Haberler

Türkiye, Yaşlanan Avrupa İçin Can Simidi"

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Medikal Turizm Derneği Başkanı İbiş: ''Türkiye, yaşlı bakımı turizminde birçok avantaja sahip, bu bir fırsat niteliğindedir ve ülkemize büyük kazanımlar sağlayabilir'' ''AB ülkelerinin yaşlı bireylerinin aktif, mutlu ve sağlıklı yaşam sürmeleri konusunda güçlü çözüm lokasyonlardan birisi Türkiye olarak.

Medikal Turizm Derneği Başkanı Sinan İbiş, Türkiye'nin yaşlı bakımı turizminde fırsat niteliğinde birçok avantaja sahip olduğunu belirterek, "AB ülkelerinin yaşlı bireylerinin aktif, mutlu ve sağlıklı yaşam sürmeleri konusunda güçlü çözüm lokasyonlardan birisi Türkiye olarak gözükmektedir" ifadesini kullandı.

İbiş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünyanın her geçen gün yaşlanma sorunuyla daha fazla yüzleştiğini vurgulayarak, 60 yaş üstü insanların yüzde 87'sinde hipertansiyon, diyabet, akciğer yetmezliği ve beyinsel yaşlanma hastalıkları başta olmak üzere devamlı ve ilerleyici sağlık sorunlarının görüldüğünü söyledi.

Bu hastalıkların, başka hastalıkların da ilavesiyle daha çözümsüz hale geldiğine dikkat çeken İbiş, söz konusu durumun aileler ve sosyal güvenlik sistemlerinde başa çıkılması zor pozisyonlar doğurabildiğini belirtti.

-En yaşlı ülke Japonya

İbiş, sağlık sistemlerindeki gelişmeler ve acil durumlarda hastanelere hızlı ulaşım olanaklarının artmasının yaşam sürelerinin de uzamasını sağlayan temel faktörlerden olduğuna işaret ederek, şöyle konuştu:

"Dünyada 65 yaş ve üzerindekilerin nüfus içerisindeki oranı yüzde 10 iken ülkemizde bu oran yüzde 7,7 civarındadır. 2023'te ülkemizdeki yaşlı nüfusun yüzde 10, 2050'de yüzde 20, 2075'te ise yüzde 28 seviyelerine çıkması beklenmektedir. Dünyanın yaşlı nüfusunun ise 2050'de yüzde 20'nin üzerinde olması beklenmektedir.

En yüksek yaşlı nüfus oranına 2012'de sahip olan ilk üç ülke sırasıyla yüzde 24,4 ile Japonya, yüzde 21,1 ile Almanya ve yüzde 20,8 ile İtalya'dır. Türkiye 2012'de bu sıralamada 91'inci sırada yer alacak."

-"Türkiye AB ülkelerindeki yaşlılar için güçlü bir merkez"

Toplumlardaki yaşlı nüfusun artmasının hem ülkesel üretimi olumsuz etkilediği hem de sağlık harcamalarının ülkelerin gelecekleri için ciddi tehditler oluşturduğunu anlatan İbiş, "Günümüzde AB Parlamentosu, AB ülkelerindeki ve dünyadaki yaşlılıkla ilgili çözümler konusunda ekonomik, sürdürülebilir modeller aramaktadır ki AB ülkelerinin yaşlı bireylerinin aktif, mutlu ve sağlıklı yaşam sürmeleri konusunda güçlü çözüm lokasyonlardan birisi Türkiye olarak gözükmektedir" görüşüne yer verdi.

Dünya Sağlık Örgütü kayıtlarına göre dünyadaki sağlık harcamalarının yüzde 60'ının devamlı hastalıklara yapıldığına, ölümlerin yüzde 75'inin ise yaşanan bu kronik hastalıklardan kaynaklandığına işaret eden İbiş, şunları kaydetti:

"Ülkemizdeki ulusal verilere göre ise 24 milyon devamlı hastalığı olan insanımız mevcuttur. Bu veriler dikkate alındığında ülkemiz hem kendi vatandaşları hem de yaşlı turizmiyle ülkemizde ağırlanacak misafirler için insanları sağlıklı, aktif, mutlu yaşatacak sürdürülebilir yaşlı bakım modelleri yaratmak durumundadır.

Avrupa'da yaşayan 9 milyon Türk vatandaşımız ve ekonomileri gelişmiş dünyanın en yaşlı nüfusa sahip ülkelerinin de Avrupa ülkeleri olduğu dikkate alınacak olursa Türkiye başta Avrupa ülkelerindeki hem kendi vatandaşlarımız hem de yabancılara yaşlı bakımı turizmi ile ev sahipliği yapabilir. Türkiye, yaşlı bakımı turizminde birçok avantaja sahip, bu avantajların başında ulaşılabilirlik, ekonomik hizmet ve sağlık alımı, dört mevsimin yaşanması, genç iş gücü nüfusu, yaygın akademik kadroları ve misafirperverlik gibi birçok unsuru saymak mümkün. Yaşlı bakımı turizmi bir fırsat niteliğindedir ve birçok açıdan ülkemize büyük kazanımlar sağlayabilir."

-"Ulusal bir uyanışa ihtiyaç var"

İbiş, Türkiye'de yaşlı bakım ihtiyaçlarının karşılanmasına yönelik ulusal bir uyanış gerektiğini vurgulayarak, şu ifadeleri kullandı:

"Medikal Turizm Derneği, bu konuda 4 yıldır çalışmalar yürütüyor. Anadolu Ajansı sponsorluğunda ve Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık Tanıtma Fonu, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Ankara ve Hacettepe üniversitelerinin destekleriyle 15-16 Aralık'ta, Ankara'da gerçekleştirilecek 'Uluslararası 3. Yaş Baharı ve Dinamikleri Kongresi' yaşlı bakım ihtiyaçlarının ve alanlarının inşa edilmesi konusunda büyük bir hareketi başlatacak. Bu kongreye yaşlı bakımındaki uluslararası isimler katılacak ve deneyimlerini anlatacak. Yaşlı bakımı alanın hizmet, ürün, inşaat, eğitim, AR-GE, teknoloji ve ekonomi yaratmak isteyenler bu kongreye katılabilir. Ücretsiz katılımın olduğu kongreye kayıtlar www.yaslibakimiturizmi.org sitesinden yapılabiliyor." - Ankara

Kaynak: AA / Güncel
title
Close