Haberler

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Yıldırım, Kocaeli'de

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Yıldırım, Kocaeli'de
Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, "Bu yılın sonunda hem Marmaray, hem İstanbul-Ankara-Kocaeli Yüksek Hızlı Tren Hattı'nı hizmete açmış olacağız" dedi.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, "Bu yılın sonunda hem Marmaray, hem İstanbul-Ankara-Kocaeli Yüksek Hızlı Tren Hattı'nı hizmete açmış olacağız" dedi.

Yüksek Hızlı Tren (YHT) Projesi'nin 56 kilometrelik Gebze-Köseköy hattında incelemelerde bulunmak üzere Kocaeli'deki Yarımca şantiyesine gelen Bakan Yıldırım, burada gazetecilere yaptığı konuşmada "8 Mart Dünya Kadınlar Günü"nü kutlayarak başladı.

Kadınları sadece gözü morarmış, eziyet görmüş halde algılanmasının çok doğru bir şey olduğunu düşünmediğini ifade eden Yıldırım, "Kadınlarımızı, kurtuluş savaşında erkekleriyle omuz omuza, askere yerine göre cephane taşıyan, lojistik destek veren, iş hayatında ülkenin geleceği, başarısı için çalışan gayret eden, ev hayatında çocuklarını en iyi şekilde yetiştirmek için gayret gösteren, eşiyle dayanışma halinde hayat mücadelesi veren insanlarımız olarak bu günlerini kutluyoruz" diye konuştu.

Sabah Marmaray'da incelemelerde bulunarak ilerleme durumunu gözden geçirdiğini anlatan Yıldırım, Gebze-Pendik kesimini inceleyip bilgi aldığını, Gebze-Köseköy hattının incelemesini de yol boyunca yaptığını kaydetti.

Yıldırım, bu yılın sonunda hem Marmaray hem de İstanbul-Ankara-Kocaeli YHT hattının hizmete açılacağını dile getirerek, bunun için ilgili çalışma arkadaşları, yüklenici firmalar ve hattın geçtiği güzergahtaki tüm yöneticilerin de kendilerine gerekli katkı ve desteği verdiğini söyledi.

Hattın, ortalama 200-250 kilometre hıza sahip, güvenlik seviyesi en üst düzeyde ve hareket halindeyken cep telefonlarının çalışabileceği bir yüksek standartlı demiryolu hattı olacağına dikkati çeken Yıldırım, "İstanbul-Ankara arası 3 saatte kat edilmiş olacaktır. Bu hattın tamamlanmasıyla birlikte Ankara-İstanbul arasında yolcu taşımacılığının payı yüzde 10'dan yüzde 78 seviyesine çıkacaktır. Kocaeli-İzmit güzergahında karayolundaki yükün büyük kısmı, özellikle yolcu taşımacılığında demiryoluna kaymış olacak. 56 kilometrelik Gebze-Köseköy hattında işler planladığımız gibi gidiyor. Bazı küçük sorunlar var ama bunlar işin takvimini önemli ölçüde aksatacak gibi gözükmüyor. Özellikle üçüncü hatla ilgili zaman zaman bazı kesimlerde sıkıntı yaşıyoruz. İlgili kurumlarla koordinasyon içinde çözüm üretiyoruz" şeklinde konuştu.

-Hattın TJK'nın İdman Merkezi'nden geçtiği iddiası-

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Yıldırım, daha önce YHT hattının Köseköy'de Türkiye Jokey Kulübü'ne ait İdman Merkezi'nden geçtiğine yönelik bir haberin hatırlatılması üzerine, "Benim bir bilgim yok, eğer hattın üzerine geliyorsa orada yapacak bir şey yok, değilse herhangi bir tesisi gereksiz yere kaldırmayız. Belki geçici kullanma ihtiyacı olursa onu yaparız. Amacımız, bu demiryolu hattını bitirmek" yanıtını verdi.

Yıldırım, bu sırada araya giren Kocaeli Valisi Ercan Topaca'nın, "Konuyu sorduk, öyle bir şey söz konusu değil, hat, merkezin arkasından geçiyormuş" demesi üzerine, "Vali bey düzeltti, böyle bir şey söz konusu değilmiş, hattın uzağında bir noktada" diye konuştu.

-Maşukiye'de yapılması planlana taş ocağı-

Bakan Yıldırım, Maşukiye Yanıkköy mevkisinde yapılması planlanan taş ocağına ilişkin bir soru üzerin de şunları söyledi:

"İhtiyaç halinde kullanılacak. Çevreye olan duyarlılık, Kocaeli'de yaşayan tüm vatandaşlarımız kadar bizim de önceliğimizdir ama unutulmasın ki bu bölgede izin verilmiş 7-8 taş ocağı var. Bunların tamamı da özel kişilere ait. Hassasiyetin özel ya da kamu olarak farklı değerlendirilmesi doğru değil. Özel sektörden birileri alıp taş ocağı işlettiği zaman herhangi bir sorun yok, bu kamu eliyle yapıldığında bu şekilde aleyhte bir kamuoyu oluşturulmaya çalışılması anlaşılır gibi değil. Kaldı ki mecbur kalmadıkça orayı da kullanmayacağız. Bu süreç uzadığı için bekleyemedik, çünkü beklersek proje değişecekti. Onun için farklı çözümler ürettik. İzin prosedürü tamamlandı, ne zaman ihtiyaç hasıl olursa o zaman kullanırız."

