Türkiye Vodafone Vakfı 5'İnci Danışma Kurulu Toplantısı Yapıldı
Türkiye'de toplumun gelişmesine ve yaşam kalitesinin artmasına katkıda bulunmak hedefiyle faaliyet gösteren Türkiye Vodafone Vakfı'nın 5'inci Danışma Kurulu Toplantısı yapıldı.
Doğan TV Yönetim Kurulu Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, Zaim A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Meral İnci Zaim, Limak Yatırım Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Özdemir, Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı, TÜSEV Onursal Yönetim Kurulu Başkanı Üstün Ergüder, Vodafone Türkiye CEO'su Colman Deegan ve Türkiye Vodafone Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Süel'in katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda, Türkiye Vodafone Vakfı Danışma Kurulu Üyelerine Vakfın mevcut projelerinde gelinen son durum hakkında bilgi sunuldu. Türkiye Vodafone Vakfı ve Habitat işbirliğiyle başlatılan "Yarını Kodlayanlar" projesinin de detaylı olarak aktarıldığı toplantının sonunda, Türkiye Vodafone Vakfı Danışma Kurulu Üyeleri, proje kapsamında kodlama eğitimi alan çocuklarla bir araya gelerek hatıra fotoğrafı çektirdi.
Türkiye Vodafone Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Süel, şunları söyledi:
"Türkiye Vodafone Vakfı olarak, 'Teknoloji Hayatın Hizmetinde' vizyonumuzla, mobil iletişim teknolojilerine ilişkin bilgi birikimi ve inovasyon gücümüzü bireylerin ve toplumun hayatını kolaylaştırmak üzere seferber ediyoruz. Kuruluşumuzdan bugüne, değerli proje ortaklarımız, paydaşlarımız, gönüllülerimiz ve destekçilerimiz ile önemli sosyal projeler gerçekleştirdik; gerçekleştirmeye devam ediyoruz. İş ve akademi dünyasının önde gelen isimlerinden oluşan değerli Danışma Kurulu Üyelerimizin liderliğinde yürüttüğümüz bu projelerle sosyal sorumluluk alanında öncü işlere imza atıyoruz. Bugün de Danışma Kurulu Üyelerimiz ile fikir ve görüş alışverişi yapmak üzere bir araya gelerek Vakfımızın son dönem gelişmeleri hakkında kendilerini bilgilendirdik. Yeni dönemde yatırımlarımızın odağını oluşturacak 'Yarını Kodlayanlar' projemiz ile ilgili paylaşımda bulunduk."
"Çocukların teknolojiyi anlaması, üretmesi ve kontrol etmesi önemli"
Türkiye'de eğitimin dijitalleşmesine öncülük etme hedefiyle başlattıkları "Yarını Kodlayanlar" projesinden büyük heyecan duyduklarını ifade eden Hasan Süel, şöyle devam etti:
"Bu projeyle 7-14 yaş arası çocuklara kodlama eğitimi veriyoruz. Bugüne kadar İstanbul, Samsun, İzmir, Kayseri ve Mardin olmak üzere 5 ilde 1.330 çocuğa kodlama eğitimi verdik. Bu illerde düzenlediğimiz hackathon'larla yaklaşık 600 çocuğa ulaştık. Kodlama ve yazılım mühendisliği, geleceğin meslekleri arasında ilk sıralarda yer alıyor. Dolayısıyla, çocuklarımızın sadece birer teknoloji tüketicisi olmayıp teknolojiyi anlaması, üretmesi ve kontrol etmesi de önem taşıyor. Mark Zuckerberg'in de belirttiği gibi, programlama bilgisi en az okuma yazma bilgisi kadar gerekli olacak ve bu eğitime erken yaşlarda başlanması gerekiyor. Kodlama, geleceğin dijital dünyasında en önemli ihtiyaçlarımızdan biri olacak."
2 ayda toplam 1.330 çocuğa ulaşıldı
"Yarını Kodlayanlar" projesi kapsamında ücretsiz düzenlenen eğitimler, kodlamaya ilgi duyan 7-14 yaş aralığındaki her çocuğa açık olarak sürdürülüyor. Eğitimlerde, dünyanın en iyi teknik üniversitesi olarak tanınan MIT'nin çocuklara yönelik geliştirdiği "Scratch" programı kullanılıyor. Proje için özel eğitim alan 25 gönüllü eğiticinin yönetiminde gerçekleştirilen 4 saatlik kodlama eğitimlerinde Programlama Nedir, Algoritma Öğreniyorum, Scratch'e Giriş, Scratch Hesabı Oluşturmak, Scratch'e İlk Adım, Scratch Stüdyosu, Dans Uygulaması, 10 Blokla Uygulama Yapmak, Kendi Orkestram, Karakterimi Hareketlendiriyorum, Özel Taşlar (Fonksiyonlar), Konuşma Balonları, Sahnelerle Hikâyemi Oluşturuyorum, Labirent Oyunu, Helikopter Oyunu, Uygulamaya Eklentiler Yapmak gibi konular ele alınıyor. Eğitimlerin sonunda düzenlenen hackathon'larda ise takımlara ayrılan çocuklar aynı ortamda belli bir sürede inovatif fikirlerini kodlara dökme, kendilerine verilen konuyla ilgili olarak sınırlı bir zamanda yeni bir ürün ortaya çıkarma imkânı buluyor. "Yarını Kodlayanlar" projesiyle, 2 ayda 1.330 çocuğa ulaşıldı ve yaklaşık 600 çocuğun katılımıyla 5 hackathon düzenlendi.