Türkiye, Turizmde Yüksek Kalite İmajını Geliştirmeli"
Medikal Turizm Derneği Başkanı Sinan İbiş, Türkiye'nin turizmde "ucuz ülke" imajından sıyrılması gerektiğini belirterek, "Nitelikli turizm ürünlerini yüksek kalitede sunan ülke imajının geliştirilmesi gerekir" dedi.
BERİRE PAKER - Medikal Turizm Derneği Başkanı Sinan İbiş, Türkiye'nin turizmde "ucuz ülke" imajından sıyrılması gerektiğini belirterek, "Nitelikli turizm ürünlerini yüksek kalitede sunan ülke imajının geliştirilmesi gerekir" dedi.
İbiş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünya genelinde lider ülkelerin aldığı kararlar ve global ekonomik krizin olumsuz etkilerinin birçok alanda yaşanmaya başladığını söyledi.
Türkiye'nin Suriye sınırındaki sorunlar, terör olayları, Rusya ile uçak krizi ve doğalgaz tartışmalarının ekonomiye etkisi olacağının düşünüldüğünü anlatan İbiş, şöyle devam etti:
"Özellikle Rusya krizi bir domino etkisi yaratarak, turizm başta olmak üzere birçok sorunu ve bu sorunların farkındalığını artırmıştır. Ülkemizin ekonomik kalkınmasında dış kazanımları, ihracat, turizm ve iş birliği ekonomileri oluşturmaktadır. Türkiye bu üç birleşeni, ülkenin ihtiyaçları ve gelişimi doğrultusunda belirli bir seviyede tutmak durumundadır. O nedenle de bunların ayrı ayrı analiz edilerek global risklerin daha geniş tabanlara yayılmasını öngören önlemler, planlamalar, stratejiler ve politikaların ortaya koyulması gerekmektedir."
İbiş, Türkiye İstatistik Kurumu 2015 sonu verilerine göre, ülkenin turizm gelirinin bir önceki yıla göre yüzde 8,3 azalarak 31,5 milyar dolar olduğunu ifade etti.
"Büyükelçilik ve müşavirliklerimize büyük iş düşüyor"
Büyükelçilik ve müşavirliklere yurt dışında büyük sorumluluklar düştüğüne değinen İbiş, şunları kaydetti:
"Bugün 40 ülkede 160 müşavirliğimiz bulunuyor. Bunlar ekonomi, eğitim, çalışma ve turizm müşavirliklerimizdir. Bu müşavirliklerimizin ülkemizin kazanımlarını öngören çalışmaları gündemlerinde tutmaları gerekir. Ekonomi müşavirlikleri ülkelerarası ekonomilerde iş fırsatları, eğitim müşavirlikleri üniversite gücümüzle diğer ülkelerin eğitim ve araştırma ihtiyaçlarına yönelik iş birlikleri, turizm müşavirlikleri turizm çeşitliliğimiz ve potansiyellerimizde nitelikli turizm olanaklarının kurumsal iş birliklerine çevrilmesi, çalışma müşavirlikleri ise genç iş gücümüzün çeşitli ülkelerdeki ihtiyacın karşılanmasına ön ayak olması gibi birçok alanda çalışma yapabilir."
Türkiye'nin bu çalışmalar için 40 ülkede altyapı, personel, kurumsal yapı ve ilişkilere sahip olduğunu vurgulayan İbiş, "Herhangi bir harcama gerekmeksizin müşavirliklerimizin rollerini geliştirerek, onlara ülkemizin ekonomik kalkınmasında sürdürülebilir misyon ve inisiyatifler yükleyerek, ülkemizi global turizm ekonomisinde büyük paylar alan ülke haline getirebiliriz" diye konuştu.
"Dijital tanıtıma odaklanılmalı"
Türkiye'nin, global turizmde fiyatlarıyla rekabet etmeye çalıştığına dikkati çeken İbiş, "Oysaki ülkemizde yaşlı, engelli, spor, tıp, eğitim, doğa, wellness, termal, heliski, sanat, dağcılık gibi birçok nitelikli turizm alanında faaliyetler yapılıyor ve bunların dünyaya gösterilmesi gerekir" ifadesini kullandı.
İbiş, bunun için fuar, billboard, afiş, broşür gibi yüksek maliyetli ve hareket kabiliyeti sınırlı tanıtım materyalleri yerine son derece ekonomik, dinamik, ulaşılabilir ve herkesin anlayacağı dilde hazırlanmış dijital tanıtıma odaklanılması gerektiğini dile getirdi.
Sinan İbiş, Kültür ve Turizm Bakanlığı arşivlerindeki ülkenin değerlerini içeren filmleri, birçok dilde seslendirerek veya dublajlayarak dijital medyada tüm dünyanın erişimine açmanın, son derece etkin tanıtım gücü sağlayacağını bildirdi.
"Nitelikli turizm ürünlerini, yüksek kalitede sunmalıyız"
Türkiye'nin turizmde "ucuz ülke" imajından sıyrılarak "nitelikli ürünleri yüksek kalitede sunan ülke" imajını geliştirmesi gerektiğini belirten İbiş, şunları söyledi:
"Devletin vergileri düşürmesi, kredileri ertelemesi, memurlara tatil desteği için fon oluşturması gibi öneriler, ülkemizin turizm geleceğine katkı sağlamayan ve zaman öldüren beklentiler yaratmaktır. Her şeyi devletten beklemek yerine turizm alanında çalışan tüm bireyler, acenteler, tur operatörleri, oteller ve tatil köyleri, sivil toplum kuruluşları, turizm örgütleri, Türkiye için el ele vermelidir. Yeni pazarlar, yeni ilişkiler, yeni turizm aksiyonları, nitelikli ve katma değeri yüksek turizm çalışmalarını öngören iş planları yaparak turizme yeni bir gelecek sağlamaya çalışmalıyız."
İbiş, zorlukların yaşandığı dönemlerde piyasalarda oluşan boşlukları doldurmaya yönelik zaman, emek ve harcamaların, ekonomide sıçrama yapmanın temel anahtarı olduğununu sözlerine ekledi.