Haberler

Uclg-mewa Konsey, Çevre Komitesi ve Sürdürülebilir Kentler Forumu Başladı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Malatya Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde düzenlenen Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Ortadoğu ve Batı Asya Bölge Teşkilatı (UCLG-MEWA) Yönetim Kurulu ve Konsey Ortak Toplantısı, Çevre Komitesi Toplantısı ve Sürdürülebilir Kentler Forumu bugün başladı.

Malatya Büyükşehir Belediyesi'nin ev sahipliğinde düzenlenen Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Ortadoğu ve Batı Asya Bölge Teşkilatı (UCLG-MEWA) Yönetim Kurulu ve Konsey Ortak Toplantısı, Çevre Komitesi Toplantısı ve Sürdürülebilir Kentler Forumu bugün başladı.

Ramada Altın Kayısı Oteli'nde saat 09.00'da başlayan toplantıya Türkiye ve yurt dışından çok sayıda kişi katıldı. Açılış konuşmalarıyla başlayan toplantıda, UCLG-MEWA & UCLG-AVRASYA işbirliği protokolü ile UCLG-MEWA & D8 mutabakat zaptı imzalanırken, Malatya Büyükşehir Belediyesi ise trambüs ve Malatya Çevre Entegre Tesisi ile ilgili sunumlar yaptı. Toplantıya Malatya Valisi Süleyman Kamçı, AK Parti Malatya Milletvekili Bülent Tüfenkci, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Tahran Belediye Başkanı adına Goshtasb Mozafarı, UCLG-MEWA Genel Sekreteri Mehmet Duman, UCLG-Avrasya Genel Sekreteri Rasikh Sagıtov, Türkiye Belediyeler Birliği Genel Sekreteri Hayrettin Güngör, D-8 Genel Sekreteri Dr. Seyed Ali Mohammad Mousavı, birçok il belediye başkanı, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Arif Emecen, genel sekreter yardımcıları, ilçe belediye başkanları ve diğer protokol üyeleri ile çok sayıda temsilci katıldı.

UCLG-MEWA tanıtım filmi ile başlayan toplantıda açılış konuşmaları yapıldı. İlk olarak konuşan UCLG-MEWA Genel Sekreteri Mehmet Duman, ev sahipliğinden dolayı Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı ile Türkiye Belediyeler Birliği'ne teşekkür etti. UCLG hakkında kısa bilgiler veren Duman, UCLG'nin 1913 yılında Hollanda'da kurulan Uluslararası Yerel Yönetimler Birliği (IULA) ve 1957 yılında Fransa'da kurulan Dünya Birleşmiş Kentler Federasyonu (FMCU-UTO) tarafından 1996 yılında İstanbul'da düzenlenen Habitat II Konferansı esnasında başlatılan uzun bir süreç sonucunda aralarına Dünya Büyükşehirler Birliği METROPOLIS'i de alarak 2004 yılında Paris'te kurulduğunu söyledi. Genel merkezinin İspanya'nın Barselona kentinde olduğunu ve 2004 yılından itibaren faaliyete başladığını belirten Duman, teşkilatın temel amacının demokratik yerel yönetimin birleşik sesi ve dünya ölçeğinde savunucusu olmak, yerel yönetimler ve uluslararası topluluk ile işbirliği içinde yerel yönetimlerin değerlerini, amaçlarını ve çıkarlarını korumak olduğunu kaydetti.

Duman, "Bu amaç doğrultusunda yerel yönetimlerin ve yerel demokrasinin geliştirilmesi faaliyetlerini yürüten UCLG Dünya Teşkilatı'nın 9 bölge teşkilatından birisi olan Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Orta Doğu ve Batı Asya Bölge Teşkilatı'nın (UCLG-MEWA) Yönetim Kurulu ve Konsey Ortak Toplantısı vesilesiyle bugün Malatya'da bir araya gelmiş bulunuyoruz. UCLG-MEWA olarak iki gün boyunca gerçekleştireceğimiz toplantılarda, siz değerli katılımcılarla birlikte farklı bir sinerji oluşturacağımızı düşünüyorum" dedi.

Duman ayrıca, 2 gün sürecek olan toplantıda ele alacakları konulara da değindi.

