Türkmenistan Tarafsızlığının 20. Yılını Kutluyor
Türkmenistan'ın, 12 Aralık 1995'te Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'nda kabul edilen "daimi tarafsızlığının" 20. yılı kutlanıyor.
Türkmenistan'ın, 12 Aralık 1995'te Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'nda kabul edilen "daimi tarafsızlığının" 20. yılı kutlanıyor.
Kutlamalar kapsamında çok sayıda devlet ve hükümet başkanı ile üst düzey yöneticilerin katıldığı Tarafsızlık Konferansı düzenlendi.
Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov, konferansta yaptığı konuşmada, Türkmenistan'ın pozitif tarafsızlık modelini seçtiğini, politikalarını barış, başka devletlerin işlerine karışmama, onların bağımsızlık ve toprak bütünlüğüne saygı duymak üzerine kurduklarını ve hiçbir askeri oluşuma katılmadıklarını söyledi.
Bağımsızlığın elde edilmesinin arından Türkmenistan'ın herkesle dost geçindiğini belirten Berdimuhamedov, diğer ülkelerle eşit şartarda ekonomik ve ticari ilişkiler kurduklarını anlattı.
Dünyada ve Orta Asya'da barış, güvenlik ve işbirliğinden yana olduklarını vurgulayan Berdimuhamedov, "Ülkemiz bir kez daha bölgesel silahsızlanma ve silah stoklarının azaltılması, su ve enerji konularında dengeli bir çözüm, çevre güvenliği ve Afganistan'daki durumun barışçıl çözüme kavuşması gibi kritik alanlarda BM ile güvenilir ve etkin bir ortak olarak hareket etmeye hazırdır" dedi.
BM ile barış, istikrar ve güvenliğin sağlamlaştırılması için gereken her şeyi yapacaklarını bildiren Berdimuhamedov, uluslararası terörizm, bölücülük, uluslararası suç örgütleri ve uyuşturucu ticaretiyle mücadeleye devam edeceklerini dile getirdi.
Afganistan'a yardım etmeyi sürdüreceklerini söyleyen Berdimuhamedov, şöyle konuştu:
"Afgan toprağında barış ve anlaşmanın sağlanması için uluslararası toplumun çabalarını destekliyoruz ve destekleyeceğiz. Hazar havzasındaki tüm sorunların karşılıklı anlaşmayla çözümünden yanayız. Burada asıl hedef Hazar'a kıyısı olan ülkelerin eşit hak, karşılıklı saygı ekseninde kalıcı güvenliğinin sağlanmasıdır. Bölgemiz için önemli olan TAPİ (Türkmenistan-Afganistan-Pakistan-Hindistan) doğalgaz boru hattının yapımında kararlıyız. Türkmenistan tarafındaki inşaatın temeli yarın atılacak."
Berdimuhamedov, Türkmen gazının Avrupa'ya iletilmesine yönelik, "Bu konuda müzakereler devam ediyor. Türkmenistan'ın iştirak ettiği tüm doğalgaz projeleri, herhangi jeopolitik etkenlere tabi değil. Bu projeler hattın geçtiği ülkelerin ticari çıkarlarına göre belirlenmiştir. Bu bizim değişmez tutumumuzdur ve böyle de devam edeceğiz" değerlendirmesinde bulundu.
Liderlerden Türkiye ve Rusya'ya çağrı
Konferansa katılan Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko, Türkiye ve Rusya'ya, sınır ihlali yapan savaş uçağının düşürülmesinin ardından oluşan gerginliğin azaltılması ve diyalog çağrısında bulundu.
Lukaşenko, şunları söyledi:
"Çözüm bulmak, taviz vermek gerekiyor. Bu, Rusya ile Türkiye arasında yaşanan gerginlik için de geçerlidir. Gerilimi azaltmak için en azından birbirine yarım adım atmanın yolu bulunmalıdır. Böylece sorunlar çözülecek ve iki halk ve devlet arasında daha önce mevcut olan iyi ve yakın ilişkiler yeninden kurulacaktır."
Kırgızistan Devlet Başkanı Almazbek Atambayev de "Türkiye ve Rusya, tırmanan gerginliğin önüne geçmelidir. Bizim için kardeş ülkeler olan bu iki ülke arasındaki yakın zamana kadar olan dostluk ilişkisinin yeniden kurulması gerekiyor" ifadelerini kullandı.
Tarafsızlık Konferansı'na aralarında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Belarus Devlet Başkanı Lukaşenko, Kırgızistan Devlet Başkanı Atambayev, Gürcistan Cumhurbaşkanı Giorgi Margvelashvili, Tacikistan Devlet Başkanı İmamali Rahman, Özbekistan Devlet Başkanı İslam Kerimov ve Hırvatistan Cumhurbaşkanı Kolinda Grabar-Kitarovic'in de bulunduğu çok sayıda devlet başkanı ve üst düzey devlet yöneticisi katıldı.