Türkiye-Romanya İş Forumu
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "G-20 dönem başkanlığımızın ana hedefini, 'kapsayıcı ve sağlam büyüme için ortak eylem' olarak tespit ettik. Bu hedef doğrultusunda ve pek çok başlık altında çok ciddi çalışmalar gerçekleştiriyoruz" dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "G-20 dönem başkanlığımızın ana hedefini, 'kapsayıcı ve sağlam büyüme için ortak eylem' olarak tespit ettik. Bu hedef doğrultusunda ve pek çok başlık altında çok ciddi çalışmalar gerçekleştiriyoruz" dedi.
Türkiye- Romanya İş Forumu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Romanya Başbakanı Victor Ponta'nın katılımıyla Romanya Ticaret ve Sanayi Odası'nda yapıldı.
Erdoğan, buradaki konuşmasında, Türkiye'nin dönem başkanlığı sırasında G-20'nin küresel ekonomiyi ilgilendiren konuların ele alındığı temel platform olma özelliğini daha da güçlendirmek istediğini ifade etti.
Dönem başkanlığının ana hedefini "kapsayıcı ve sağlam büyüme için ortak eylem" olarak tespit ettiklerini söyleyen Erdoğan, bu hedef doğrultusunda ve pek çok başlık altında çok ciddi çalışmalar gerçekleştirdiklerini söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Buna ilaveten G-20 için yeni ve güçlü bir düşük gelirli ve gelişmekte olan ülkeler perspektifi geliştirmeye çalışıyoruz. Aynı şekilde kobilerin küresel ekonomik sisteme daha iyi entegre edilmesine dönük çalışmalara da önem veriyoruz" dedi.
Bu önceliklerin üye ülkeler tarafından da benimsenmesinin kendilerini memnun ettiğini dile getiren Erdoğan, G-20 ile düşük gelirli ve gelişmekte olan ülkeler arasındaki işbirliğinin güçlendirilmesinin bu alanda odak noktalarından biri olacağını belirterek şöyle konuştu:
"Fakat bu lafta olmamalı. Az gelişmiş ülkelere, gelişmekte olan ve gelişmiş ülkelerin elini uzatması lazım. Bunu bu G-20'de biz karar altına alalım istiyoruz. Bu konuda G-20'nin üzerine düşen sorumluluğu yerine getirerek küresel kalkınma gündemine katkı sağlaması gerekiyor. Büyümenin, eşitsizliklerin giderilmesini sağlayacak şekilde ve sürdürülebilir olmasını önemli görüyoruz. Türkiye OECD ülkeleri içinde ekonomik büyümesini sürdürürken aynı zamanda eşitsizlikleri de gideren iki ülkeden biridir. Küresel ölçekteki altyapı yatırımları açığının kapatılması için de ortak bir yaklaşım sergilenmesi gerektiği kanaatindeyiz.
Bu gelişmekte olan ülkeler için olduğu kadar, gelişmiş ülkeler için de önemli bir konudur. Bu çerçevede bizi G-20 içinde Romanya'nın da temsilcisi olarak görmenizi özellikle arzu ediyoruz."
Dobruca Modeli
Türkiye ile Romanya arasındaki köklü dostluğun temellerinin ortak tarih ve kültüre dayandığını aktaran Erdoğan, halen Romanya'da yaşayan ve nüfusu 70 bini bulan Türk Tatar toplumu ile 20 bin civarında Türk vatandaşının iki ülkenin ilişkilerinin geliştirilmesinde köprü rolü oynadığını söyledi.
Romanya'nın Türk ve Tatar azınlığa karşı gösterdiği ve Dobruca Modeli olarak adlandırılan örnek tutumu takdir ettiklerini vurgulayan Erdoğan, her yıl Türkiye'yi ziyaret eden 450 bin civarında Romanyalı turist bulunduğunu, bunun da insani bağların bir diğer halkasını ortaya koyduğunu bildirdi.
Erdoğan, şöyle devam etti:
"Türkiye ve Romanya sadece ikili düzeyde değil, NATO başta olmak üzere bölgesel ve uluslararası platformda da yakın işbirliği sergiliyor. Bir, siyasi işbirliği, bunu AB'de zaten bize verdikleri destekle ortaya koydular, koyuyorlar ve uluslararası tüm kurumlarda yaptığımız çalışmalarda bunu ortaya koyuyoruz. İki askeri işbirliği ki NATO'da beraberiz, NATO'da beraber olmanın yanında, aynı şekilde Romanya'da NATO'nun atacağı adımlarda da yine bizler kendilerini destekleme noktasında değerlendirmelerimizi yapıyoruz.