Türkiye Belediyeler Birliği Genel Sekreteri Hayrettin Güngör ise yaptığı konuşmada, günümüzde dünyada ve bölgede nüfus artışının çeşitli nedenlerden dolayı meydana geldiğini ifade etti. Güngör, belediye sınırları içerisinde yaşayan nüfusun sürekli ve sağlıksız bir şekilde arttığını belirterek, belediyelerin idari ve mali kapasitelerinin ise aynı oranda artmadığını söyledi. Yapılan son reformlarla Türkiye'de 2 bin 950 olan belediye sayısının bin 397'ye düşürüldüğünü, ancak belediye sınırlarının genişletilmesi suretiyle belediye içinde yaşayan nüfus oranının yüzde 93'e çıktığını kaydeden Güngör, "Türkiye'de büyükşehir belediyelerinin sayısının artırılması, sınırlarının genişletilmesi ve küçük ölçekli belediyelerin kapatılması ile belediyelerin idari ve mali kapasiteleri de artırılmıştır. Ancak Türkiye'de halen belediyelerimizin yasal, idari ve mali sorunları ve geliştirilmesi gereken alanlarında mevcuttur. Buna rağmen şunu da çok iyi biliyoruz ki ülkemizdeki birçok belediyemiz hizmet kapasitelerini geliştirmekte, sürekli olarak yeni çözümler sunmakta ve vatandaşların taleplerine ulaşmak için gece gündüz çalışmaktadırlar. Yurt dışına yaptığımız birçok ziyarette açıkça görüyoruz ki artık ülkemiz belediyelerinin Avrupa belediyelerinden belirgin bir farkı kalmamış ve hatta bazı noktalarda Avrupa belediyelerinin de önüne geçilmiştir. Ayrıca binin üstünde kardeş şehir ilişkisi olan belediyelerimizin birçok ülke belediyeleriyle tecrübe paylaştığını, dayanışma ve işbirliği içerisinde olduğu da memnuniyetle müşahede ediyoruz" şeklinde konuştu.

UCLG Avrasya Genel Sekreteri Rasikh Sagıtov da, birliğin faaliyetleri hakkında bilgiler verdi. 12 ülkeden 110 kent üyeleri olduğunu belirten Sagıtov, 2004 yılında faaliyete başladıklarını ve merkezlerinin ise Kazan'da bulunduğunu söyledi.

Daha sonra konuşan D-8 Genel Sekreteri Dr. Seyed Ali-Mohammad Mousavı da İngilizce olarak yaptığı konuşmada bazı bilgiler verdi.

BAŞKAN ÇAKIR: "ÖNEMLİ ÇALIŞMALAR GERÇEKLEŞTİRİYORUZ"

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, Malatya'nın geçmişte birçok medeniyete ev sahipliği yaptığını belirterek, bugün Büyükşehir Belediyesi olarak önemli çalışmalar gerçekleştirdiklerini söyledi. Malatya'nın tarihi ile ilgili kısa bilgiler veren Başkan Çakır, böyle uluslararası bir toplantının Malatya'da düzenlenmesi ve Büyükşehir Belediyesi'nin de buna ev sahipliği yapmasından dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Bu tür toplantıların şehrin değerlerinin tanıtılmasının yanı sıra şehirler arasındaki dostluk ve kültür bağlarının gelişmesi açısından da son derece önemli olduğunu kaydeden Çakır, "Malatya'mız birçok özelliğinin yanı sıra tarım olarak da öne çıkan, verimli toprakları olan güzide bir şehir. Kayısının, dünyanın hiçbir bölgesinde Malatya'da yetiştiği gibi yetişmediğini görürsünüz. Sadece bununla da değil, tropikal meyve haricinde bütün meyve ve sebzelerin yetiştiği bir toprak yapısı var Malatya'nın. Bununla birlikte çok kıymetli bir suyumuz var. Kendi cazibesi ile çıkan çok kaliteli bir içme suyuna sahibiz. Havası, suyu, toprağı tarihi, yetiştirmiş olduğu çok güzel insanları var Malatya'mızın. Yakın tarihimize baktığımız zaman İsmet İnönü, Turgut Özal gibi iki cumhurbaşkanı çıkaran bir il. Battalgaziler'den Niyazi Mısriler'e, Somuncu Babalar'a çok önemli değerlerimiz var. Bu değerlerin gerçekten bu topraklar üzerinde olması, yerel yönetimlere de büyük bir sorumluluğu ortaya koyuyor. Geçmişteki binlerce yıllık tarihi yaşatabilmek, bunları günümüzde yaşattığımız kadar gelecek nesillere aktarmak, bunları korumak ve refah seviyesini yükselterek mutlu yaşamlarını sağlamak çok önemli" şeklinde konuştu.

