Haberler

Türkiye, Teiaş'ın Fiber Altyapı İhalelerini Aldı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkanı Öğüt: "TEİAŞ'dan toplam 45 milyon 699 bin avro yani 128 milyon liralık bedelle 15 yıllığına aldığımız ihaleler ile birlikte önümüzdeki 2 yıllık süreçte fibere yapacağımız yatırım 300 milyon lirayı bulacak"

Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkanı Gökhan Öğüt, Türkiye Elektrik İletim AŞ'nin (TEİAŞ), fiber altyapı ihalelerini aldıklarını belirterek, "TEİAŞ'dan toplam 45 milyon 699 bin avro yani 128 milyon liralık bedelle 15 yıllığına aldığımız ihaleler ile birlikte önümüzdeki 2 yıllık süreçte fibere yapacağımız yatırım 300 milyon lirayı bulacak" dedi.

Türkiye'nin dijital dönüşümüne liderlik etme vizyonuyla yeni marka kimliğini duyuran ve altyapı yatırımlarına hız vereceğini açıklayan Vodafone Türkiye'nin, dünya çapında en son telekomünikasyon hizmetlerini yurda yayma hedefiyle yaptığı çalışmalar ve bu kapsamda yaşanan gelişmeler, Öğüt'ün ev sahipliğinde düzenlenen toplantıyla duyuruldu.

Gökhan Öğüt, bu yatırım programları kapsamında Vodafone'un, TEİAŞ'ın fiber altyapı ihalelerini kazandığına işaret ederek şunları anlattı:

"Son 4,5 yılda altyapısına 3,7 milyar lira yatırım yapan Vodafone, yeni dönem yatırımlarının ilk ayağı olarak TEİAŞ'ın enerji iletim hatlarında bulunan fiber optik kablolarının kullanım hakkı ihalelerini, toplam 45 milyon 699 bin avro 128 milyon lira bedelle 15 yıllığına aldı. Vodafone Türkiye, kullanım hakkını aldığı mevcut hatlara erişim için kuracağı ek fiber optik ağıyla da toplam fiber hat altyapısını 2,5 katına çıkaracak. TEİAŞ'dan toplam 45 milyon 699 bin avro yani 128 milyon liralık bedelle 15 yıllığına aldığımız ihaleler ile birlikte önümüzdeki 2 yıllık süreçte fibere yapacağımız yatırım 300 milyon lirayı bulacak."

Türkiye'nin kuzeyinden güneyine, doğusundan batısına uzanan büyük fiber optik ağ yatırımı için ihale bedeli dahil 300 milyon liralık altyapı yatırım bedeli öngördüklerini belirten Öğüt, "Vodafone'un TEİAŞ'tan kullanım hakkını aldığı fiber ağ, ilk etapta 3x100 Gbps'lik kapasite sunacak. Ek yatırımlarla yeni kurulacak fiber optik ağla birlikte maksimum kapasite 80x100 Gbps'ye erişecek. Vodafone Türkiye'nin santral ve transmisyon toplama merkezlerinin TEİAŞ'ın hatlarına bağlanması ile toplamda 2,5 katına çıkacak" bilgisini verdi.

Öğüt, Vodafone Türkiye'nin fiber ağının, Vodafone Grubu'nun tüm dünyadaki 1 milyon kilometreyi aşan fiber ağıyla da entegre olacağını dile getirerek, Vodafone'un transmisyon altyapısını güçlendirecek projenin, Türkiye'nin Avrupa'dan Asya'ya fiber köprü olmasını da sağlayacağını söyledi.

Bu altyapının, gelecek mobil iletişim teknolojilerinde kullanıcılara 1 Gbps'ye kadar bant genişliğinin karşılanmasına imkan tanıyacağını aktaran Öğüt, "Vodafone, TEİAŞ'tan kullanım haklarını aldığı fiber ağlar ile Türkiye'nin dört bir yanına 'süper internet' hizmetini götürmeyi hedefliyor" ifadelerini kullandı.

-"Türkiye, Avrupa'dan Hindistan'a ses ve veri ağına köprü olacak"

Öğüt, Vodafone Türkiye olarak Türkiye'yi genişbant mobil iletişim ve dijital dönüşümünde dünya ligine çıkarma hedefiyle faaliyet gösterdiklerinin altını çizdi.

Bu geleceği gerçek kılacak dönüşümün lideri olarak, sürekli teknoloji, hizmet ve sosyal yatırımlarla şekillendirecekleri "Dijital Dönüşüm Hareketi"ni ilan ettiklerini hatırlatan Öğüt, bu kapsamda yaptıkları çalışmalar ile ilgili bilgi verdi.

Son 4,5 yılda altyapılarına toplam 3,7 milyar lira yatırım yaptıklarını ve altyapı ekipman sayılarını üç katına çıkardıklarını belirten Öğüt, şöyle devam etti:

"Türkiye'yi dünyanın en ileri 3G teknolojisi HSPA+ ile buluşturduk.  Artan veri ihtiyacını karşılamak ve mobil interneti herkes için erişilebilir kılmak adına fiber ağımızı güçlendirecek yeni projemizi başlatıyoruz. Bütünleşik telekomünikasyondan mobil ihtiyaçlara kadar, Türkiye'yi dijitalleşmeye götürecek ve yeni dünyanın merkezindeki en önemli aktörlerden biri kılacak fiber şebekemizi, TEİAŞ'tan kullanım hakkını aldığımız fiber hatlarla güçlendiriyoruz."

İki yıl içinde bu ana hatları şebekelerine eklemek üzere yepyeni fiber ağlar inşa edeceklerini de söleyen Öğüt, "Yaklaşık 300 milyon liralık altyapı yatırımıyla oluşturacağımız bu yeni ağımızla Vodafone Türkiye'nin fiber şebekesini 2,5 katı büyüklüğe eriştirmeyi planlıyoruz. Mevcut 1 milyon kilometrelik Vodafone global fiber şebekesine entegre olacak ağımız sayesinde ülkemiz, Avrupa'dan Hindistan'a ulaşan ses ve veri ağının köprüsü görevini üstlenecek. Vodafone Türkiye olarak bugüne kadar olduğu gibi gelecekte de yatırımlarımızı artırarak sürdürme kararlılığında olduğumuzu, faaliyetlerimize bu bilinçle her zamankinden daha güçlü ve güvenle devam ettiğimizi ifade etmek isterim" diye konuştu.

Toplantı sonunda Öğüt ve Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Hasan Süel gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Süel, 4G'ye ilişkin bir soruya, uygun şartların sağlanması halinde, Türkiye için öngörülen sürenin geriye çekilebileceğini, kendilerinin de buna hazır olduğunu belirtti.

Altyapı çalışmalarına ilişkin soru üzerine de Süel, "Altyapıda rakiplerimizle rekabet etmek istemiyoruz, ortak altyapı çalışmasına sıcak bakıyoruz" yanıtını verdi.

Öğüt de, TEİAŞ'la yapılan bu çalışma sonucunda Türkiye içi fiber ağ uzunluklarının, bu yatırımla birlikte 16 bin kilometrelik fiber ağa sahip olacağını kaydetti. Öğüt, ortak hat kullanımlarına ilişkin ise "Yatırım çalışmamız kapsamında diğer operatörlerin kullanmak istediği hatlarımız varsa bunu paylaşmaya hazırız" bilgisini verdi. - İstanbul

Kaynak: AA / Güncel
title
Close