Haberler

Ülkelerine Türkiye Sevgisiyle Dönüyorlar

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kayseri'de 57 ülkeden öğrencinin eğitim gördüğü Uluslararası Mustafa Germirli Anadolu İmam Hatip Lisesi'nde yaz tatili nedeniyle ülkelerine dönecek yabancı öğrenciler, hüzün ve mutluluğu bir arada yaşıyor Okul Müdürü Şahin: "Hayatlarının en güzel, verimli dönemlerini burada geçiren öğrenciler yazın tatile gittiklerinde veya mezun olup ülkelerine döndüklerinde Türkiye'nin güzelliklerini, burada yaşadıkları güzel anılarını anlatıyor.

MUSA ÖZYÜREK - Uluslararası Mustafa Germirli Anadolu İmam Hatip Lisesi'nde eğitim gören 57 ülkeden 410 öğrenci, yaz tatilinde hem ailelerine kavuşmanın heyecanını hem de Türkiye'den de ayrı kalmanın üzüntüsünü yaşıyor.

Uluslararası Mustafa Germirli Anadolu İmam Hatip Lisesi Müdürü Hayrettin Şahin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2006 yılından beri dünyanın dört bir tarafından gelen yabancı öğrencilere eğitim verdiklerini, Türkiye sevgisini aşıladıklarını söyledi.

Birleşmiş Milletler'i andıran okulda Asya, Balkanlar, Afrika ve Uzakdoğu ülkeleri başta olmak üzere 57 ülkeden 410 öğrenciye eğitim verdiklerini ve her yıl yaklaşık 160 öğrenciyi mezun ettiklerini ifade eden Şahin, mezun olan öğrencilerin yerine yeni öğrenciler aldıklarını vurguladı.

Milli Eğitim Bakanlığı ile Türkiye Diyanet Vakfı arasında yapılan protokol kapsamında farklı ülkelerden öğrencilerin Türkiye'ye getirildiğini belirten Şahin, okulda eğitim dilinin Türkçe olması nedeniyle öğrencilere ilk yıl Türkçe öğrettiklerini dile getirdi.

Şahin, öğrencilerin tamamının okulun pansiyonunda kaldığını, beslenme ve barınma ihtiyaçlarının Milli Eğitim Bakanlığı, ülkelerine gidiş-geliş ücretleriyle harçlıklarının ise Türkiye Diyanet Vakfı tarafından karşılandığını ifade etti.

Farklı renklerde, farklı kültürlerde ve farklı dilleri konuşan öğrencilerin 4 ay gibi kısa bir sürede Türkçeyi öğrenebildiklerini belirten Şahin, "Öğrencilerin Türkçeyi öğrenmesinde vatandaşların da katkısı oluyor. Çünkü boş zamanlarında halkın arasında olan öğrencilerimize insanımız çok büyük ilgi gösteriyor onlarla konuşup iletişim kurmak istiyorlar. Bu da öğrencilerin Türkçeyi öğrenmesini hızlandırıyor" şeklinde konuştu.

Türkiye'nin gönül elçileri

4 yıllık eğitimin ardından başarıyla mezun olan öğrencilerin Türkiye'de istedikleri üniversitelere yabancı kontenjanından girebildiklerine dikkati çeken Şahin, bir öğrencinin ortalama 4 ile 10 yıl arasında Türkiye'de kaldığını, bu süre içerisinde sadece Türklerle değil, diğer ülkelerden gelen arkadaşlarıyla da iletişim halinde oldukları için o ülkelerin de kültürünü öğrendiklerini vurguladı.

Verdikleri eğitimle önemli bir kültürel etkileşim yaşanmasına katkı sağladıklarını ifade eden Şahin, şöyle devam etti:

"Birbirlerini hiç tanımayan insanlar kalıcı dostluklar kurabiliyor. Bu da farklı kültürlerin kardeşliğinin pekişmesini sağlıyor. Hayatlarının en güzel, verimli dönemlerini burada geçiren öğrenciler yazın tatile gittiklerinde veya mezun olup tamamen ülkelerine döndüklerinde Türkiye'nin güzelliklerini, burada yaşadıkları güzel anılarını anlatıyor. Türkiye'yi hiç görmeyen, bilmeyen insanların ülkemize karşı sempatiyle yaklaşmasını sağlıyor. Ayrıca dönen öğrenciler ülkelerinde çok önemli görevlerde bulunuyor. Bunun da önümüzdeki yıllarda Türkiye ile o ülkelerin ekonomik ve siyasi ilişkilerinin gelişmesine katkı sağlayacağını ümit ediyoruz."

Öğrenciler, Türkiye'den ayrılmak istemiyor

Nijer'den gelen ve lise ikinci sınıfta okuyan İbrahim Davudo, Türkiye'yi çok sevdiğini ve Müslüman bir ülkede eğitim görmekten çok mutlu olduğunu söyledi.

Öğretmenleri başta olmak üzere Türk insanın kendisine çok iyi davrandığını belirten Davudo, Türkçe konuşmayı da sevdiğini ve çarşıda gezerken insanların kendisiyle konuşup ilgi göstermesine çok sevindiğini ifade etti.

Mozambikli Ömer Calisto da Türkiye'yi çok sevdiğini ve tatil için ailesinin yanına gittiğinde Türkiye'yi, Türkiye'deki arkadaşlarını çok özlediğini dile getirdi. Mozambik'teyken Türkiye'ye gelmek için can attığını belirten Calisto, "Türkiye'den ayrılırken sevinç ve hüznü aynı anda yaşıyorum. Aileme kavuşacağım için sevinirken, eğitim gördüğüm okulumdan, öğretmenlerimden ayrı kalacağım için çok üzülüyorum" diye konuştu.

Kırgızistan'dan gelen ve Uluslararası Mustafa Germirli Anadolu İmam Hatip Lisesi'nden mezun olduktan sonra Bursa Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nde eğitimine devam eden Ömer Abdullahoğlu, "Türkiye'de farklı ülkelerden insanları tanıma imkanımız oldu. Ülkeme döndüğümde buradaki atmosferi, Türkiye'yi çok özlüyorum. Onun içinde Türkiye'den ayrılmayı hiç istemiyorum. Burası benim ikinci vatanım" şeklinde konuştu. - Kayseri

Kaynak: AA / Güncel
title
Close