Haberler

Tuz Gölü'nde 1 milyar metreküp doğalgaz depolanacak

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

MURAT ÖNER TAŞ / ADEM KOÇAK - Tuz Gölü'nün güneyinde 1 milyar metreküp doğalgazın depolanarak ihtiyaç duyulduğunda kullanılacağı Tuz Gölü Yeraltı Doğalgaz Depolama Projesi'nde 12 sondaj kuyus...

MURAT ÖNER TAŞ / ADEM KOÇAK - Tuz Gölü'nün güneyinde 1 milyar metreküp doğalgazın depolanarak ihtiyaç duyulduğunda kullanılacağı Tuz Gölü Yeraltı Doğalgaz Depolama Projesi'nde 12 sondaj kuyusundan 4'ünün açıldığı, 5. kuyuda çalışmaların devam ettiği belirtildi.

Gölün 40 kilometre güneyinde, Aksaray'ın Sultanhanı beldesi yakınlarında başlatılan Tuz Gölü Yeraltı Doğalgaz Depolama Projesi'nde çalışmalar devam ediyor.

Projeyi yürüten Çinli Tianchen Engineering Şirketi Proje Yöneticisi Yin Xueqiang, AA muhabirine yaptığı açıklamada, projede ilk sondaj çalışmasına 5 Aralık 2012'de düzenlenen törenle başladıklarını söyledi.

Proje kapsamında kaverna (suni mağara) oluşturulması için 12 kuyu açacaklarını belirten Xueqiang, "Proje planladığımız şekilde devam ediyor. Bugüne kadar 4 sondaj kuyusu açtık" dedi.

Tuz Gölü Yeraltı Doğalgaz Depolama Projesi'nde 5. kuyunun açılması için çalışmaların devam ettiğini aktaran Xueqiang, şunları kaydetti:

"Proje kapsamında kuyuları tek tek açıyoruz. Bugüne kadar açmış olduğumuz 4 sondaj kuyusunda 1450 metre derinliğe ulaştık. Sondaj işlemi tamamlandıktan sonra kuyuların içine Hirfanlı Barajı'ndan boru hattıyla gelecek suyu vereceğiz. Yerin 1450 metre altındaki tuz yapılarını eriteceğiz ve oluşacak tuzlu suyu yer altından tekrar drene ederek yüzeye çıkartacağız. Bu süreçte ise aşağıda doğalgazın depolanacağı büyük boşluklar oluşacak. Yer altında oluşan bu boşluklara daha sonra doğalgaz verilecek. 12 kuyuda oluşturacağımız tuz yapılarında 1 milyar metreküp doğalgazı depolayacağız."

- "Tuz Gölü de bu projeden olumlu etkilenecek"

Yüzeye çıkartılacak tuzlu suyun işlemden geçtikten sonra Tuz Gölü'ne verileceğini dile getiren Xueqiang, şöyle devam etti:

"Yüzeye çıkarttığımız tuzlu suyu önce tesis içinde çökelteceğiz. Suyun tuzluluk seviyesi Tuz Gölü ile aynı seviyeye gelince, göle yönlendireceğiz. Sonuçta Tuz Gölü de bu projeden olumlu etkilenecek."

Xueqiang, tuz tabakasını eritmek için Hirfanlı Barajı'ndan su getirilecek 125 kilometrelik boru hattında da çalışmaların devam ettiğini ifade ederek, "Aralık ayı içinde açtığımız kuyulara su basmayı planlıyoruz" diye konuştu.

Tuz Gölü Yeraltı Doğalgaz Depolama Projesi'nde çalışan Çinli işçi sayısının 300'e ulaştığını anlatan Xueqiang, "Projede çalışan işçi sayısı şu anda 300 Çinli ile birlikte yaklaşık 500 kişiye ulaştı. Bölge halkına iş imkanı sağlayan projenin, ülke ekonomisine de önemli katkısı oluyor" ifadelerini kullandı.

- İlk aşama 2016'da tamamlanacak

Toplam süresi 8 yıl olarak öngörülen projenin 6 depodan oluşan birinci aşamasının 2016'da, ikinci aşamasının ise 2019'da tamamlanması planlanıyor.

Proje için Dünya Bankası ile BOTAŞ arasında 2 Şubat 2006'da Uluslararası Kredi Anlaşması (7342-TU) imzalanmış, ihale çalışmaları da Dünya Bankası ihale mevzuatına göre yürütülmüştü. İhale için 20 Eylül 2010'da alınan teklifler değerlendirilmiş, 15 Haziran 2011'de Çinli China Tianchen Engineering firması ile yaklaşık 600 milyon dolara sözleşme imzalanmıştı.

Proje kapsamında, yerin altındaki tuz yapılarında doğalgaz depolanması amacıyla, her birinin fiziksel hacmi 630 bin metreküp olan 12 kaverna oluşturulacak. Kavernaların tamamlanması ile yaklaşık 1 milyar metreküp gaz kapasitesine ulaşılacak ve günlük maksimum 40 milyon metreküp gaz Türkiye doğalgaz şebekesine verilecek.

Proje ile doğalgaz ihtiyacının arttığı dönemlerde ihtiyacın karşılanması ve fiyatlardaki dalgalanmalara karşı istikrarın sağlanması hedefleniyor.

Kaynak: AA / Güncel
title
Close