Haberler
İsrail ve Hizbullah ateşkese çok yakın: 36 saat içinde ilan edecekler

Savaşın bitmesine saatler kaldı! Ateşkes artık çok yakın

Kreş tartışmasında CHP'li Başarır ağzını fena bozdu: Tweet bu kadar, geri zekalı

CHP'li Başarır ağzını fena bozdu! Varank'ın yanıtı ise daha bomba

Naci Görür'den Malatya'daki depremden sonra korkutan açıklama: Sonuncusu 2 bin 500 yıl önceydi

Malatya'daki depremden sonra korkutan açıklama: Sonuncusu 2 bin 500 yıl önceydi

İşte kokoreçcide ölen gencin son videosu: Ölürsem bunu paylaşın

İşte kokoreçcide ölen gencin son videosu: Ölürsem bunu paylaşın

Tutfest, Antalya Film Festivali'nden Daha İyisini Yapacak"

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Trabzon Valiliği tarafından desteklenen, İstanbul Trabzon Federasyonu (İTF) ve Anadolu Eğitim, Kültür ve İrfan Derneği (ANADER) iş birliğiyle düzenlenen "Trabzon Uluslararası Film Festivali" (TUFFEST), 16-26 Ağustos'ta sinemaseverlerle buluşacak.

HİLAL UŞTUK - Trabzon Valiliği tarafından desteklenen, İstanbul Trabzon Federasyonu (İTF) ve Anadolu Eğitim, Kültür ve İrfan Derneği (ANADER) iş birliğiyle düzenlenen "Trabzon Uluslararası Film Festivali" (TUFFEST), 16-26 Ağustos'ta sinemaseverlerle buluşacak.

Festivale ilişkin AA muhabirine açıklamada bulunan TUTFEST Yürütme ve Denetleme Kurulu Üyesi ve Basın Sözcüsü Fedai Çakır, etkinliği sadece Trabzon'a özel düşünmemek gerektiğini belirterek, Karadeniz'in bir festivali olmadığını ve Karadeniz'e mal edilmesi gerektiğini söyledi.

Çakır, sanata ve sinemaya yeteri kadar değer verilmediğini kaydederek, "Başta ABD olmak üzere, dünyaya baktığımızda, sinemayı çok iyi kullanıyorlar. Avrupa da iyi kullanıyor. Son dönemde İran sinemayı iyi kullanıyor. Türk sinemasının da bu manada gelişmesini sağlamamız gerekiyor. Dizilerle bir atağa geçtik. Son birkaç yıldır özellikle tarihi dizilerle yurt dışına ihracat başladı. Demek ki ülkemizde de bu alanda gelişme başladı." ifadelerine yer verdi.

Karadeniz'in bu festivale ihtiyacı olduğunu vurgulayan Çakır, şunları söyledi:

"Trabzon'un da (Karadeniz'in) hamisi olarak çıkıp bunu yapmasından daha doğal bir şey yok. Sanat adına Trabzon'da bir şeyler yapmak çok önemli. Çünkü Trabzon, çok sayıda yönetmen, oyuncu, edebiyat adamı ve sanatçı çıkarmış bir kent olmasına rağmen Trabzonspor'dan başka bir şey konuşulmayan bir şehir. Bir nevi Trabzonspor örtüyor gibi. Halbuki öyle değil. Gerçekten Trabzon'a baktığınızda sanat adına çok şey bulabilirsiniz içerisinde."

Uluslararası dalda 8 ülkenin filmi yarışacak

Fedai Çakır, festival kapsamında ulusal, uluslararası ve belgesel dalında, kısa ve uzun metrajda yarışma açtıklarını dile getirerek, "Sekiz ülkeden uluslararası filmler yarışacak. 12 tane de ulusal filmimiz yarışacak. Ulusal filmlere toplamda 200 bin lira para ödülü veriyoruz. Amacımız Türk sinemasının gelişmesine katkıda bulunmak. Bu katkımızı ilerleyen senelerde daha da arttıracağız. Azerbaycan'dan ve Türk cumhuriyetlerinden aşırı talep var. İtalya ve Brezilya'dan da başvuru geldi." dedi.

Sinemanın birleştirici gücüne dikkati çeken Çakır, şöyle devam etti:

"Dışarıda hepimiz birbirimizden farklı görüşlerde olabilir, birbirimizle çatışabiliriz ama film izlemeye gittiğinizde yanınızdaki insan belki size zıt görüşte biri olabilir. Demek ki sinema salonunda bir çatışma yok. Bu birleştirici bir olay. Dolayısıyla biz sinemanın çatısı altında ne kadar bir araya gelebilirsek o kadar da birbirimize yakınlaşmış oluruz. Bu manada baktığınızda festivallerin de sinemanın da önemi artıyor. Türkiye'de sinema seyircisi çok az. AVM'ler dışında çok az sinemamız var. Trabzon 18 ilçeden oluşuyor. Merkezde sadece 4 sinema var. İlçelerin hiçbirinde ise sinema yok."

Çakır, festival boyunca Trabzon'un 7 ilçesinde açık havada her akşam yaz sineması etkinliği yapılacağını da vurgulayarak, halkı sadece salonlarda değil dışarıda da sinemayla buluşturmayı hedeflediklerini kaydetti.

"Hem ödüller hem de organizasyon anlamında iddialıyız"

TUTFEST'in iddialı olduğunun altını çizen Çakır, şu bilgileri verdi:

"Başkanımız (İTF Başkanı) Dursun Çağlayan diyor ki, 'Biz bu sene Antalya'nın önüne geçmedik. 54 yıllık bir festivale nezaketsizlik olurdu. Seneye iddialıyız'. Hem ödüller hem de organizasyon anlamında iddialıyız. Antalya ile aynı kulvarda yürüyeceğiz. Antalya, tecrübeleriyle gelmiş olan bir festival. Bizlerden yaş olarak büyük bir festival her şeyden önce. Antalya bizim örnek alıp yürümemiz gereken bir festival ama biz daha iyisini yapacağız. Daha iyisini yapacağız ki onlar da daha iyisini yapsın. Öbür şehirler de daha iyisini yapsın. Biz gerçekten ülke olarak festival anlamında daha iyi bir yere gelelim."

Antalya Film Festivali'nde ulusal ve uluslararası bölümlerin birleştirildiğine işaret eden Çakır, "Ulusal sinemanın ayrıca desteklenmesi gerekiyor. Biz Antalya'nın bu açığını kapatmak için demek ki tam zamanında çıkmışız. Festivalimiz tam zamanında ortaya çıkmış. Ama gönlümüz ister ki onlar da bu desteği devam ettirsin." değerlendirmesinde bulundu.

İsmail Güneş'in jüri başkanı olduğu Uzun Metraj Film dalında Aytekin Çakmakçı, Murat Özdemir, Ahmet Hoşsöyler ve Sayım Çınar, jüri üyesi olarak görev yapacak.

Kısa Metraj Film dalının jüri üyeleri Haşim Akkaya, Haydar Şişman, Bülent Doruker'den olurken, Belgesel Film dalının jürisi ise Rıdvan Akar, İsmet Yazıcı ve Yaşar Bedri Özdemir'den oluşuyor.

Kaynak: AA / Güncel
title