Türkler de Diaspora Oluyor
Dünyadaki Türk İşadamlarının Tek Bir Çatı Altında Toplayan Dünya Türk İş Konseyi Kuruldu.
Dünyanın 80 ülkesinden gelen 2 bine yakın Türk girişimciyi biraraya getiren Dünya Türk Girişimciler Kurultayı kapsamında, işbirliği ve lobicilik faaliyetlerini yürütmesi için Dünya Türk İş Konseyi (DTİK) oluşturuldu. DTİK başkanlığına Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu getirildi. Konsey'in Yüksek İstişare Kurulu (YİK) Başkanlığını ise Coca Cola'nın Başkanı ve CEO'su Muhtar Kent yapacak. Yönetim Kurulu 15 kişiden oluşacak. Bu kişilerden 5'i TOBB kontenjanından atanırken, diğer 10 kişi ise seçimle belirlenecek. TOBB'un yönetim kuruluna atadığı isimler şöyle: Rahmi Koç, Güler Sabancı, Ahmet Çalık, Zeynel Abidin Erdem ve Ziraat Bankası Genel Müdürü Can Akın Çağlar. YİK'te Kent'in yanı sıra Atilla Doğudan, Nihat Sorgeç, Kenan Şahin, Mübariz Mansimov, Atıl Kutoğlu ve Aslı Başgöz de bulunuyor. Dünya Türk Girişimcileri Kurultayı'nın ikinci gününde düzenlenen basın toplantısında konuşan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin dünyanın dört bir yanında insan kaynağı olduğuna dikkat çekerek, "Ancak neden bir türlü etkin olup diaspora haline gelemiyoruz diye düşünerek bu platformu kurma kararı aldık" açıklamasında bulundu.
-KÜRŞAD TÜZMEN: DÜNYA TİCARETİNDE AKRABALIK BAĞLARI ÖNEMLİ-
Dünya ticaretinde akrabalık bağlarının önemli olduğunu vurgulayan Tüzmen, Amerika'nın Çin'deki yatırımlarının önemli bir bölümünün Çin sermayeli olduğunu söyledi. Tüzmen, şunları dedi:
"Ticaret hacminde yatırım hacminde dikkat edilmeyen bir husus var. Akrabalık bağları. Amerika Birleşik Devletleri'nin, Çin'deki yatırımlarının önemli bir bölümü Çin sermayeli yatırımlarıdır. Orada çok önemli bir bağlantı var. Avrupa Birliği ile ticarette bizim soydaşlarımız ise ihracatçı ve ithalatçı durumunda. İrlanda, en büyük ticaretini Amerika ile yapar. İrlanda nüfusunun iki katı Amerika'da yaşar. Akrabalık bağı, oradaki serbest bölgelerin yeşermesinde en önemli unsurlardan biri. Biz Osmanlı coğrafyasındaki arkabalık bağlarını kullandık. Aynı dili, dini, kültürü, coğrafyayı, ortak tarihi paylaştığımız ülkeler var. Irak'ta Suriye'de Gürcistan'da dil sıkıntısı çekilmiyor. Komşu ve çevre ülkelerdeki avantajı dünya platformuna taşıyacağız. İddialı bir iş. Ama biz bu işleri seviyoruz."
-"HEPİMİZ BİR ELÇİYİZ"-
Toplantıda konuşan Coca - Cola Başkanı ve CEO'su Muhtar Kent, Dünya Türk İş Konseyi (DTİK) Yüksek İstişare Kurulu Başkanlığına atanmaktan heyecen duyduğunu ifade etti. Yeni kurulan DTİK'de üye sayısının sınırlı olmadığını belirten Kent, "Yeni üyeler de katılabilir. 5 ayrı coğrafik bölgede organik olarak mimari kuruluyor. Değişik bölgelerden daha fazla üye katılabilir. Yönetim Kurulu yılda iki kere toplanacak. İstişare konseyi de 1 kere toplanma kararlaştırıldı. Bir de sekretarya ve elektronik iletişim ağlarının kurulmasına karar verildi" dedi. Lobicilik faaliyetlerinin nasıl kuvvetlendirileceği üzerinde de durulduğunu belirten Kent, "Dünya medyasına ağırlık verilerek lobicilik faaliyetlerine destek verilmeli" dedi. Dünyanın her tarafında çok seyahat ettiğini ve bin 200 saat havada kaldığını söyleyen Kent, "Gittiğim her yerde ilk başta Türk lafı oluyor. Türkiye hakkında yeteri kadar bilgi sahibi olmadıklarını görüyorum. Genelde. Türklerde bu şekilde yüksek yönetici pozisyonu görmedikleri için şaşırıyorlar. Daha fazla ilgileniyorlar. Hepimiz bir elçiyiz. Türkiye'nin markasını güçlendirmek için hareket ediyoruz" dedi.
-YÖNETİM KURULU ÜYLERİ-
- Atilla Doğudan: Formula 1 pistinin hazırlanmasına katkı sağladı. Türk Hava Yolları (THY) yemek tedarik eden Avusturya'da kurulu Do&Co firmasının sahibi. Avusturya'da 30 yıldır çalışıyor. 500 milyon dolarlık ciroya sahip. Ortaköy'de yeni bir butik otel açma projesi var.
- Cem Kozlu: DEİK Yönetim Kurulu Üyesi. Türk - Rus İş konseyi Başkanı. Coca-Cola Avrasya Bölüm danışmanı. 12 yıl yurt dışında yönetici olarak çalıştı.
- Ahmet Çalık: Çalık Holding olarak bir çok ülkede yatırımları bulunuyor. Türk firmaları arasında en çok yabancı çalıştıran gruplardan biri.
- Vural Öger: Hem işadamı hem de siyasetçi. Avrupa Parlamentosu'nda Milletvekili. 18 yaşında gittiği Almanya'da, Öger şirketler grubunu kurdu. Alman - Türk Vakfı'nın kurdu. Cumhurbaşkanından liyakat aldı.
- Zeynel Abidin Erdem: Mardin Doğumlu kimya mühendisi. Gen-Pa Telekom ve Erdem Holding Yönetim Kurulu Başkanı. Sudan ve İspanya Fahri Başkonsolosu. İspanya ve Sudan Devlet Başkanlarından devlet nişanı aldı. DEİK'in yönetim ve icra kurulunda görev alıyor.
- Nihat Sorgeç: Almanya'ya 14 yaşında gitti. 500 - 600 öğrenci kontenjanlı özel meslek okulu sahibi. Türk Alman Ticaret Sanayi Odası Başkan Vekili.
- Atıl Kutoğlu: Yüksek öğrenimini Viyana'da tamamladı. Avustralya'da iş hayatına atıldı. Viyana merkezli koleksiyonlarını pazarlıyor. Bir çok tasarım ödülünün sahibi. Turqulaty projesinde yer alıyor. Prensesleri kraliçeleri giydiriyor.
- Can Akın Çağlar: Ziraat Bankası Genel Müdürü
- Rona Yırcalı: DEİK İcra Kurulu Başkanı. Dünya Odalar Federasyonu Başkanlığı'na da yürütüyor. Balıkesir Sanayi Odası Meclis Başkanı. (ANKA)
(HMD/ZG)