Türkiye Tasarım Başvurusuyla Avrupa'da Üçüncü Sırada
Türkiye'nin, 40 bine yaklaşan tasarım başvurusuyla, son birkaç yıldır Avrupa'da üçüncü sırada yer aldığı, Gaziantep'in Türkiye genelinde patent başvurularında 14.marka başvurularında 7.ve tasarım başvurularında 3.sırada olduğu bildirildi.
Türkiye'nin, 40 bine yaklaşan tasarım başvurusuyla, son birkaç yıldır Avrupa'da üçüncü sırada yer aldığı, Gaziantep'in Türkiye genelinde patent başvurularında 14. marka başvurularında 7. ve tasarım başvurularında 3. sırada olduğu bildirildi.
Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Sözcüsü, AK Parti Gaziantep Milletvekili Halil Mazıcıoğlu, TBMM'de görüşülmekte olan 2013 Mali Yılı Bütçe Tasarısı görüşmelerinin 9. turunda Türk Patent Enstitüsü Kurumu Bütçesi üzerinde AK Parti Grubu adına bir konuşma yaptı. Mazıcıoğlu, konuşmasında Gaziantep'in Türkiye genelinde patent başvurularında 14. marka başvurularında 7. ve tasarım başvurularında 3. sırada yer aldığını belirterek, "Gaziantep şehrimiz, Antep baklavası, Antep fıstığı, Gaziantep Bakır El İşlemeciliği ve Gaziantep Sedef El İşlemeciliği gibi tescilli coğrafi işaretleriyle bu alanda öncü şehirler arasında yer almaktadır. Nitekim ülkemizden Avrupa Komisyonu'na coğrafi işaret tescili için yapılan ilk başvuru 'Antep Baklavası' olmuştur" dedi.
Cumhuriyetimizin kuruluşunun yüzüncü yılı olan 2023 yılı hedeflerine kararlı adımlarla ilerlediklerini ifade eden Mazıcıoğlu, bu hedeflere ulaşma sürecinde, en etkili küresel rekabet araçlarından olan yenilikçi ürünlerin, dünya çapında tanınmış markaların ve yüksek katma değer potansiyeline sahip tasarımların önemi ve gerekliliğinin tartışmasız olduğunu vurguladı. Mazıcıoğlu, şöyle devam etti:
"Nitekim günümüzün rekabetçi ekonomilerinin ve firmalarının yenilikçi, yüksek teknolojili ve özgün tasarımlı ürünleriyle ve bu ürünler sayesinde oluşturdukları güçlü markalarıyla ve fikri sermayeleriyle ön plana çıktıkları hepimizin malumudur. Küresel rekabet edebilirlik açısından kritik öneme sahip olan yeni bilgi ve teknolojilerin üretilmesinde ve korunmasında; patent, marka, endüstriyel tasarım ve coğrafi işaretlerden oluşan sınai mülkiyet hakları, en etkili yol olarak karşımıza çıkmaktadır. Sınai mülkiyet sistemi, bir yandan fikri ürünlerin etkin bir şekilde korunmasını sağlarken; diğer taraftan, bu ürünlerin üretilmesi sürecinde gerekli olan bilginin en kolay şekilde elde edilmesine imkan sağlamaktadır."
"Patentler, yeni ürünlerin korunmasını sağlamakta, teknolojik yeniliklere basamak oluşturmakta ve teknik bilginin yayılmasını sağlamaktadır" diyen Mazıcıoğlu, "Markalar, ürün ve hizmetler için yapılan yatırımların tüketiciye sunulması sürecinde çok önemli bir rol üstlenmektedir. Yüksek AR-GE maliyeti gerektirmeyen endüstriyel tasarımlar, gerek kobilerimiz için gerekse büyük işletmelerimiz için çıktıları daha kısa zamanda ekonomik değere dönüşebilen bir araç olarak, çok önemli bir potansiyel anlamına gelmektedir. Coğrafi işaretler ise Antep Baklavası, İznik Çinisi ve Aydın inciri gibi yerel ve yöresel değerlerimizi koruma altına alarak, bu değerler sayesinde, şehirlerimizin markalaşmasını ve ticari gelir elde etmesini sağlamaktadır" diye konuştu.
Bugün gelinen noktada, ülkemizde etkin işleyen bir sınai mülkiyet sisteminin mevcudiyetinden rahatlıkla bahsedebildiklerini ifade eden AK Parti Gaziantep Milletvekili Halil Mazıcıoğlu, şunları kaydetti:
"Patent, marka ve tasarım sayılarında son yıllarda kaydedilen artışlar, bu söylediklerimizi doğrular niteliktedir. Türkiye 2011 yılında 120 bine yaklaşan marka başvurusuyla Avrupa'nın en fazla marka başvurusu yapılan ülkesidir. Patent başvurularında her yıl dünya ortalamasının üzerinde artışlar gerçekleşmektedir. 2011 yılında Türk Patent Enstitüsüne 13 binin üzerinde patent ve faydalı model başvurusu yapılmıştır. Bu sayının 2012 yılı sonunda 15 bini geçmesi beklenmektedir. Uluslararası patent başvurularında Türkiye, Avrupa Birliği ülkeleriyle kıyaslandığında 11. sırada yer almaktadır. Öte yandan, 40 bine yaklaşan tasarım başvurusuyla Türkiye, son birkaç yıldır Avrupa'da üçüncü sırada yer almaktadır." - GAZİANTEP