Haberler
İsrail ile Lübnan arasındaki ateşkes için saat veren Biden'dan dikkat çeken Türkiye açıklaması

İsrail-Lübnan ateşkesi için saat veren Biden'dan dikkat çeken Türkiye açıklaması

Lübnan Başbakanı'ndan ateşkes sonrası kritik çağrı: Derhal uygulayın

Lübnan Başbakanı'ndan ateşkes sonrası kritik çağrı: Derhal uygulayın

Netanyahu ateşkesin ardında yatan sebebi açıkladı: İran tehdidine odaklanmak

Netanyahu ateşkesin ardında yatan sebebi açıkladı

BAE'de öldürülen İsrailli hahamın katilleri Türkiye'de yakalandı

BAE'de öldürülen İsrailli hahamın katilleri Türkiye'de yakalandı

Tüsiad Çin Ekonomisindeki Gelişmeleri ve Türkiye İçin Barındırdığı Fırsatları Değerlendirdi

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

TÜSİAD ve EAF (Koç Üniversitesi – TÜSİAD Ekonomik Araştırma Forumu) işbirliği ile "Çin'i Anlamak & Çin ile İş Yapmak" isimli konferansın dördüncüsü 16 Aralık 2016 tarihinde İstanbul InterContinental Otel'de düzenlendi.

TÜSİAD ve EAF (Koç Üniversitesi – TÜSİAD Ekonomik Araştırma Forumu) işbirliği ile "Çin'i Anlamak & Çin ile İş Yapmak" isimli konferansın dördüncüsü 16 Aralık 2016 tarihinde İstanbul InterContinental Otel'de düzenlendi. Etkinlik, ICBC Türkiye ve Çimtaş Grup ana sponsorluğu ve Dünya Gazetesi ve Fortune Dergisi medya sponsorluğunda gerçekleşti.

Bu yılki ana teması "2025'e Doğru Çin" olarak belirlenen konferans, Çin'in orta ve uzun vadeli ekonomi politikaları ışığında Çin ekonomisini, iş yapma ortamını, Türkiye için barındırdığı fırsatları ve zorlukları her yönüyle irdeledi. Bu doğrultuda, Çin hükümetinin Mart ayında açıkladığı "13. Beş Yıllık Kalkınma Planı", 2015'te açıklanan ve Asya, Avrupa, Ortadoğu'daki pek çok ülkeyi içine alan "Bir Kuşak & Bir Yol" projesi ile Çin'in Sanayi 4.0 strateji belgesi niteliğindeki "Made in China 2025" planı etraflıca ele alındı, Türk/dünya ekonomisi üzerindeki etkileri farklı yönleriyle tartışıldı.

Açılış konuşmaları TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Cansen Başaran-Symes, TÜSİAD Çin Network Başkanı Korhan Kurdoğlu ve Çin Halk Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Yu Hongyang tarafından yapıldı.

Başaran-Symes açılış konuşmasında, ana teması '2025'e Doğru Çin' olarak belirlenen konfreransta Çin'in orta ve uzun vadeli ekonomi politikaları ışığında, Çin ekonomisindeki son gelişmeler, yabancılar için iş yapma ortamı, Türkiye için barındırdığı fırsatlar ve güçlükler, her biri kendi alanında uzman çok değerli konuşmacılarımız tarafından farklı açılardan ele alınacağını söyledi. Başaran-Symes, konferansın ana konusu olarak Çin hükümeti tarafında belirlenmiş olan Bu sene Mart ayında açıklanan "13. Beş Yıllık Kalkınma Planı", 2015'te vizyon ve eylem plani açıklanan Asya, Avrupa, Ortadoğu'daki pek çok ülkeyi içine alan "Bir Kuşak & Bir Yol" projesi veÇin'in Sanayi 4.0 strateji belgesi niteliğindeki "Made in China 2025" planları olduğunu kaydetti.

Başaran-Symes, "Bugün artık dünyanın en büyük ikinci ekonomisi ve en büyük ihracatçısı olan, giderek zenginleşen 1,4 milyar nüfusu ile Çin, TÜSİAD'ın özellikle son 10 yıldır öncelik verdiği ülkelerden biri. 2015 yılında Sayın Korhan Kurdoğlu'nun başkanlığında kurulan "TÜSİAD Çin Network"ü bünyesinde Türkiye'de, Çin'de ve Avrupa'da temaslarda bulunuyor, çalışmalar yürütüyoruz. Henüz bu Network'e dahil olmayan değerli üyelerimizi ve özellikle de Türkiye'de faaliyet gösteren Çinli firmaları bu Network'e üye olmaya ve Türkiye ile Çin arasındaki ilişkilerin geliştirilmesine katkı vermeye davet etmek isterim." dedi.

Çin'in küresel ekonominin en etkili aktörlerinden biri haline gelmiş dev bir ekonomi olduğunu ifade eden Başaran-Symes, "2015 yılında 10,86 trilyon dolarlık GSYİH ile tüm dünya ekonomisinin %15'ini oluşturmakta; ekonomik büyümesinin küresel ekonomiye katkısı %25'i bulmaktadır. Bu son derece önemli bir rakam. Önümüzdeki 5 sene boyunca bu katkının %25-30 civarında devam etmesi beklenmektedir. Çin para birimi Yuan'ın IMF'de geçen seneden beri yer almasıyla küresel finans sisteminde de Çin'in önemi giderek artmaktadır." dedi.

Küresel ekonominin en etkili paydaşlarından biri olan Çin'in içinden geçmekte olduğu ekonomik süreci daha iyi analiz etmenin -özel sektör olarak- kritik önemde olduğuna inandığını belirten Başaran-Symes, "Bu konferansın da, Çin'de yaşanan bu önemli gelişmeleri daha iyi anlamak ve Çin ile iş yapmak konusunda Türk iş dünyası için ufuk açıcı bir zemin oluşturmasını temenni ediyorum. Ülkemizin, Çin ile ikili ekonomik ilişkilerinin gelişmesine olumlu katkı sağlayacak bir zemin oluşturmasını diliyorum. " dedi.

Konferansa, Türk ve Çin iş dünyasının önde gelen temsilcileri, değerli ekonomistler, akademisyenler, kamunun konudan sorumlu önde gelen yetkilileri konuşmacı olarak katıldılar. - İstanbul

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title