Malatya'nın sanayi olarak da hızla geliştiğini kaydeden Başkan Çakır, şehrin dengeli bir şekilde büyümesi için Büyükşehir Belediyesi olarak önemli çalışmalar yaptıklarını söyledi. Çakır, "Büyükşehir Belediyesi olarak göreve geldiğimiz günden beri çevreyle ilgili çok önemli çalışmaları gerçekleştiriyoruz. Bunun temelinde yeşil alanların artırılabilmesi, kullanılabilir yeşil alanların yaygınlaştırılması çevreyi bütün olumsuz faktörlerden kurtarılması var" dedi.

Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan stratejik plan, imar master planı, jeolojik etüt çalışmaları, ulaşım master planları, gürültü harita çalışması gibi faaliyetlerden bahseden Çakır, "Çevre Bakanlığımız verilerine göre Türkiye'de hava temizliği açısından 1. seçildik. Bu da bizleri son derece mutlu ediyor" ifadelerini kullandı.

Çakır ayrıca katı atık bertaraf tesisi, çöpgaz elektrik üretim santrali, Malatya Entegre Çevre Projesi, trambüs, Beydağı Kentsel Dönüşüm Projesi gibi çalışmalarla ilgili bilgiler de vererek, "Böyle güzel bir organizasyona ev sahipliği yapmaktan duyduğum memnuniyeti belirtmek istiyorum. Malatya olarak ulusal ve uluslararası toplantılara önem veriyoruz. Çünkü Malatya'nın geçmişten gelen kadim kültür ve medeniyet birikiminin bilinmesi ve tanınması anlamında hem de Malatya'nın bölgesinde yükselen, Anadolu'da yükselen bir modern şehir olması yolunda katkıları olacağına inanıyorum" şeklinde konuştu.

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu ise yaptığı selamlama konuşmasında, "Bu toplantımızın, birlikteliğimizin hayırlı olmasını, şehirlerimize ülkelerimize barış, kardeşlik, tanışma, ticaret şehirlerimizin sağlıklı şehirler olması insanımızı daha mutlu yaşatabilecek olan çok güzel altyapı, üstyapı çevre hizmetlerinin gelişiminde katkı sağlamasını temenni ediyorum. Organizasyonda emeği geçen bütün arkadaşlarımı kutluyorum. Malatya'da olmaktan büyük bir memnuniyet duyuyorum. Bende çoğunuz gibi Malatya'ya ilk defa geldim gerçekten Anadolu'nun bağrında güzel bir şehir. Havası güzel, yayla havası var. Sayın Başkanımızla birlikte sabah şehri şöyle bir turladım başkanımı ve ekibini, önceden hizmeti geçen bütün arkadaşları tebrik ediyorum" diye konuştu.

FATMA ŞAHİN: "MALATYA, KÜLTÜR VE TARİH ŞEHRİ"

Programda konuşan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Malatya'dan övgüyle bahsederek, şehirdeki değerlerin kıymetinin bilinmesini istedi. Ev sahipliğinden dolayı Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır'a teşekkür eden Şahin, Malatya'nın herhangi bir şehir değil, kültür, tarih ve kardeşlik şehri olduğunu söyledi. Şahin, "Malatya benim şehrim. Ben Malatya geliniyim. Dolayısıyla Malatya'dan bulunmaktan mutluluk duyuyorum. Çok önemli bir organizasyon için buradayız. Hepimizin bu konuyla ilgili Dünyadaki gelişimleri iyi takip etmeliyiz. Artık toplumlar değil şehirler yarışıyor. Şehir ekonomileri yarışıyor. Dünya da hak ettiğimiz yeri alabilmemiz açısından bu alandaki bilimi ve teknolojiyi kullanmamız ve gelişmeleri çok iyi takip etmemiz gerekiyor. Sanayi devrimini tamamlamış bilgi teknolojisi ve bilgi ekonomisinden bahsedilen bir zamanda özellikle sürdürülebilir kalkınmanın artık büyümenin bir obezite değil sağlıklı büyüme kapsayıcı büyüme olduğu yeni bir dünya düzeni. Dünyanın bize emanet olduğunu bize söyleyen, vücudumuzun, aldığımız nefesin emanet olduğu bir inançtan geliyoruz. Sürdürülebilir kalkınmada da çok önemli bir karşılığı var. Nedir bu? İhtiyacımız olan her şeyi ekonomik, çevre, sağlık sosyal ihtiyaçlarımız giderilirken geleceği düşünmek çocuklarımıza daha iyi bir dünya bırakabilmek için bunu koruyarak kullanmak durumundayız" şeklinde konuştu.

