Tuzlu Balık Tüketmek Riskli Değil
Van'da tuzlandıktan sonra muhafaza edilen ve kış aylarında çıkarılıp tüketilen tuzlu balıkların risk oluşturmadığı belirtildi.
Van'da tuzlandıktan sonra muhafaza edilen ve kış aylarında çıkarılıp tüketilen tuzlu balıkların risk oluşturmadığı belirtildi.
Prof.Dr. Fikret Nafi Çoksöyler, yaptığı açıklamada, yörede, tandırda ve yağda pişirilen tuzlu balığın geleneksel yöntemlerle tüketilmesinin herhangi bir risk faktörü oluşturmadığını söyledi.
Van Gölünde avlanan İnci Kefalinin bölge için bir nimet olduğunu ifade eden Çoksöyler, balıkta hayvansal protein kaynağının fazla olduğunu kaydetti.
Çoksöyler, İnci Kefali balığının yöre halkı tarafından yüzyıllar boyu sofralardan eksik etmediğini belirterek, balığın soğuk dönemlerde rağbet gördüğünü anlattı.
Çoksöyler, şöyle devam etti:
"İnci Kefali tuzlandıktan sonra saklanır. İnci Kefali geleneksel şekliyle tüketilmesiyle risk oluşturmaz. Geleneksel yöntem ise balığın önce içi açılır. İç organları temizlenir. Başı koparılır. Bu şekilde içi, dışı tuza yatırılarak muhafaza edilir. Tüketileceği zaman ise bir gece önceden su içinde bekletildikten sonra tüketilmesi risk arz etmez."
Çoksöyler, tuzlanmadan saklanan balığın risk oluşturabildiğini belirterek, balığın tuzlandıktan sonra muhafaza edilmesi gerektiğini kaydetti.
Esnaf Hasan Kayhan ise Van'da yaz aylarında hazırlanan tuzlu balıkların, soğuk kış günlerinde tüketildiğini söyledi.
Tuzda kuruduğu için bozulmayan balıkların ilgi gördüğünü ifade eden Kayhan, il dışından gelen vatandaşların da tuzlu balıktan aldığını anlattı.