Haberler

Ulaşım Sistemleri "Akıllı" Olmalı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Akıllı Belediyecilik Zirvesi'nde yapılan panelde ulaşımda akıllı sistemleri değerlendiren uzmanlar, ulaşım faaliyetlerinde maliyet ve zamandan tasarruf sağlayacak akıllı sistemlerin kullanılması gerektiğini söyledi.

Akıllı Belediyecilik Zirvesi'nde yapılan panelde ulaşımda akıllı sistemleri değerlendiren uzmanlar, ulaşım faaliyetlerinde maliyet ve zamandan tasarruf sağlayacak akıllı sistemlerin kullanılması gerektiğini söyledi.

Marmara Belediyeler Birliği tarafından, Vodafone Türkiye'nin ana sponsorluğunda bu yıl birincisi düzenlenen "Akıllı Belediyecilik Zirvesi" İstanbul Grand Cevahir Otel'de gerçekleşti. Küreselleşen dünyanın temel taşlarından biri olan şehirlerin teknolojiye ve güncel gelişmelere uyum sağlamak için ihtiyaç duydukları çözümleri ve geliştirdikleri projeleri bir araya getirmeye amaçlayan Akıllı Belediyecilik Zirvesi'nde akıllı belediyecilikte ulaşım faaliyetleri ele alındı.

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkan Danışmanı Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı'nın moderatörlüğünde BURULAŞ Yönetim Bilgi Sistemleri Koordinatörü Alper Güvercin, İETT Genel Müdürü Dr. Hayri Baraçlı, İSBAK A.Ş. Genel Müdürü Kasım Kutlu, Okan Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. R. Nejat Tuncay, IBM Global Teknoloji İş Geliştirme Yöneticisi Bülent Ekuklu, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanı Erol Yanar, Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Hasan Süel, "Akıllı Ulaşım Teknolojileri ve Örnek Belediyecilik Uygulamaları"nı ele aldı.

İBB Başkan Danışmanı Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı İstanbul'da ulaşım kalitesinin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın İstanbul Belediye Başkanlığı döneminde büyük bir ivme kazandığını, bunun Başkan Kadir Topbaş'la devam ettiğini söyledi.

"AKILLI BİR ANLAYIŞ İÇİNDE YENİ MİSYON BELİRLEMEMİZ GEREKİYOR"

İETT Genel Müdürü Dr. Hayri Baraçlı İETT'nin hizmetlerinde teknolojiden ayrı düşünülemeyeceğini ifade ederek, "Kurumun kendine has özellikleri var. Bunlarla beraber bizler bu faaliyetleri yerine getirirken, akıllı bir anlayışla ortaya çıkıyoruz. Akıllı bir anlayış içinde de yeni bir misyon belirlememiz gerekiyor. Yeni misyonumuzda da eğer akıllı dediğimizde açığa çıkmamış ihtiyaçları karşılayabilecek düşünceye sahip olmamız gerekiyor. Vizyonumuzda da yine akıllı teknolojileri kullanarak hem çevreyi, hem alternatif enerji kaynaklarını ön planda tutabilecek bir anlayışla, belki de sektörün aynı zamanda toplu ulaşımın dengeleyici, denetleyici aynı zamanda da bilgi birikimini hem ulusal hem de uluslar arası alanda yönetimden bir anlayışla bizler bir faaliyeti yürütüyoruz. Bizler bu faaliyetleri yürütürken, 4E dediğimiz bir anlayışla hem ekonomiye, enerji etkinliği de ön planda tutabilecek bir denetim anlayışıyla bir yönetim felsefesini ön planda tutuyoruz" dedi.

Okan Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. R. Nejat Tuncay, akıllı ulaşım sistemlerin üretiminde üniversitelere büyük görev düştüğünü dile getirdi. Tuncay, akıllı ulaşım sistemleriyle güvenliğin sağlandığını, zamandan ve maliyetten tasarruf yapıldığını söyledi.

BURULAŞ Yönetim Bilgi Sistemleri Koordinatörü Alper Güvercin, "Akıllı bilgi sistemlerini tek noktada toplamaya çalışıyoruz" dedi.

