Haberler

Uaü'de 'Yeni Anayasaya Doğru' Paneli

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Uluslararası Antalya Üniversitesi (UAÜ) tarafından düzenlenen 'Yeni Anayasaya Doğru' paneline katılan Danıştay üyesi Ali Ulusoy, şimdiki siyasi konjonktürde dindarın hakkının korumasını çok kolay olduğunu söyledi.

Uluslararası Antalya Üniversitesi (UAÜ) tarafından düzenlenen 'Yeni Anayasaya Doğru' paneline katılan Danıştay üyesi Ali Ulusoy, şimdiki siyasi konjonktürde dindarın hakkının korumasını çok kolay olduğunu söyledi.

UAÜ'nin düzenlediği 'Yeni Anayasaya Doğru' konulu panelin ikinci oturumuna Danıştay üyeleri Ali Ulusoy, Selami Demirkol ile Prof. Dr. Sami Selçuk ve Doç. Dr. Halit Yılmaz katıldı.

Panelde, Danıştay üyesi Ali Ulusoy, 28 Şubat zamanına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Ulusoy, "28 Şubat zamanında konjonktür öyleyken, yargı için laiklerin haklarını korumak çok kolaydı. O zamanlar zor olan dindarın hakkını korumaktı. Şimdiki siyasi konjonktürde ise dindarın hakkını korumak çok kolay, her şey uygun. Fakat şimdi de Kemalistlerin haklarını korumak kolay değil" diye konuştu.

Ulusoy konuşmasının devamında yargıçların haklarının korunmasının gerekliliğine dikkat çekerek şunları söyledi:

"O zamanki siyasi konjonktür şöyledir, böyledir, yargıç bundan etkilenmemeli. Görevin gereğini yapacağını hissediyorsa hangi kesim olursa olsun onun hakkını koruyabilmesi gerekirdi. Bana göre o zamanki yarı dindarların haklarını gereği gibi koruyamadı. Mesela başörtüsü sorunları buna örnek. Namaz kıldı diye cezaya tabi tutulan, eşi başörtülü diye bir takım dezavantajlar yaşayan kamu görevlilerinin haklarını koruyamadı. O yönde olması gerektiği gibi karar verseydi, o kesimin haklarını korumaya yönelik karar verseydi ne olurdu, en fazla onu HSYK dezavantajlı bölgeye atardı. Hakim kendini bağımsız hissediyorsa o sınavı daha düzgün vermeliydi, yargı çok kötü bir sınav verdi" dedi.

1998 yılında Türkiye'de başörtüsüyle ilgili ilk kararı yazan hakim olduğunu hatırlatan Danıştay üyesi Selami Demirkol, "Keşke herkes yapabilseydi ama yargı hiç iyi bir sınav vermedi. Bugün biz aynı düzlemde devam edeceğiz. Üzerimize düşeni yapacağız. Hakim olmanın gereğini yapmak durumundayız."

DÜNYANIN HİÇBİR ÜLKESİNDE 57 OTURUMDA ANAYASA YAPILMAZ

Prof. Dr. Sami Selçuk çıkacak yasalar neyse hukukçuların ve yargıçların ona göre hareket etmesi gerektiği söyledi. Olumsuz çıkmış olan bir yasayı olumlu bir biçimde kullanmak isteyen yargıcın tarafsızlığını kaybedeceğini belirten Selçuk, dünyanın hiçbir ülkesinde 57 oturumda anayasa yapılmadığını hatırlattı. Selçuk, "İsviçre Ceza Yasası tam 40 yılda yapıldı. Fransa'da 1992'de yürürlüğe giren yasa 18 yılda yapıldı, eski yasadan hemen hemen hiç ayrılmadı, ona bazı eklemeler yapıldı. Dünyanın en mükemmel ceza yasalarından birisi İspanyol Ceza Yasası, 1996 yılında yürürlüğe girdi, 32 yılda yapıldı. Biz, '57 oturumda Ceza Yasası yaptık' diye övünüyoruz" diye konuştu. Türkiye'nin de artık iyi yasa yapmak zorunda olduğunu belirten Selçuk, Bir hukukçu olarak böyle bir laubaliliğe katılmasını mümkün olmadığını sözlerine ekledi.

Panelin sonunda Uluslararası Antalya Üniversitesi Rektörü Cihat Göktepe katılımcılara plaket verdi. - ANTALYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel
Kayyum kararının ardından harekete geçen CHP, 414 belediye başkanını Ankara'ya çağırdı

Kayyum kararının ardından harekete geçtiler! 414 belediye başkanına çağrı

Ünlü kebapçı Bedri Usta'nın kardeşi feci şekilde can verdi

Ünlü kebapçı Bedri Usta'nın kardeşi 20. kattan düşerek can verdi

DEM'li eş başkandan Tunceli'de ayaklanma çağrısı: 1938'deki gibi işgal ettiler

DEM'li eş başkandan Tunceli'de ayaklanma çağrısı: 1938'deki gibi işgal ettiler

Görevden uzaklaştırılan başkandan provokatif açıklama

Görevden uzaklaştırılan başkandan provokatif açıklama

title