Haberler

Türkmenistanlı Kursiyerlere Restorasyon Eğitimi

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkmenistanlı kursiyerler TİKA'nın desteğiyle 15 gün boyunca kitap ciltleme, restorasyon, kataloglama ve sayısallaştırma konularında eğitim aldı

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ile Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı işbirliğince düzenlenen program kapsamında Konya'ya gelen kursiyerler, Konya Yazma Eserler Bölge Müdürlüğünde aldıkları kitap ciltleme, restorasyon, kataloglama ve sayısallaştırma eğitimini tamamladı.

Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı Yazma ve Nadir Eserler Dairesi Başkanı Hüseyin Kutan, Konya Yazma Eserler Bölge Müdürlüğündeki törende yaptığı açıklamada, Türkmenistan'dan Türkiye'ye gelen kursiyerlerin Konya'da 15 günlük hızlandırılmış eğitim aldıklarını söyledi.

Daha önce de TİKA ile işbirliği yaparak Azerbaycanlılara da eğitim programı uyguladıklarını belirten Kutan, "Başkanlığımızın ana görevlerinden biri olarak milli hafızayı bünyemizde barındırıyoruz. Maalesef ülkemizden yurt dışına kaçmış binlerce hafızamızı oralarda da tesbit etmeye çalışıyoruz" dedi.

Kutan, tesbitini yapmış oldukları esenlerin dijital görüntülerini veya bizzat kendilerini Türkiye'ye getirmeye çalıştıklarını vurgulayarak, şöyle konuştu:

"Başkanlık olarak bizler, hafızamız dediğimiz bu milli servetimizi çeviri yayınlarını gerçekleştirerek halkımıza sunuyoruz. Halkımızın elinde bulunan el yazması eserleri Türkiye Yazma Eserler Kurum Başkanlığına bağlı kütüphanelerde değerlendirmek üzere satın alıyoruz. 2014 yılının ilk çeyreğinde bin 195 el yazması eseri başkanlığımıza bağlı kütüphanelerimizin koleksiyonuna kattık. Halkımız, elinde mevcut bulunan eserleri Yazma Eserleri Başkanlığımıza getirerek değer tespiti yaptırabilir. Biz herkesin elinde bulunan yazma eserlere talibiz."

Hiçbir zaman köklerimizden kopmamışız

Konya Yazma Eserler Bölge Müdürü Bekir Şahin de ülkelerin gelişmişliklerinin ürettikleri kültür ve medeniyet değerleriyle ölçüldüğünü ifade etti.

Bilgi, hikmet ve irfana dayalı değenlerin birinci derecede kaynaklarının da el yazmaları olduğuna dikkati çeken Şahin, şunları kaydetti:

"Türkmenistanlı kardeşlerimizle 15 gün süren güzel bir çalışma yaptık. Bu program çerçevesinde Türkmenistan'dan gelen arkadaşlarımız ve burada çalışan arkadaşlarımız bilgi paylaşımında bulundu. Program esnasında gördük ki biz hiçbir zaman köklerimizden kopmamışız. Türkmenistan ile yediğimiz, içtiğimiz ve kullandığımız kelimeler hala aynı. Kursumuz, tekrar buluşma ve tanışmamıza vesile oldu."

Konuşmaların sonunda kursiyerlere protokol üyeleri tarafından sertifikaları verildi. Törene, Orta Asya ve Kafkaslar Daire Başkanlığı TİKA Temsilcisi Dr. Dildar Şirzad, Türkmenistan Milli Elyazmalar Enstitüsü Restore Etme ve Muhafaza Laboratuvarı Müdürü Alma Süleymanly, kursiyerler ve çok sayıda davetli katıldı. - Konya

Kaynak: AA / Güncel
title
Close