Açılış konuşmalarında UCLG-MEWA Başkanı Tahran Belediye Başkanı Dr. Mohammad Bagher Qalıbaf adına Goshtasb Mozafarı bir konuşma yaptı. Mozafarı, Dr. Mohammad Bagher Qalıbaf tarafından gönderilen metni İngilizce olarak okudu.

VALİ KAMÇI: "ÇEVREYİ KORUMAK ZORUNDAYIZ"

Programın açılışında son olarak Malatya Valisi Süleyman Kamçı bir konuşma yaptı. Kamçı, yaptığı konuşmada, insanoğlunun var olduğundan beri tabiat unsurlarını hor kullanarak kirlettiğini belirterek, bu hor kullanmanın çevreye vereceği zararın hesap edilemediğini söyledi. Bugün yaşanan küresel iklim değişikliğinin kaynakların bilinçsizce ve sorumsuzca kullanmanın bir sonucu olduğunu söyleyen Kamçı, "Elbetteki dünya nüfusu hızla artmaktadır ve insanoğlu refahını yükseltmek için gelişmekte olan teknolojinin de yardımıyla doğadan istifade etmeye mecburdur. Lakin bu mecburiyet, doğaya savaş açarcasına bir tavır sergileyerek yaşamımızın bağlı olduğu kaynakları yok etmemizi gerektirmez. Bizden önce yaşayan insanların bizlere miras bıraktığı tertemiz bir doğayı kirletmeye ve gelecek nesillerin yaşayacağı dünyayı karartmaya zerrece hakkımız yoktur. Çocuklarımıza iş kurarız, okuturuz, nakdi tasarruflar yaparız. Fakat kendilerine bırakacağımız gerçek mirasın, onların hayallerini gerçekleştirecekleri ve mutlu yaşayacakları bir dünya olduğunu unuturuz. Tabi bir ayrıntıyı unuturuz. Dünya, sadece insanoğluna ait değildir; Yaşamakta olan her canlının en az insanoğlu kadar bu dünya üzerinde hakkı vardır. Gelecek nesillerin ihtiyaçlarını gözeterek mevcut kaynaklarının kullanılmasında azami hassasiyet göstermek, doğal kaynaklarını sınırlı olduğu ve bir gün mutlaka tükeneceği gerçeğinden hareketle çevreyi korumak zorundayız. Sürdürülebilir çevre çalışmalarına hız vermek, eksiklerimizi bir an önce gidermek ve doğal kaynakların sürekliliğinin sağlanması için ne gerekiyorsa el birliğiyle hayatta geçirmek durumundayız. Sanayileşme, kentleşme ve hızlı nüfus artışına paralel olarak ortaya çıkan çevre sorunları insanlığın ortak sorunlarıdır ve bu sorunların çözümünde ortak akılla tek vücut gibi hareket etmekten başka çaremiz yoktur. Bütün insanlık için daha temiz, daha güzel bir dünya ümit ediyor, sevgi ve saygılarımı sunuyorum" ifadelerini kullandı.

Açılış konuşmalarının ardından UCLG-MEWA ile UCLG-AVRASYA arasında işbirliği protokolü imzalanırken, UCLG -MEWA ile D8 arasında mutabakat protokolü imzalandı.

