Ukome'den Toplu Taşıma Zamlarına İlişkin Açıklama
Ulaşım Planlama ve Raylı Sistemleri Daire Başkanı Ferhat Bingöl, toplu taşıma ücretlerinde yapılan düzenlemelere ilişkin açıklama yaptı.
Ulaşım Planlama ve Raylı Sistemleri Daire Başkanı Ferhat Bingöl, toplu taşıma ücretlerinde yapılan düzenlemelere ilişkin açıklama yaptı. Bingöl, Büyükşehir Belediyesi'nin toplu taşımadan kar elde etmek için ücret düzenlemesi yapmadığını kaydetti.
Ulaşım Planlama ve Raylı Sistemleri Daire Başkanı Ferhat Bingöl, toplu taşıma ücretlerinde yapılan düzenlemelere ilişkin şunları söyledi:
"UKOME'nin toplu taşıma ücretlerinde yapılan düzenlemelerle ilgili yapılan eleştiriler ve gösterilen tepkiler üzerine bazı açıklamalar yapılması ve bilgi kirliliğinin düzeltilmesi gereği ortaya çıkmıştır. Büyükşehir Belediyesi toplu taşıma ücretlerinde en son yapılan düzenleme 21.02.2016 tarihinde yapılmıştır. Ancak o tarihte yapılan düzenlemede 35 gün süreli 50 binişlik, öğrenci ve tam abonman kart uygulaması başlatılmış ve bu kartlar ücret artışından etkilenmemiştir. Dolayısıyla toplu taşımayı sürekli kullanan abonman kart sahipleri için ücret artışı en son 15 Haziran 2014 yılında yapılmıştır. Haliyle yaklaşık 3,5 yıl sonra daha detaylı bir düzenleme gerçekleştirilmiştir.
Son düzenlemeden bugüne geçen süre içerisinde başta yakıt, bakım ve işçilik olmak üzere toplu taşıma işletmeciliğinin maliyet kalemlerinde büyük artışlar meydana gelmiştir. İşleticilerin bilet fiyatlarının yeniden düzenlenmesi talebi uzun süre UKOME gündemine alınmamıştır. Bu süre zarfında gelen zam talepleri sürekli reddedilmiş ve bu talepler öğrenci bileti başına 50 kuruş destek belediyemiz bütçesinden karşılanarak zam yansıtılmamıştır. Belediyemiz bütçesinden karşılanan bir yıllık toplam destek miktarı 23 milyon TL olmuştur.
Özellikle akaryakıt ve diğer gider kalemlerdeki artışlar üzerine yeniden detaylı bir çalışma yapılmış ve toplu taşıma bilet fiyatlarında zorunlu olarak düzenlemeye gidilmesi gereği ortaya çıkmıştır. Son 20 aylık süre içerisinde motorin fiyatlarındaki artış oranı yüzde 37,32, bakım maliyetlerindeki artış oranı yüzde 14,08, işçilik maliyetlerindeki artış oranı ise yüzde 7,89 olarak gerçekleşmiş ve maliyetlerdeki ortalama artış oranı yüzde 26,36 olmuştur.
Büyükşehir Belediyesi maliyetlerdeki bu artışı 2017 yılı içinde uygulamaya koyduğu yeni toplu taşıma ödeme sistemi modeliyle göğüslemiş; ancak süreç içinde yeni düzenleme yapılması mecburi hale gelmiştir. Yapılan yeni düzenleme ile toplu taşıma ücret tarifelerindeki ortalama artış yüzde14,5 olmuştur. Yüzde 80 gibi afaki söylemler gerçek dışıdır. Ayrıca toplu taşıma araçlarını sürekli kullanan öğrenciler için düzenlediğimiz 50 binişlik abonman bileti yine bilet başına 115 kuruş olarak aynı kalmış ve artıştan etkilenmemiştir.
Toplu taşıma gibi vatandaşlarımızın her gün kullandığı bir hizmeti en düşük ücret karşılığı vermek hepimizin arzusu ve isteğidir. Bununla birlikte hizmetin kaliteli ve konforlu olması da gerekir. Ayrıca raylı sistem ve belediye otobüslerimiz dışında toplu taşıma ağımızda olan halk otobüsleri birer ticari işletmedir ve konuya bu doğrultuda bakmak gerekir. Bunların yanı sıra Büyükşehir Belediyesi'nin bu düzenlemeyi yaparken kar beklentisi içinde olduğunu düşünmek abesle iştigaldir. Halen bütçemizin en önemli gider kalemlerinden birisi toplu taşıma yatırımları ve giderleridir. Büyükşehir Belediyesi hizmet belediyeciliği yapmaktadır ve Kayseri halkına en iyi hizmeti götürme gayreti içindedir. Ancak belediyemizin toplu taşımada çok ciddi zararlar etmesinin yatırım ve hizmetleri etkileyeceği de unutulmamalıdır." - KAYSERİ