TÜSİAD Başkanı Yılmaz: Türkiye'nin AB Sürecini Konuştuk
TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz, Fransa temaslarında ikili ilişkileri ve Türkiye'nin AB sürecini konuştuklarını söyledi.
TÜSİAD Başkanı Yılmaz'ın Paris temasları - PARİS
Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz, Fransa temaslarında ikili ilişkileri ve Türkiye'nin AB sürecini konuştuklarını söyledi.
TÜSİAD'ın girişimiyle Fransa'da kurulan Institut du Bosphore (Bosphorus Enstitüsü) Bilim Kurulu Toplantısı çerçevesinde 10-11 Aralık tarihlerinde Paris'te bulunan Yılmaz, Elysee Sarayı çıkışı gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Temasları sırasında, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande'ın Türkiye ziyareti öncesinde ikili ilişkileri değerlendirdiklerini belirten Yılmaz, Fransa'nın 20 sene sonra cumhurbaşkanlığı düzeyinde yapacağı bu ziyaretin yeni sayfalar açabileceğini kaydetti. Yılmaz, Dış Ticaret Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı Genel Sekreteriyle yaptıkları görüşmelerde, hem Türkiye'nin ticari ilişkilerini hem de Avrupa Birliği (AB) sürecinin ele alındığını ifade etti.
Hollande'ın Cumhurbaşkanı seçilmesiyle Türkiye'nin AB üyelik sürecinde gözle görülür şekilde iyiye gidiş olduğuna vurgu yapan Yılmaz, "22'nci fasıl açıldı, 23 ve 24 de açılırsa kime ne zararı var? Türkiye, hakları çalışırsa, yargıyı çalışırsa kime ne zarar gelir" ifadelerini kullandı.
Yılmaz, Hollande'ın ziyaretinin, 22'nci faslın açılmasıyla başlayan iyimser havayı daha da geliştireceğini dile getirdi.
-Paris temasları
Institut du Bosphore'un bugün düzenlenen Bilim Kurulu toplantısında, Avrupa'nın geleceği, Fransa-Türkiye ikili ilişkileri ve AB-Türkiye ilişkileri derinlemesine ele alındı. Bu çerçevede, Bilim Kurulu eşbaşkanları Kemal Derviş ve Anne Lauvergeon'un açış konuşmalarının ardından söz alan Yılmaz, şunları kaydetti:
"Türkiye'nin uzun süredir sürüncemede olan AB üyeliği, Türk iş dünyası için hala öncelikli bir konudur. 17. yılını doldurduğumuz gümrük birliği ve süren yasal uyum süreci temelinde, Türk ekonomisi ve toplumsal yaşamı bugün esas itibariyle Avrupa tek pazarının bir parçasıdır. TÜSİAD, Türkiye'nin AB üyelik sürecine sivil toplumun katkısının öneminden hareketle, Institut du Bosphore'u kurmuş, AB kamuoyunda Türkiye-Fransa ve AB bağlantılı konuların her yönüyle ele alındığı, Türkiye'ye yönelik algıların yapıcı bir yaklaşımla dile getirildiği bir ortam yaratılmasını sağlamıştır."
Toplantının kapanışında, MEDEF Yönetim Kurulu Üyesi ve Uluslararası İlişkiler Komisyonu Başkanı Bernard Spitz, Türkiye-Fransa ikili ilişkilerine yönelik değerlendirmelerde bulundu.
Bilim Kurulu Toplantısının ardından düzenlenen davete yirmiye yakın milletvekili ve senatörle birlikte Paris'e ziyarette bulunan TBMM Fransa-Türkiye Dostluk Grubu üyesi Türk milletvekilleri de katıldı.
Muharrem Yılmaz bugün ayrıca Fransa Cumhurbaşkanı Avrupa Birliği Başdanışmanı Philippe Leglise Costa ile Elysee Sarayı'nda öğlen yemeğine katıldı.