Haberler

Uclg-Mewa Turizm Komitesi ve Sürdürülebilir Turizm Toplantısı"

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Orta Doğu ve Batı Asya Bölge Teşkilatı (UCLG-MEWA) Genel Sekreteri Mehmet Duman, "Turizm 2016'da küresel ekonomiye 7,6 trilyon dolar katkı sağladı.

Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Orta Doğu ve Batı Asya Bölge Teşkilatı (UCLG-MEWA) Genel Sekreteri Mehmet Duman, "Turizm 2016'da küresel ekonomiye 7,6 trilyon dolar katkı sağladı. Yine aynı yıl turizmin 292 milyon istihdam alanı oluşturduğunu da görmekteyiz. Sürdürülebilir turizmin, ekonomik kalkınma konusunda ne kadar etkili bir araç olduğu ortadadır." dedi.

Konya Büyükşehir Belediyesinin ev sahipliğinde bir otelde düzenlenen "UCLG-MEWA Turizm Komitesi ve Sürdürülebilir Turizm Toplantısı"nda yerel yönetimlerin turizme katkı için izleyeceği yol haritası masaya yatırıldı.

Duman, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, BM'nin 2017'yi "Kalkınma İçin Sürdürülebilir Turizm Uluslararası Yılı" ilan ettiğini söyledi.

BM'nin bu kararla tüm dünyada konuyla ilgili farkındalık oluşturduğunu belirten Duman, "Sürdürülebilirlik ve kapsayıcılık ekseninde, turizmin yerel değerleriyle öne çıkan bir forma kavuşturulması hepimizin zorunluluğudur. 2016'da Ekvador'un başkenti Kito'da gerçekleştirilen Habitat 3 Konferansı sonucu kabul edilen yeni kentsel gündemde de turizm, kent ekonomilerini geliştirmede önemli bir ayak olarak görülmüştür." ifadelerini kullandı.

Turizmin, yerel kültürün geliştirilmesinin yanı sıra istihdam olanaklarını artırdığına işaret eden Duman, "Turizm 2016'da küresel ekonomiye 7,6 trilyon dolar katkı sağladı. Yine aynı yıl turizmin 292 milyon istihdam alanı oluşturduğunu da görmekteyiz. Sürdürülebilir turizmin, ekonomik kalkınma konusunda ne kadar etkili bir araç olduğu ortadadır." diye konuştu.

"Kudüs'te yaşanan sıkıntılar endişelerimizi artırmaktadır"

Duman, yaşanan çatışmaların kültürel değerlere ve turizme zarar verdiğini vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Suriye'de 2011'den beri yaşanan kriz nedeniyle, UNESCO tarafından 1980 yılında koruma altına alınan Palmira Antik Kenti büyük tahribata uğramıştır. Ayrıca Kudüs'te yaşanan sıkıntılar endişelerimizi artırmaktadır. Kültür ve inanç turizminin önemli bir yere sahip olduğu Irak'ın çeşitli şehirlerinde de benzer tabloları üzülerek görmekteyiz. BM'nin de öngördüğü şekilde kapsayıcı ve katılımcı bir turizm, karşılıklı anlayış düzleminde diyaloglar oluşturarak barış kültürünü inşa edici önemli bir araçtır."

Turizmin harekete geçirilmesinde yerel yönetimlere önemli görevler düştüğünü anlatan Duman, "Merkezi hükümetlerin geliştirdiği stratejik planlara ek olarak, turizm konusunda yerel politikaların oluşturulması, şehirlerimizin ruhuna uygun gelişimin sağlanması noktasında ciddi bir adım olacaktır. Turizmle bilgi teknolojilerini nasıl harmanlayacağımızı planlayarak akıllı destinasyonlar da oluşturmak mecburiyetindeyiz. Ayrıca turistik cazibe noktalarını ulaşımdaki yeniliklerle erişilebilir kılmak gerekir." dedi.

"Tarihimizdeki güçlü mirası bugüne taşımaya gayret ediyoruz"

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı ve UCLG Dünya Teşkilatı Eş Başkanı Tahir Akyürek de toplantıda sürdürülebilir turizme bütün olarak bakma imkanı bulacaklarını belirtti.

Hazırlanacak raporların kentlerde turizm alanında yapılacak faaliyetlerde yol gösterici olacağına dikkati çeken Akyürek, şunları kaydetti:

"Ülkemiz ve dünya turizmine, ayrıca şehirlerimizin gelişmesine katkı sağlamayı arzu ediyoruz. Konya, Türk-İslam medeniyetinin Anadolu'daki ilk merkezi, ilk başkenti ve en önemli yerleşim yeridir. Belediyeler, sivil toplum kuruluşları ve Konyalılar olarak tarihimizdeki güçlü mirası bugüne taşımaya ve herkese ulaştırmaya gayret ediyoruz. Tarihimizdeki güçlü miras, barış içinde bir arada yaşama geleneğinin temsilcisi olmaktır. İnsanı, yaratılmışın en şereflisi görerek, insana hizmetin, aynı zamanda yaratıcıya hizmet olduğunu hatırlatmak, öğretmektir."

Geçmişten beri her inanç ve etnik grubun bu coğrafyada barış içinde bir arada yaşadığını vurgulayan Akyürek, barışa ve ülkeler arasındaki kardeşlik duygusunun güçlenmesine hizmet etmeyi amaçladıklarını bildirdi.

Sürdürülebilir ve yerel turizmin gelişmesi konusundaki iyi uygulama örneklerinin de gösterildiği toplantıya, Türkiye ile Orta Doğu ve Asya'dan yerel yönetim ve UCLG-MEWA temsilcileri katıldı.

Kaynak: AA / Güncel
title
Close