Haberler

Üftade Tekkesinin Eşyaları Depolarda Bekletiliyor

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bursa'da, Molla Fenari Mahallesindeki Üftade Tekkesinde restorasyon yapılmasına rağmen, tekkeye ait çok eşya sergilenemiyor.

Bursa'da, Molla Fenari Mahallesi'ndeki Üftade Tekkesi'nde restorasyon yapılmasına rağmen, tekkeye ait çok eşya sergilenemiyor.

Tekkenin bir kısmı ilahiyat öğrencilerine eğitim verilmesi için Aziz Mahmud Hüdai Vakfı'na tahsis edildi. Bu sebeble üst odaları her zaman ziyaret etmek mümkün olmuyor.Bu arada, tekkenin eşyaları da yukarıdaki salona ve odalara vitrin konulamadığı için tamamen teşhir edilemiyor. Üftade Hazretlerine ait bir şalvar ile gömlek ve teber, alt bahçede bulunan bir odada ve çilehane denilen küçük bir mekanda gelenlere gösteriliyor.

Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin yaklaşık 3 milyon liralık restorasyonu ile çevresini açtığı Üftade Tekkesi tarihi ihtişamına yeniden kavuştu. İyi planlanan aydınlatması ile Uludağ'ın sırtlarında yıldız gibi parlayan Üftade Tekkesi, Bursa dışından gelen çok sayıda ziyaretçinin görmek istediği mekanların başında geliyor. Havaların ısınması ve okulların tatile girmesi ile ile birlikte ziyaretçi akını yaşanıyor. Ancak Üftade Tekkesi'ne ait çok sayıda eşya alt avluda yeterli fiziki mekan olmadığı için teşhir edilemiyor. Merinos'daki tamir atölyesinde bakımları yapılan birçok tarihi eşya halen depolarda muhafaza ediliyor.

"TEKKE KÜLTÜRÜ YAŞATILSIN"

Bursa'da tekke kültürünün yaşatılması gerektiğini belirten restoratör Safiyüddin Erhan, tekkede ilim tahsil edilmesine karşı olmadıklarını, ancak Üftade Hazretlerine ait bütün değerlerin de sergilenmesi gerektiğini söyledi. Üst odaların da ziyaretçilerin rahatlıkla gezebilmesi gerektiğini anlatan Erhan, gelecek nesillere, tasavvufun nasıl mekanlarda yaşandığını göstermek gerektiğini söyledi. Safiyüddin Erhan, "Bursa'daki Üftade Tekkesi'ne Türkiye'nin dört bir tarafından farklı bakış açısına sahip insanlar geliyor. Onlara da tasavvufun gerçek anlamda nasıl geliştiğini, insanların o dönemde Bursa'nın merkezinde hangi mekanlarda, nasıl ibadet ettiklerini anlatmak gerekiyor. Bu sebeple Üftade Tekkesi önemli bir imkan sunuyor. Ancak tekkeye ait eşyaların büyük kısmının getirilmemesini biz kabul edemiyoruz. Bu mekanda yer almış bütün eşyalar tekkeye getirilmelidir. Üst kattaki koridorda özel cemekanlar yapılıp bunlar gösterilmelidir. Hatta bazı özel kolleksiyonerlerin bağışlamak istedikleri tekkelere ait eşyalar ve tarihi yazılar bile bu restorasyonun değerini arttırır. Biz Eşrefoğlu ailesi olarak bu şekilde dedelerimizden gelen emanetleri muhafaza ediyoruz. Üftade Hazretlerinin de büyüklüğünü anlatmak bütün Bursa'ya düşer" diye konuştu.

Bu arada restorasyonu yapılan Üftade Hazretleri dönemine ait el işlemeli yün bir seccade ile birçok kıyafetin de depoda bekletilen eşyalar arasında olduğu öğrenildi.

ÜFTADE HAZRETLERİ KİMDİR

Asıl adı Mehmed Mühyiddin olan Üftade Hazretleri Hıdır Dede'den ders aldı. Gözleri görmeyen ve ayakları tutmayan Hıdır Dede'yi senelerce camiye götürüp getiren Üftade Hazretleri, hocası Hıdır Dede vefat edince 17 yaşında vaaz vermeye başladı. 1490 yılında Bursa'da doğan Üftade Hazretleri 1580 yılında vefat etti. Bursa'da kurulup Anadolu ve Balkanlara'da yayılan Celvetiye tarikatının piridir. Ulucami ve Kayhan Camii'nde müezzinlik yaparken, kendisine takdim edilen birkaç akçelik maaş bağlanınca gece rüyasında, 'Mertebenden üfta oldun, düştün' hitabına maruz kalan Mehmet Mühyiddin Efendi, bundan sonra Üftade ismini kullanmıştır. Üftade Hazretleri, tasavvufi hayatı, Hıdır Dede ile tanımış, ondan ilim ve feyz almıştır. Onun vefatından sonra kemale erip, keşfi açılmıştır. Ondan sonra, 'Alemi istiğraka düşüp 6-7 günde seyreyledim. Ne nefsim kaldı, ne sima kaldı' demiştir. Üftade birçok camide vaaz ve irşad görevinde bulundu. Halkın ısrarı ile Emir Buhari Hazretlerini rüyada ricası üzerine Emirsultan Camii'nde imamlığa başladı.

Aldığı maaşı dervişlere dağıtmıştır. Hazreti Üftade hayatı boyunca ibadet, züht ve takvaya önem vermiştir. Halk içinde Hakkı aramış, uzlet yerine celveti (halkın içinde olmak) tercih etmiştir. Kanuni Sultan Süleyman, 3. Murat Han'ın annesi Nurbanu Sultan, devlet adamları ve devrin önemli şahsiyetleri Hazreti Üftade'ye büyük saygı göstermiş, duasını almıştır. - BURSA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel
Türkiye, Somali'de uzay üssü kuracak

Erdoğan müjdeyi verdi! Türkiye o ülkede uzay üssü kuracak

Netanyahu UCM'nin tutuklama kararı sonrası kameralar karşısına geçti tehdit etti

Netanyahu hakkındaki tutuklama kararı sonrası kameralar karşısına geçti tehdit etti

Bebeğini biberona tiner koyarak öldüren anne çorbasına da çamaşır suyu dökmüş

Bebeğini tiner içirip öldüren anne bununla da yetinmemiş

Nazilli'de sağanak cadde ve sokakları suyla doldurdu, belediye başkanı özür diledi

Sağanak hayatı felç etti! Belediye başkanı sahaya inip özür diledi

title