Ekonomik konulardaki düşüncelerimi de paylaştım. Birlikte yürüttüğümüz çalışmalar, ticaret hacmimiz 6,3 milyar dolar, tabii bu yeterli değil. Daha önce değerli dostum Ponta ile bunu 10 milyar dolara çıkarma hedefini belirlemiştik. İnşallah 6,3'ü 10'a çıkaracağız. Bu tabii gayretle hallolabilecek bir iştir. Bunu yakalayacağımıza da inanıyorum. Ticaret hacmimizdeki bu gelişmelerin önümüzdeki dönemde de devam edeceğine, Romanya'da tabii bu 10 binden fazla Türk firmasının bundan sonra da yine aktif bir şekilde faaliyetlerini sürdürmesini özellikle hatırlatmak istiyorum."
Romanya'da daha büyük yatırımlar
Türk müteahhitlerinin Romanya'da ciddi projeleri bulunduğunu aktaran Erdoğan, ilk 250 firma içinde Çin'in ardından Türkiye'nin 42 firmayla ikinci sırada yer aldığını kaydetti.
Erdoğan, "Bu müteahhitlik sektörümüzün ne kadar önemli bir konumda olduğunu gösteriyor. Romanya'da da müteahhitlik firmalarımızın altyapı üstyapı bütün bu konularda çok başarılı yatırımlar içinde yer alabileceğine inanıyorum. Sanayiden tarıma, bankacılık ve finanstan gayrimenkule, ticaretten imalata kadar her alanda önemli yatırımlara imza atan müteşebbislerimiz onbinlerce kişiye Romanya'da istihdam sağlıyor" dedi.
Erdoğan, bu yatırımların Romanya'nın büyümesine katkı sağlamanın yanında iki ülke arasındaki ilişkilerin güçlenmesine teminat olacağını, ticari ve ekonomik ilişkilerin Türk ekonomisine de büyük faydası bulunduğunu aktardı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Haftada 40'ın üzerine çıkan karşılıklı uçuş seferleri, ilişkilerimizin derinliğini ve yoğunluğunu gösteren başka bir işarettir. Günde 3 tane THY uçağı geliyor. Bugün konuştuk Türk Hava Yolları bunu 4'e çıkaralım diyor, 4'e çıkacak. Bu bir şey gösteriyor. Adeta İstanbul-Ankara seferi gibi. Bakınız nereden nereye" değerlendirmesini yaptı.
Romanya'da faaliyet gösteren iş adamlarının ülkeye katkılarının Romanya makamları tarafından takdir ediliyor olmasının da kendisini ayrıca memnun ettiğini vurgulayan Erdoğan, Türk iş adamlarının kendi aralarında da birlik ve beraberlik içinde ekonomik faaliyetlerin yanında sosyal ve kültürel alanlarda da faydalı çalışmalar yapmasını takdirle karşıladığını söyledi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Romanya hükümetinin desteği ve teşvikiyle Türk iş adamlarının Romanya'da daha büyük yatırımlar yapacağından kuşku duymadığını belirterek, "Türkiye olarak Romanya'daki iş adamlarımıza desteğimizin tam olduğunu bir kez daha vurgulamak istiyorum. Gerek Türkiye, gerekse Romanya hükümetler olarak bizim görevimiz iş adamlarımızın önünde engeller varsa bu engelleri kaldırmak, onların önünü açmak ve onların yatırımlarını hızla devam ettirmelerini sağlamaktır. Bize düşen görev budur. Bugün ikili yaptığımız görüşmede de değerli dostum Ponta ile bunları ele aldık, değerlendirmelerini yaptık" dedi.
Merkez üssü
Erdoğan, Türkiye'ye yaklaşık 20 milyon dolar yatırım yapan Rumen iş adamlarından da bu konuda daha aktif olmalarını beklediğini söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Romanya ile belirlediğimiz ortak hedeflere ulaşılması sizlerin çabalarıyla mümkündür. Bizler gerek Sayın Cumhurbaşkanı, gerek Sayın Başbakan ve Romanya hükümetiyle birlikte sizlerin yanında olmaya devam edeceğiz" diye konuştu.
Romanya'nın, Türkiye'nin bölgesindeki tüm ekonomik, bölgesel ve sosyal faaliyetlerinin merkez üssü durumunda bulunduğunu belirterek, gerek soydaş ve vatandaşların, gerekse halkların karşılıklı sevgisiyle bu durumun her geçen gün daha da güçleneceğinin görüldüğünü söyledi.
Erdoğan, "Biz bu durumdan memnuniyet duyuyor ve atılan her adımı destekliyoruz. Bugün burada gerçekleştirdiğimiz Türkiye-Romanya İş Forumu'nun bu süreci daha da ileri taşıyan ve güçlendiren bir toplantı olduğuna inanıyorum" dedi.
Erdoğan, toplantının hayırlara vesile olmasını dileyerek, katılımcılara Rumence teşekkür etti.
Konuşmaların ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan'a, Romanya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mihai Daraban tarafından Romanya Ticaret ve Sanayi Odası onursal üyeliğini temsilen diploma ve rozet takdim edildi.
(Bitti)