Türkiye ve Malezya Arasında Eğitim Iş Birliğinde Yeni Dönem (1) - Alor
- TÜRGEV Yönetim Kurulu Üyesi Bilal Erdoğan'ın açıklamaları Üniversite mezuniyet gecesi tanıtım filmi Türkiye ve Malezya arasında eğitim iş birliğinde yeni dönem TÜRGEV, İbn Haldun Üniversitesi ve Uluslararası el Buhari Üniversitesi arasında iş birliği protokolü imzalandı TÜRGEV Yönetim...
- TÜRGEV Yönetim Kurulu Üyesi Bilal Erdoğan'ın açıklamaları
Üniversite mezuniyet gecesi tanıtım filmi Türkiye ve Malezya arasında eğitim iş birliğinde yeni dönem
TÜRGEV, İbn Haldun Üniversitesi ve Uluslararası el Buhari Üniversitesi arasında iş birliği protokolü imzalandı
TÜRGEV Yönetim Kurulu Üyesi Erdoğan:
"Bu anlaşma, Türkiye ve Malezya arasında eğitim iş birliğinde önem taşıyor"
ALOR SETAR (AA) – Türkiye Gençlik ve Eğitime Hizmet Vakfı (TÜRGEV), İbn Haldun Üniversitesi ve Uluslararası el Buhari Üniversitesi arasında işbirliği protokolü imzalandı.
Uluslararası el Buhari Üniversitesinin Malezya'nın Kedah eyaletinin başkenti Alor Setar'daki kampüsünde düzenlenen törene TÜRGEV Yönetim Kurulu Üyesi ve İbn Haldun Üniversitesi Yönetim Kurulu Üyesi Bilal Erdoğan, İbn Haldun Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. İrfan Gündüz, İbn Haldun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Recep Şentürk, Uluslararası el Buhari Üniversitesi Mütevelli Heyeti Üyesi Muhammed Zeynel Shaari ile diğer yetkililer katıldı.
İki üniversite arasındaki iş birliği protokol anlaşmasına Gündüz ve Shaari imza attı.
- "Bu anlaşma iki ülke arasında eğitim iş birliğinde önem taşıyor"
TÜRGEV Yönetim Kurulu Üyesi Erdoğan, AA'ya yaptığı açıklamada, "Bu anlaşma, Türkiye ve Malezya arasında eğitim iş birliğinde önem taşıyor." ifadesini kullandı.
Anlaşmanın iki ülke açısından önemine dikkati çeken Erdoğan, "İki ülke arasındaki bağların ve ilişkilerin güçlenmesi için sadece ekonomik alanda kalmaması, kültürel ve sosyal sahalarda da derinleşmesi için önemli bir adım atmış olduk." dedi.
İki ülke arasında kültürel ve ortak değerler noktasında pek çok paydaşlıklar olduğunu dile getiren Erdoğan, şöyle konuştu:
"Bu paydaşlıkları, kültürel ve sosyal sahada ilerletmemiz ve iki milletin birbiriyle olan paylaşım sahalarını zenginleştirmek için böylesi bir iş birliğinin verimli olacağını düşünüyoruz. Söz konusu kapsamlı iş birliği çerçevesinde iki üniversite arasında öğrenci ve akademisyen değişimi hayata geçirilecek. Türkiye'den Malezya'ya gelip, burada Asya bölgesiyle ilgili konularda çalışmalar yapacak öğrenciler olabileceğini öngörüyoruz. Aynı şekilde Malezya'dan Türkiye'ye gelecek öğrencilerin Avrupa, Afrika ve Avrasya çalışmaları gibi alanlar ile Türkçe, Arapça ve çeşitli Avrupa dillerinin öğrenilmesinde çok verimli çalışmalar yapabileceklerini düşünüyoruz."
İki üniversite arasında eğitim alanındaki iş birliğinin sosyal ve kültürel alanlara doğru genişleyebileceğini belirten Erdoğan, "Bu alanda, örneğin, el Buhari Üniversitesi Kurucusu Tan Sri Muhtar el Buhari'nin destekleriyle hayata geçirilen Kuala Lumpur'daki İslami Sanatlar Müzesi alanında dünyanın sayılı müzelerinden biri. Onların bu alandaki uzmanlığını İstanbul'un tarihi derinliğiyle birleştirirsek, ortaya çıkacak olan projelerin, sonuçların neler olabileceğini heyecanla tahayyül ediyoruz. İnşallah bu iki ülkenin daha da yakınlaşması bizim Müslümanlar olarak bir ümmet anlayışı çerçevesinde yakınlaşması için de büyük bir önem arz ediyor." ifadelerini kullandı.
"İki ülke arasındaki ilişkileri daha da hızlandırmak istiyoruz"
İbn Haldun Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Gündüz de "Bu anlaşmayı, akademik alanda Malezya ile Türkiye arasındaki ilişkilerin geliştirilmesinde çok önemli bir adım olarak görüyoruz." dedi.
"Malezya'nın Uzakdoğu'da bir nirengi noktası olduğunu, Türkiye'nin de kendi bölgesinde bir nirengi noktası" olduğunu söyleyen Gündüz, "Bu iki ülke arasında iş birliğinin akademik alana yansıması bize göre gelecekte önemli müjdeler veriyor. O yüzden iki ülke arasında ilişkileri daha hızlandırmak amacıyla bugün iş birliği protokolünü imzaladık." değerlendirmesinde bulundu.
İrfan Gündüz, eylül ayından itibaren İstanbul ve Alor Setar'da eğitime başlayacaklarına dikkati çekerek, "Gençlerimizin geleceğin dünya şartlarını dikkate alarak, içinde yaşadıkları toplumları sırtlayacak bir performansa sahip olmalarını istiyoruz." dedi. Bu çerçevede, Arapça, Türkçe, İngilizce, Malayca, hatta Japonca, Çince öğretecek bir altyapıyı oluşturmak istediklerine vurgu yapan Gündüz, "Buradan yetişecek gençler dünyadaki ve kendi ülkelerindeki toplumsal gelişmeler dinamiğini oluştursun istiyoruz." diye konuştu.
İmza töreninin ardından el Buhari Üniversitesi toplantı salonunda düzenlenen etkinlikte çeşitli alanlarda başarılı olan öğrencilere ödül verildi. Etkinlik, el Buhari Üniversitesinde öğrenim gören 22 farklı ülkeden öğrencilerin "ümmet deklarasyonu" okuması ve sufi müziği konseri ile sona erdi.