay verilmesi gerektiğine işaret edilerek, Atatürk'ün manevi kızı Adatepe'ye, 1 Ağustos 2006'da 5 bin 500, daha sonra kademeli olarak 10 bin ve son olarak ölümünden önce, 2012 yılında ise 15 bin lira nema ödemesi yapıldığı belirtilmişti.
İş Bankası'nın uhdesindeki nakit ve hisse senetleri ile bunlara karşılık gelen CHP'nin hissesi, bankanın ulaşmış olduğu ekonomik büyüklük, sermaye tutarı ve tüm ekonomik varlıkları dikkate alındığında ödenen payın çok düşük olduğu savunulan dilekçede, Atatürk'ün vasiyetnamesinin iğfal edildiğinin ortada olduğu ileri sürülmüştü.
İhtarname çekilen İş Bankası'ndan verilen yanıtta, vasiyetnamede CHP'nin "mahsup mirasçı", İş Bankası'nın ise sırf para ve hisse senetlerinin nemalandırılmasını temin etmek üzere "vasiyeti tenfiz memuru" olarak yer aldığı aktarılan dilekçede, İş Bankası'nın sorumluluğu CHP'ye yüklediği, CHP'nin ise ihtarnameye yanıt vermediği anlatılmıştı. - İstanbul