Türkler 1000 Yıl Önce Ütü Yapmayı Biliyormuş
Türk Dil Kurumu Başkanı (Tdk) Şükrü Haluk Akalın, Kaşgarlı Mahmut'un 1074 Yılında Yazdığı İlk Türkçe Sözlük Olan Divan -I Lügati't -Türk'ün Daha Rahat Anlaşılabilmesi İçin Sözlüğün İlginç Yanlarını Yeni Bir Kitaba Aktarıyor.
Türk Dil Kurumu Başkanı (TDK) Şükrü Haluk Akalın, Kaşgarlı Mahmut’un 1074 yılında yazdığı ilk Türkçe sözlük olan Divan-ı Lügati’t-Türk’ün daha rahat anlaşılabilmesi için sözlüğün ilginç yanlarını yeni bir kitaba aktarıyor.
Kitabı, sözlüğün çevirilerinden yararlanarak, daha anlaşılır bir formatta hazırladığını kaydeden Akalın, şunları söyledi: "Sözlükte 8 bin 500’ün üzerinde sözcük var. Bu sözcükler Türkler’in 1000 yıl önce nasıl yaşadığını da gösteriyor. Örneğin ’ütüg’ diye bir kelimeyi tanımlamış Kaşgarlı Mahmut. Bu, ütünün ta kendisi. Şeklen şimdiki ütüden farklı olsa da, bu bize Türkler’in elbiselerini o dönemde bile ütüleyerek giydiklerini gösteriyor.
Japonyalı ilk harita
Sonra ’tepüg’ diye bir oyun varmış. Metalin eritilerek yuvarlak biçime dönüştürülmesi, keçi kılıyla kaplanmasıyla oluşturulan ve tekmelenerek oynanan bir çocuk oyunuymuş. Yani bugünün futbolu o dönemde tepüg olarak adlandırılıyormuş. Divan-ı Lügati’t-Türk’te bir de harita var. Bu harita aslında Türk topluluklarının dünyada yaşadığı yerleri gösteren haritadır. Bu haritanın dünya haritacılığı bakımından bir önemi de Japonya’nın ilk kez haritaya girmesidir."