Türkiye Türkolojisi, Dünden Bugüne, Bugünden Yarına" Konferansı
Marmara Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Aça, dünyada 250 milyon kişinin Türkçe konuştuğunu söyledi.
Marmara Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Aça, dünyada 250 milyon kişinin Türkçe konuştuğunu söyledi.
Kırklareli Üniversitesi (KLÜ) Fen Edebiyat Fakültesi, Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümünce Kültür Merkezi salonunda düzenlenen "Türkiye Türkolojisi, Dünden Bugüne, Bugünden Yarına" konulu konferansa katılan Aça, Türkçe'nin dünyadaki önemli diller arasında yer aldığını belirtti.
Türklerin, dünya tarihinin oluşması ve gelişmesinde önemli roller üstlendiklerine dikkati çeken Aça, bu nedenle Türkçe'nin en çok kullanılan diller arasında yer aldığını ifade etti.
Dünyada birçok dilin ve kültürün yok olduğunu aktaran Aça, "Dünyada birçok dil yok olmuş ve olmakla karşı karşıyadır. Türkçe ise en çok kullanılan diller arasındaki yerini koruyor. Dünyada 250 milyon kişi, 11 milyon kilometrelik bir alanda Türkçe konuşuyor. Bir ülkede dilin kullanılması gerçekten çok önemlidir." diye konuştu.
Türkiye Türkolojisinin temellerinin Mehmet Fuat Köprülü tarafından atıldığını aktaran Aça, Köprülü'nün açtığı çığırda Türk kültürü araştırmalarının büyük bir gelişme gösterdiğini vurguladı.
Köprülü'nün kurduğu Türkiyat Enstitüsü'nün dünyaca tanınmış bir Türkoloji merkezi haline geldiğini dile getiren Aça, Türk edebiyatı tarihi, Türk filolojisi ve folkloru alanlarında çok kıymetli Türkolog ve araştırmacıların bu merkezde yetişerek eserler ortaya koyduğunu sözlerine ekledi.
Aça, konferansın ardından öğrencilerin sorularını yanıtladı.