Uçak Ambulanslar Rekora Uçuyor
Selma Bıyıklı Adabaş - Sağlık Bakanlığı'nın ambulans uçaklarıyla geçen yıl 23 ülkeden 69 hasta ve yaralı taşındı.
Selma Bıyıklı Adabaş - Sağlık Bakanlığı'nın ambulans uçaklarıyla geçen yıl 23 ülkeden 69 hasta ve yaralı taşındı. Trinidad-Tobago, 12 bin kilometre ve 35 saatlik uçuşla hasta taşınan en uzun mesafe oldu.
Sağlık Bakanlığı Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Ali Coşkun, acil sağlık hizmetlerinin Türkiye'de son derece iyi bir noktaya geldiğini söyledi.
Hava ambulanslarıyla yurt içi ve dışına hasta taşınabildiğini ifade eden Coşkun, "Halihazırda hizmet veren 4 ambulanstan üçüyle 2'şer, biriyle de 4 hasta taşıyabiliyoruz. Uçaklarımızın üçünün menzili 5 bin kilometre, diğeri ise daha uzun mesafe uçabiliyor" dedi.
Ambulans uçaklarla yurt dışından hasta veya yaralı getirilebildiği gibi başka ülkelere de vaka nakli yapılabildiğini ifade eden Coşkun, "Her uçuşta ayrı izin ve ücret ödenmesi gerektiği için çok sayıda hastanın taşınabildiği uçaklarımız bizim için daha avantajlı" dedi.
-"Hac mevsiminde hastamız artıyor"-
Sağlık Bakanlığı Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Ali Coşkun, geçen yıl İngiltere'den İsveç'e, KKTC'den Trinidad-Tobago'ya kadar çok sayıda ülkeden hasta ve yaralı taşındığını bildirdi.
Artık dünyada birçok ülkede Türk vatandaşlarının yaşadığını, bu kişilerin herhangi bir sağlık sorunu yaşaması ve tedavilerinin bulundukları ülkede yapılamaması halinde Türkiye'ye getirilmek üzere ambulans uçak gönderildiğini anlatan Coşkun, "Devletimiz hiç bir ücret talep etmeden bu vatandaşlarımızı uçak ambulans gönderip Türkiye'ye getiriyor. Kim olursa olsun fark etmiyor. Geçmişte görüp özendiğimiz başka ülkelerdeki uygulamalar artık bizim ülkemizde de oluyor" diye konuştu.
Hac döneminde yaşanan yoğunluk nedeniyle en fazla hasta ve yaralının Suudi Arabistan'dan getirildiğini, yurt dışına daha çok gençlerin çıkması nedeniyle de en çok travma vakalarının taşındığını ifade eden Ali Coşkun, şöyle konuştu:
"Beni en çok etkileyen vakalardan biri 12 bin kilometre uzaklıktaki Trinidad-Tobago'dan 35 saatlik uçuşla getirilen hastadır. Bu kişiyi hiç tanımıyorduk, kim olduğunu bilmiyorduk. İyileştikten bir yıl sonra gelip beni ziyaret ettiğinde tanıştık. Kendisi başına gelenler için 'Bu kadar uzaktan hasta getirileceğini rüyamda görsem inanmazdım' dedi. Beni etkileyen bir diğer vaka da Dışişleri Bakanımızın, kızının vefatından hemen sonra hastanede karşılaştığı Filistinli babadır. Kızlarını kaybeden bu ailenin Türkiye'ye getirilmesi Türkiye'nin ne kadar büyük bir ülke olduğunun göstergesidir."
-Hasta ve yaralı sayıları-
Sağlık Bakanlığı'nın ambulans uçaklarıyla hasta getirilen ülkeler ve sayıları şöyle:
-İsveç (Stokholm): 1
-Uganda (Kampala): 1
-İngiltere: 1
-Fransa: 1
-Yunanistan (Araxds): 1
-Yunanistan (Rodos): 1
-Arnavutluk (Tiran): 1
-Trinidad-Tobago: 1
-Suudi Arabistan (Cidde): 21
-Suudi Arabistan (Medine): 5
-Kosova: 4
-Irak (Erbil): 7
-Libya (Tripoli): 3
-Mısır: 3
-Almanya (Frankfurt): 1
-Kazakistan: 1
-Somali (Cibuti): 1
-Umman (Muskat): 1
-Ürdün (Amman): 2
-Rusya (Moskova): 3
-KKTC (Lefkoşa): 2
-Azerbaycan (Bakü): 2
-Afganistan (Mezarı Şerif): 1
-Afganistan (Kabil): 1
-İran (Tebriz): 1
-Kenya: 2
Yayıncı: Selçuk Aval - ANKARA