TRAMBÜS ve MALATYA ENTEGRE ÇEVRE PROJESİ

UCLG-MEWA Çevre Komitesi Toplantısı'nda Malatya Büyükşehir Belediyesi'nin iki önemli projesinin sunumu da gerçekleştirildi. Malatya Büyükşehir Belediyesi'nin kısa tanıtım filminin de izlendiği toplantıda, Malatya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Arif Emecen trambüs ile ilgili bir sunum yaptı. Toplu taşıma sisteminin sürdürülebilir olmasının, tüketilen kaynakların sürdürülebilir olması ile doğrudan ilişkili olduğunu belirten Emecen, ulaşım türlerine bakıldığında yaygın olarak fosil yakıt ve elektrik enerjisi kullanılan sistemlerin görüldüğünü, petrol ve CNG'nin yenilenemeyen fosil bir yakıt olduğunu, fosil yakıt tabanlı ulaşım sistemlerinin ise sürdürülebilir olmadığını söyledi. Enerji tüketimi dikkate alınarak ulaşım araçlarına bakıldığında elektrik enerjisi kullanan sistemlerin daha verimli olduğunun görüldüğünü, ancak günümüzde elektrik enerjisinin sadece yüzde 25'lik kısmının yenilenebilir kaynaklardan temin edildiğini vurgulayan Emecen, "Çevresel etkiler, yenilenebilir enerji kullanımı, enerji verimliliği, ekonomik tutarlılık dikkate alınarak değerlendirme yapıldığında elektrikli toplu taşıma sistemleri sürdürülebilir olarak değerlendirilmektedir" dedi.

Troleybüsün tarihi ile ilgili de bilgiler veren Emecen, troleybüsün 19. yüzyıl sonlarında kullanılmaya başlandığını, 1930'larda yaygınlaştığını, daha sonra dizel otobüslerin yoğunluk kazandığını, 1970'li yıllardaki petrol krizi ile mevcut troleybüs hatlarının korunduğunu, günümüzde ise araç ve sistemlerin modern teknolojilerle iyileştirilerek hatların genişletildiğini söyledi. Emecen, enerji, çevre, ekonomi ve etkinlik dikkate alındığında elektrikli toplu taşıma sistemlerinin, özelde trambus sisteminin fosil yakıtlı sistemlere göre sürdürülebilir sistemler olarak karşımıza çıktığını ve bunun da Malatya'da trambüs projesi ile ispatlandığını ifade etti.

Malatya Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Alican Bozkurt ise, Malatya Entegre Çevre Projesi ile ilgili bir sunum yaptı. Bozkurt, projenin il genelindeki katı atıkların 3'ü enerji tabanlı olmak üzere 4 ayrı prosesten geçirilerek bertarafını sağlarken, atıklardan 3 farklı teknoloji ile elektrik enerjisi elde etmeyi hedefleyen ve Türkiye'de ilk olma özelliği taşıyan entegre bir proje olduğunu söyledi. Proje kapsamında ilk etapta 4 ilçede kurulacak olan aktarma istasyonları vasıtasıyla katı atıkların merkeze getirileceğini, burada ayrıştırma ünitesinden geçirilerek geri dönüşümün sağlanacağını belirten Bozkurt, akabinde de biyogaz reaktör lotlar, gazifikasyon tesisi, düzenli depolama sahasındaki deponi gazından elektrik enerjisi üretileceğini belirtti. Proje ile saatte 10 MWe'ın üzerinde elektrik üretileceğini de belirten Bozkurt, projenin avantajlarını ise şu şekilde sıraladı:

"Sera gazı emisyonlarının azaltılması, ayrıştırma tesisinin Malatya'ya kazandırılması, kaynak çeşitliliğinin artırılması, kaynakların güvenilir, ekonomik ve kaliteli biçimde ekonomiye kazandırılması, atıkların değerlendirilmesi, yeni istihdam alanı oluşturulması, yenilenebilir enerji kaynaklarının elektrik üretim amaçlı kullanımının yaygınlaştırılması, çevreye yayılan kötü koku ve benzeri olumsuzlukların ortadan kaldırılması."

UCLG-MEWA toplantısı, öğleden sonra da oturumlar ve Çevre Komitesi toplantısı ile devam etti. Toplantıda, kadına şiddete tepki olarak katılımcılara turuncu renkli kaşkol dağıtılarak, aile fotoğrafı çektirildi. - MALATYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel
Yenidoğan Çetesi lideri Fırat Sarı sanık kürsüsünde! İşte ilk sözleri

Bebek katili çetenin lideri sanık kürsüsünde! İşte ilk sözleri

'Kayyum atanacak belediye sayısı 16'yı bulacak' iddiası

"16 belediyeye daha kayyum" iddiası! Bir şehre özellikle dikkat çekildi

Tunceli ve Ovacık belediyelerine atanan kayyumlar göreve başladı

Verdikleri ilk talimat bakın ne oldu

Maserati'ye mi biniyor? İşte Yavuz Ağıralioğlu'nun özel plakalı makam aracı

Maserati'ye mi biniyor? İşte Ağıralioğlu'nun özel plakalı makam aracı

title