Yıldırım, Sapanca yolundaki çalışmaların ne zaman tamamlanacağına ilişkin soruya da Kocaeli kamuoyunun Sapanca yoluyla yakından ilgilendiğini bildiğini anlatarak, bu projenin bakanlıklarının gündeminde olmadığını kaydetti.

Valimiz ve belediyenin 2010 yılının sonunda bu yolun artan ihtiyaca göre genişletilmesi ve bölünmüş yol haline getirilmesi yönünde taleplerinin olduğuna vurgu yapan Yıldırım, şöyle devam etti:

"Bu yolu ağımıza aldık, belediyemiz kamulaştırmayı üstlenerek büyük bir fedakarlık yaptı. O hat yoğun yapılaşma olan, çok fazla kamulaştırma ihtiyacı olan bir hat. CHP'li bir milletvekili arkadaşımız, '10 yıldır burayı bitiremediniz' gibi bir haksız ithamda bulundu. Hattın gündeme gelmesi 2010 yılının sonudur, işe başlama 2011'dir. '2012 sonunda bitireceğiz' dedik. Neden bitmedi- Hat üzeride Tüpraş da dahil bir çok kuruluşun boru hattı var. Elektrik hatları, belediyelere ait geçişler var. Tüm bunların deplasesini halletmek, izinlerini almak 9 ayımızı aldı. Kurumların kendisinin halletmesini bekleseydik 5-10 sene daha beklerdik. Onları da ortaklaşa üstlenerek hallettik, şu anda bir sorunumuz yok. Müteahhit firmaya ağustos ayı sonuna kadar süre verdik, yapamazsa gereğini yapacağız."

-"OGS birden kalkmayacak"-

Bakan Yıldırım, otoyollarda HGS uygulamasına da değinerek, artık HGS ve OGS'nin kullanıldığını zaman içinde de bunu HGS lehine değişmesini istediklerini anlattı.

HGS daha pratik, temini daha kolay ve maliyetinin daha düşük olduğunu belirten Yıldırım, "Bunu yapacağız, bu konuda da gerekli desteği vereceğiz. İcabında hak sahiplerine, vatandaşların evlerine kadar gidilip HGS teslim edilecek. OGS birden kalkmayacak ama zaman içinde teşviklere tek sisteme geçmeyi hedefliyoruz" dedi.

şeklinde konuştu.

-"Bizim sürecimiz, YHT hattını biran önce bitirmek"

Yıldırım, bir gazetecinin çözüm sürecine ilişkin görüşlerine sorması üzerine de şöyle konuştu:

"Bizim sürecimiz Yüksek Hızlı Tren hattını bir an önce bitirmek. Diğer işler şu anda vatandaşın ihtiyacını karşılayan işler değil. Bu konuda Başbakanımız gerekli açıklamaları yaptı, memleketimizin her tarafında vatandaşlarımız huzur istiyor. Ferah, refah çalışmalarının hız kesmeden, kalkınmaya yönelik çalışmaların hız kesmeden devamını istiyor. O yüzden de terör belasından kurtarmak hepimizin ortak hedefi. Bunu yaparken ortak değerlerimizden taviz vermeyeceğiz. Bizi bir arada tutan milli birlik, beraberliğimiz. Kardeşliğimizi de muhafaza edeceğiz."

-Öğrenciden Bakan Yıldırım'a 23 Nisan isteği-

Daha sonra firma yetkililerinden çalışmalar hakkında basına kapalı olarak brifing alan Bakan Yıldırım, şantiyeye gelen İl Öğrenci Meclis Başkanı ve Körfez Atatürk Anadolu Lisesi 10. sınıf öğrencisi Pınar Yıldırım'la görüştü.

Pınar Yıldırım, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nda Ankara'da Türkiye Öğrenci Meclis Başkanlığı'na aday olacağını, öncesinde 81 ilin öğrenci meclis başkanlarını Kocaeli'de misafir etmek istediğini belirterek, bu konuda kendisine yardım edilmesi talebinde bulundu.

Bakan Yıldırım da öğrenciye destek olacağı sözünü vererek, bu konuda ne gerekiyorsa yapılacağını söyledi.

Muhabir: Tahir Turan Eroğlu

Yayıncı: Murat Paksoy - KOCAELİ

Kaynak: AA / Güncel
title
Close