Uganda'daki Grev Sağlık Hizmetlerini Felç Etti
Uganda'da 17'nci gününe giren sağlık çalışanlarının grevi ülkedeki sağlık hizmetlerini durma noktasına getirdi.
Uganda'da 17'nci gününe giren sağlık çalışanlarının grevi ülkedeki sağlık hizmetlerini durma noktasına getirdi.
Uganda Tabipler Birliği (UMA) şemsiyesi altında toplanan doktor ve hemşirelerin, maaşlarının artırılması ve hastane koşullarının iyileştirilmesi talebiyle başladığı grevden halk olumsuz etkilendi.
Grevin ilk günlerinde hastane önlerinde doktorların kendilerini muayene etmesi umuduyla saatlerce bekleyen hastalar artık devlet hastanelerine gitmekten vazgeçti.
Ekonomik durumu el verenler özel hastaneleri tercih ederken ülkedeki devlet hastanelerinde sadece acil servislerde hizmet veriliyor.
UMA Başkanı Dr. Ekwaro Obuku, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Uganda'daki doktorların Afrika'daki en düşük maaşı aldığını belirterek, "Hastanelerimizde ihtiyacımız olan birçok ekipman bulunmuyor. Birçok insan ekipman ve sağlık çalışanı eksikliği sebebiyle tedavi edilebilir hastalıklar yüzünden hayatını kaybediyor." dedi
Kampala Üniversitesinden Dr. Muhammed Kibuuka ise Uganda'da halihazırda ciddi bir doktor ihtiyacı olduğuna dikkati çekerek, "Uganda'nın zaten az olan doktorlarını kovmak yerine daha fazla doktor istihdam etmeye ihtiyacı var." diye konuştu.
Uganda Devlet Başkanı Yoweri Museveni, daha önce greve giden sağlık çalışanlarını kovmakla tehdit etmişti. Museveni'nin doktorları kovma tehdidine rağmen grevin devam etmesi nedeniyle doktorlarla görüşmesi için Başbakan ve bazı bakanların da olduğu özel bir komite kurulmuştu.
Ülkede her 25 bin hastaya 1 doktor düşerken, her 11 bin hastaya ise 1 hemşire düşüyor.
Uganda'da uzmanlığı olmayan bir doktor ayda 300 dolar kazanırken, uzman doktorlar 700, başhekimler ise 900 dolar kazanıyor. Tabipler Birliği ise doktorların maaşlarının en az 4 bin dolara çıkarılmasını istiyor.