Türklerden İngiltere'ye Dava Öncesi Son İhtarname
ANKARA Anlaşması çerçevesinde Birleşik Krallık'a yerleşip burada iş kuran Türkiye vatandaşları, 16 Mart 2018'e kadar 4 yılı tamamladıktan sonra 'ücretsiz' süresiz oturum başvurusu yapabiliyordu.
ANKARA Anlaşması çerçevesinde Birleşik Krallık'a yerleşip burada iş kuran Türkiye vatandaşları, 16 Mart 2018'e kadar 4 yılı tamamladıktan sonra 'ücretsiz' süresiz oturum başvurusu yapabiliyordu. Ancak aniden yürürlüğe giren yeni kurallarla süresiz oturum için 5 yıl ikamet, kişi başı 2 bin 389 sterlin başvuru ücreti ve dil ile kültür sınavı şartları getirildi. Yeni kurallar Ankara Anlaşması çerçevesinde buraya yerleşip iş kuran 12 bin 500 kişiyi (bu rakama eş ve çocuklar dahi değil) olumsuz etkiledi. 4 yıl beklentisiyle Birleşik Krallık'ta yatırım yapan Türkler artık süresiz oturum için 5 yıl beklemek zorunda kalacak. Ayrıca 2 çocuklu bir ailenin başvuru ücreti için de yaklaşık 10 bin sterlin ödemesi gerekecek.
Alliance of Turkish Businesspeople (Türk İş İnsanları Birliği) logosu.
SONRAKİ ADIM YARGISAL İNCELEME
İngiltere İçişleri Bakanlığı'na (Home Office) gönderilen ilk ihtarnamede, 6 Temmuz'da yürürlüğe giren yeni kuralların 4 yılda ILR (Süresiz Oturum İzni) almaya dair meşru beklentileri karşılamadığı, 16 Mart 2018 tarihi öncesinde Ankara Anlaşması kategorisine dahil olmuş kişilerin 5 yıl, başvuru ücreti ve dil ile kültür sınavı gibi yeni kriterlerden muaf tutulması talep edilmişti. İhtarnameye cevap vermeleri için Home Office'e 14 gün süre tanınması gerekiyor. İlk ihtarnamede olduğu gibi ek süre istemeleri mümkün. Bu süre dolduktan sonra dava işlemlerine başlanabilecek. Bir sonraki adım yargısal inceleme (Judicial Review) başlatmak için mahkemeden izin istemek olacak. Bunun 14 Eylül'e kadar yapılması gerekiyor. Dava, 16 Mart sonrası değişikliklerden etkilenen Ankara Anlaşmalıların süresiz oturum hakklarını koruma amacıyla kurulan Türk İş İnsanları Birliği (AOTB) tarafından açılacak.
Leni Candan ve Emre Nallar
'DAVAYI KAZANMA ŞANSI YÜKSEK'
Dört yılda süresiz oturum hakkını geri almak için İngiltere'de yaşayan Türkler, 17 Mayıs 2018'de, Türk İş İnsanları Birliği adlı kar amacı gütmeyen bir yapı oluşturdu. Yönetimde Ankara Anlaşması mağdurlarından Leni Candan, Emre Nallar, Dilek Özcan, Naz Alatlı ve Ekin Genç yer alıyor. Davada birlikte çalışılacak hukukçular Lamb Building'den barrister Emma Daykin ve Redstone Solicitors Avukatlık Bürosu sahibi Av. Yaşar Doğan ve henüz adı kesinleşmemiş bir "Queens Council" ya da QC (en üst düzey avukat) olacak. Mahkeme masraflarının tahminen 100 bin sterlin tutması bekleniyor. Bağış kampanyası ve etkinliklerden toplanacak 100 bin sterlinin barrister/QC masrafları, mahkeme masrafları ve kaybedilmesi halinde Home Office'in masraflarını kapsayacak. Avukat Yaşar Doğan ücret almayacak. Davayı kazanma olasılığının yüksek olduğuna inanılıyor.
Avukat Yaşar Doğan
'AYNISINI BAŞKALARINA DA YAPIP KAYBETTİLER
Direktörlerden Leni Candan, "Daha önce bize yapılanların aynısı Highly Skilled Migrants Programme (HSMP) adlı kalifiye göçmen vize tipinde olanlara da yapılmış, ILR süresi 4 yıldan 5 yıla çıkarılmış. Onlar dava açarak 4 yılda ILR alma haklarını geri almıştır. Arkamızda böyle birebir ve kazanılmış bir emsal dava var" dedi. Mahkeme masraflarıyla ilgili bu zamana kadar 35 bin sterlin toplandığını kaydeden Candan, hedeflerinin 100 bin sterlin olduğunu belirterek "Herkesin yardımını bekliyoruz. İnternet sitemiz aotb.org.uk" dedi.