Türkler Tatlı ile Sosyalleşiyor
Sabri Ülker Vakfı 4. Beslenme ve Sağlıklı Yaşam Zirvesi'nde yeme davranışlarının sağlığa etkileri masaya yatırıldı
Türkiye'nin beslenme ve sağlıklı yaşam alanında faaliyet gösteren öncü kuruluşlarından Sabri Ülker Vakfı, 4. Beslenme ve Sağlıklı Yaşam Zirvesi'nde "Yeme Davranışının Sağlık Etkileri"ni masaya yatırdı. Dünyaca ünlü bilim insanları, yeme davranışlarının, sağlık üzerindeki etkilerini bilimsel çalışmalarla gözler önüne serdi. Zirvede Avrupa Gıda Bilgi Konseyi'nin (EUFIC) koordine ettiği, Türkiye dahil 5 ülkede yapılan "Gıda Seçimini Tetikleyen Faktörler/ Driver's Of Food Choice"araştırmasının sonuçları da ilk kez kamuoyuyla paylaşıldı. Araştırma sonuçlarına göre, Türklerin gıda seçimlerini gıdadan aldıkları keyif ve sağlıklı hissetme duygusu belirliyor.
Avrupa Gıda Bilgi Konseyi'nin (EUFIC) koordine ettiği, "Gıda Seçimini Tetikleyen Faktörler/ Driver's Of Food Choice" araştırmasının sonuçları ilk kez Türkiye'de Sabri Ülker Vakfı'nın düzenlediği 4. Beslenme ve Sağlıklı Yaşam Zirvesi'nde açıklandı. Türkiye ayağını Sabri Ülker Vakfı'nın yürüttüğü proje, İngiltere, İtalya, Fransa ve Polonya'da gerçekleştirildi. Bilimsel danışmanlığını Danimarka Aarhus Üniversitesi Pazarlama Bölümü Öğretim Görevlisi Prof. Klaus Grunert'in üstlendiği araştırmada; kahvaltılık gevrekler, hazır yemekler, yoğurt, tatlı atıştırmalıklar, bisküvi ve soğuk içecekler olmak üzere altı farklı ürün grubunu tüketen insanların ne hissettikleri, o ürünü neden tükettikleri sorgulandı. Prof. Grunert,
"Beş ülkede gerçekleştirdiğimiz görüşmeler sonucunda, hem ürün kategorileri hem de ülkeler arasında seçimi etkileyen etkenler bakımından önemli farklılıklar olduğunu gördük. Araştırmayı gerçekleştirdiğimiz bütün ülkelerde üründen alınan keyif, haz ve ürünün sağlıklı olduğu algısı, en önemli seçim etkenleri olarak ortaya çıkarken; güven, marka ve ekonomik faktörlerin de önemli rol oynadığını gördük" dedi.
Araştırma sonuçlarına göre, İtalyanların markaya önem verirken, Türklerin ise lezzet aradığını söyleyen Prof. Grunert, Polonyalıların gıdaya yakıt gözüyle baktığını ve tercihlerinde daha çok ekonomik faktörlerin rol oynadığını belirtti.
Ürün tercihini lezzet belirliyor
Araştırma sonuçları ülkelerin aynı gıdaya nasıl farklı bir bakış açısıyla yaklaştığını da gözler önüne seriyor. Kahvaltılık gevrekler, İtalyanlar için sağlık ve dengeli beslenmeyle eşdeğerken Fransızlar için sağladığı enerjiyle üretkenliği artıran bir gıda olarak görülüyor. Polonyalılar ve Türkler kahvaltılık gevrekleri pratikliği nedeniyle zaman kazandırdığı ve sağlıklı olduğu için tercih ediyor. Soğuk içeceklerde ise İngilizler lezzet ve sağlık arıyor. İtalyanlar bu tarz içecekleri gıda israfını azalttığı, tasarruf ve kilo kontrolü sağladığı için tüketiyor. Fransızlar soğuk içeceklerde meyve ve vitaminler içermesi gibi farklı özellikler ararken Türkler sağlığı ve lezzeti meyveli soğuk içeceklerde buluyor.
Türkler tatlıyla sosyalleşiyor
Gıda Seçimini Tetikleyen Faktörler araştırması, Türklerin tatlı tercihlerinin sosyalleşme ile ilişkili olduğunu da ortaya koyuyor. Araştırmanın yapıldığı her ülkede mutluluğun yolunun dengeli beslenmeden geçtiğini sonucu görülürken İtalyanlar, İngilizler ve Fransızlar için yoğurt tüketmek mutluluk veriyor. Araştırmaya göre, Türkler gıdalarla ilgili farklı bilgiler yüzünden sağlıklı seçim yapmakta zorlanıyor. Avrupalılar bisküvi gibi tatlı atıştırmalıklardan lezzetli olduğu için haz duyarken, Türkler ise lezzetin yanı sıra sosyalleşmeye yardımcı olduğu için de tatlı ürünler tüketiyor.