"YILLARCA İDEOLOJİ ÜRETEN ÜNİVERSİTELER, ŞİMDİ TEKNOLOJİ ÜRETİYOR"

İBB İSBAK Genel Müdürü Kasım Kutlu ise üniversitelerin teknoloji üreterek kalkınmaya büyük katkı sağladıklarını söyledi. Kutlu, "Türkiye 2023'e girecekse mutlaka teknoloji ihraç eder duruma gelmelidir. Bir paranız olacak, iki teknolojiniz olacak. Yıllarca ideoloji üreten üniversiteler, şimdi teknoloji üretiyorlar" şeklinde konuştu.

IBM Global Teknoloji İş Geliştirme Yöneticisi Bülent Ekuklu, "Akıllı şehirler konusunda projeler geliştiren bir sektörüz. Dünyada seyahat etmek zorlaşıyor. Türkiye'de her 29 saniyede trafik kazası oluyor. Dünyada bugün akıllı ulaşıma ihtiyaç var" dedi. Ekuklu, dünyada demiryolu kullanım oranlarını açıklayarak, demiryolu kullanımlarına dikkat çekti.

"TEKNOLOJİYİ KULLANAN DEVLETLER BİR ADIM ÖNE GEÇECEK"

Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Hasan Süel, teknolojiyi kullanan kurumların her zaman önde olduğunu belirterek şunları söyledi;

"Şu bir gerçek ki, gelecek geçmişten çok daha farklı olacak. Özellikle mobil iletişimin hayatımıza girdiği bu dönemde, yakın bir gelecekte insanlardan çok makinelerin birbirleriyle iletişim halinde olmasını bekliyoruz. Bugün mobil teknolojiler hayatımızda transformasyon yaratan bir güce sahip. Bu transformasyonu nasıl yaratıyorlar? Maliyetlerimizi kontrol altına alıyorlar. Süreçlerimizi optimize ediyorlar. Rekabetçiliğimizi arttırıyorlar. Bu aslında ekonomik bir modelin en önemli ön şartlarından bir tanesidir. Dolayısıyla teknolojiyi kalkınmak için kullanacak bireyler, kuruluşlar, devletler bir adım öne geçecek.

Türkiye için şuanda çok önemli bir fırsat var. Çünkü Türkiye'de çok güçlü bir mobil iletişim altyapısı var."

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanı Erol Yanar ise yaptığı konuşmada,

"Bakanlık olarak son 10 yılda yaptığımız yatırımlar la belirli bir noktaya geldi. Türkiye temel ihtiyaçlarının yanında daha modern hizmetler sunmak istiyor. Bu devrede akıllı sistemler ortaya çıkıyor" dedi. Yanar, belediyelerin akıllı hizmetler konusunda çok güzel faaliyetler yaptığını söyledi.

Zirvenin diğer oturumlarında İTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tahsin Yomralığolu'nun moderatörlüğünde İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürü Dr. Ahmet Sarıcan, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Coğrafi Bilgi Sistemleri Genel Müdürü Okan Erhan Oflaz, Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Bilgi İşlem Daire Başkan Vekili Ethem Akgündüz, Fatih Belediye Başkan Yardımcısı Ednan Güler, NetCAD Genel Müdürü Ufuk Balcı, Panasonic PANCOM A.Ş. Yöneticisi M. Fethi Doğulu, TBB IT ve Yazılım Proje Koordinatörü Kerim Taşkan "Coğrafi Bilgi Sistemleri ve Kent Bilgi Sistemleri" konusunu masaya yatırdı.

Diğer bir panelde ise, "Sakarya Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alaeddin Yalçınkaya'nın moderatörülüğünde

İstanbul Ticaret Üniversitesi Öğretim Üyesi Oğuz Demir, Dışişleri Bakanlığı Kültürel Diplomasi Genel Müdür Yardımcısı Engin Soner, Lüleburgaz Belediye Başkanı Emin Halebak "AB Hazırlık Sürecinde Belediyeler ve Uluslararası Vizyonları" konusunu akıllı belediyecilik çerçevesinde değerlendirdi.

Zirvenin ardından katılımcılara plaket takdim edildi. - İSTANBUL

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel
title
Close