Haberler

Ukrayna'da Meydan Olaylarının Yıl Dönümü

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kiev'de Meydan olayları olarak bilinen, Şubat 2014'te Viktor Yanukoviç yönetiminin devrilmesiyle sonuçlanan gösteriler ve şiddet olaylarının yıl dönümünde kurbanları anma törenleri düzenlendi.

Kiev'de Meydan olayları olarak bilinen, Şubat 2014'te Viktor Yanukoviç yönetiminin devrilmesiyle sonuçlanan gösteriler ve şiddet olaylarının yıl dönümünde kurbanları anma törenleri düzenlendi.

Devlet Başkanı Petro Poroşenko'nun da katıldığı anma etkinlikleri sırasında, olaylarda hayatını kaybeden 111 kişinin fotoğrafları Bağımsızlık Meydanı'na kurulan ekranlara yansıtıldı. Ukraynalılar anıtlara karanfil ve mumlar bıraktı. Sivil toplum kuruluşları kurbanlar anısına farklı etkinlikler düzenledi.

Dönemin Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç'in Avrupa Birliği ile entegrasyon anlaşmasını askıya almasıyla 21 Kasım 2013'te Kiev'deki Bağımsızlık Meydanı'nda AB yanlısı gösteriler başlamıştı. Meydanda çadır kuran aktivistlerin düzenlediği gösteriler günlerce sürdü. Zamanla hükümet karşıtı protestolara dönüşen olaylarda hükümet, güvenlik güçlerine göstericileri dağıtma talimatı vermiş, meydanda toplanan kalabalığa sert müdahalelerde bulunulmuştu.

Olaylar sırasında çoğunluğu keskin nişancıların kurşunlarıyla toplam 111 kişi öldü. Göstericiler ile güvenlik güçleri arasında en sert çatışmalar 18 - 21 Şubat 2014 döneminde yaşandı. Bağımsızlık Meydanı'nda toplanan binlerce göstericinin üzerine güvenlik güçleri ve kimliği tespit edilemeyen keskin nişancıların ateş açması sonucu 84 kişi hayatını kaybetti. Hayatını kaybeden en genç aktivist Nazar Voytoviç 17, en yaşlısı İvan Nakoneçniy ise 83 yaşındaydı.

Yanukoviç, protestoların şiddetlenmesi üzerine 21 Şubat'ta muhalefet liderleriyle, parlamentonun yetkilerinin artırılması ve erken seçime gidilmesi konusunda anlaşma imzalamasına rağmen iktidarını koruyamadı. Anlaşmaya rağmen Kiev'de protestolar devam ederken muhalifler hükümet ve parlamento binalarını ele geçirdi. Aynı gün Yanukoviç, Kiev'i terk ederek Rusya sınırı yakınındaki Harkiv kentine geçti. Ukrayna parlamentosunda yapılan oylamayla Yanukoviç'in görevden alındığı açıklandı. Milletvekilleri erken seçimin 25 Mayıs'ta yapılmasını kararlaştırdı.

Seçilmiş bir cumhurbaşkanı olarak görevinin başında olduğunu, yapılan darbeyi tanımayacağını açıklayan Yanukoviç hakkında geçici hükümet tarafından tutuklama kararı çıkartıldı. Rusya'ya sığınan Yanukoviç 28 Şubat'ta Rostov-na-Donu kentinde basın toplantısı düzenleyerek devrilmediğini, tehditler nedeniyle ülkeyi terk etmek zorunda kaldığını iddia etti.

Meydan olayları sırasında 100'den fazla kişinin öldürülmesinin sorumlularının birçoğu bulunamazken bazılarının Rusya'ya kaçtığı açıklandı.

Kaynak: AA / Güncel
title
Close