Haberler

Tuzla Sulak Alanı'na Nefes Aldıracak Düzenleme

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Muğla'nın Milas İlçesi'ndeki çeşitli kuş türlerinin göç yolları üzerinde bulanan Tuzla Sulak Alanı'nın kirlilikten kurtulması için başlatılan çalışmalar kapsamında Büyükşehir Belediyesi tarafından ilk kepçe vuruldu.

Muğla'nın Milas İlçesi'ndeki çeşitli kuş türlerinin göç yolları üzerinde bulanan Tuzla Sulak Alanı'nın kirlilikten kurtulması için başlatılan çalışmalar kapsamında Büyükşehir Belediyesi tarafından ilk kepçe vuruldu. Sulak alanın yanındaki karayolunda bulunan 5 kanalın genişletilerek, sulak alanını kendi kendini temizlemesinin sağlanacağı belirtilip, çalışmaların yatklaşık bir ay süreceği belirtildi.

Milas'ın Boğaziçi Köyü'nde bulunan, flamingo, pelikan ve yerli kuş türlerinin göç yolları üzerindeki Tuzla Sulak Alanı'nda kirlilik sorunu yaşanması çevreciler ve doğaseverler, sivil toplum kuruluşlarını harekete geçirdi. Kirliliğe, sulak alanın ortasından geçen Milas- Bodrum Karayolu'nu Boğaziçi Köyü'ne bağlayan yolun altında bulunan kanallarda zamanla meydana gelen çökmelerin neden olduğu ileri sürüldü. Çöken kanalların tıkanıklığa neden olarak sulak alanın kendini temizleyememesine yol açtığı belirtildi. Derelerin getirdiği atıkların da kirliliğe neden olduğu öne sürüldü. Bunun üzerine Muğla Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Daire Başkanlığı, Tuzla Sulak Alanı'nda çalışma başlattı. Sulak alanın eski haline dönmesi için mücadele veren Milas Kent Konseyi, Bodrum Kent Konseyi ve TEMA Bodrum üyeleri Tuzla Sulak Alanı'na gidip, çalışmaları izledi.

'KUŞ GÖÇ YOLLLARINDAN BİRİ'

Milas Kent Konseyi Başkanı Mehmet Günlük yaklaşık 1,5 yıldır sulak alandaki kirlenmeye dikkat çekmeye çalıştıklarını belirtip, "Tuzla Sulak Alanı kuş göç yollarından biri. Milas'taki turizm ve ekonomi potansiyeline sahip bu yeri korumak için elimizden ne geliyorsa yapmamız gerekiyor. Bugün bu mücadelemizin ilk meyvesini alıyoruz. Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, konuya hassas yaklaşarak bu feryadımızı duydu ve bu alanın kurtarılması için girişimlere başladı. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi'nin destekleriyle de bu arada bir çalıştay gerçekleştireceğiz. Bu çalıştayın sonunda bölgenin tamamen kurtarılması için ne yapılması gerekiyorsa bilimsel olarak da ortaya koyacağız. Çevre ilçelerdeki belediye başkanlarının da alacağı önemler de önemli. Gelecek nesillere daha güzel ve temiz bir Tuzla Sulak Alanı bırakmak için elimimizden geleni yapacağız" dedi.

Boğaziçi Köyü Muhtarı İbrahim Köksal, "Bu çalışmaların başlaması sivil toplum kuruluşlarının örgütlü mücadelesinin bir sonucudur. Sulak alanı ikiye bölen yolun altındaki 5 kanal temizlenip genişletilmesiyle sulak alan yeniden hayat bulacak. Su sirkülasyonu sağlanmış olacak. Burada kirlilik kuş ölümlerine ve balık ölümlerine neden oluyor, üremeyi engelliyor, doğal hayata zarar veriyor" dedi.

'MAZI VE KEMİK ÇAYI DA REHABİLİTE EDİLMELİ'

Bodrum Kent Konseyi Başkanı Hamdi Topçuoğlu, sulak alanın kurtarılması için sadece kanalların temizlenip, genişletilmesinin yeterli olmayacağını belirterek, "Tuzla sulak alanına akan Mazı ve Kemik çaylarının da rehabilite edilmesi gerekiyor. Sulak alana akan çaylardan, zehirli atıklar ve alüvyon gelmekte. Alüvyonun gelmesi, buranın dolmasına, küçülmesine neden oluyor. Çevredeki yerleşim yerlerindeki sitelerinde arıtmalarını doğru çalıştırması gerekir. Bu alanda yaşayan herkesin el ele vererek çalışması gerekir, yoksa burayı kaybederiz" dedi.

'TÜRKİYE SU FAKİRİ OLMA YOLUNDA İLERLİYOR'

TEMA Vakfı Bodrum Temsilcisi Haluk Ortaç, yanlış politikalar sonucunda son 40 sene içinde üç Van Gölü büyüklüğünde, yaklaşık 1 milyon 300 bin hektar sulak alanın kaybedildiğine değinerek, "Sulak alan kayıpları halen devam ediyor. Bu kafayla gidersek, Türkiye su fakiri olma yolunda, çok iddialı şekilde yol almaya devam edecek. Tuzla sulak alanında yapılan çalışmanın, kurtarılmayı bekleyen diğer sulak alanlara da örnek olmasını bekliyorum. Burası önemli bir kuş göç yolu üzerinde. Aktif çeşitliliği ile dönüşümlü olarak 35-40 çeşit türe barınaklık yapıyor. Korumak zorundayız" dedi.

Ortaç, seçim öncesinde de hiçbir siyasi partinin gündeminde doğadan ve doğal varlıkların korunmasından bahsetmediğine dikkati çekip, siyasilerinde bu konuyu gündeme alarak su kanunun çıkarılması gerektiğini vurguladı.

Muğla Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Daire Başkanlığı Yol Yapım ve Bakım Şube Müdürü Atılım Şener, "Yolun altında bulunan 5 kanalda genişletme ve temizlik çalışmalarına başlandı. Kanalların mevcut genişliği 1.5 kat arttırılarak, 2.5 metre çıkartılacak. Çalışmalar yaklaşık 1 ay da tamamlanacak. Sulak alandaki su akışını rahatlatacak bir çalışma olacak" dedi. - Muğla

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title
Close