Haberler

Türkiye'nin Yerli ve Milli İlk Robotik Fakülte Eczanesi

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Yerli ve milli üretim Robotik Üniteli Eczane Türkiye’de ilk kez bir Eczacılık Fakültesinde yer aldı.

Yerli ve milli üretim Robotik Üniteli Eczane Türkiye'de ilk kez bir Eczacılık Fakültesinde yer aldı. Öğrenciler eğitimlerinde yararlanacağı gibi, sektörün de tercih edeceği yeni bir teknoloji geliştirildi.

Türkiye'de ilk kez bir üniversite fakültesinde Robotik Üniteli Simülasyon Eczanesi açıldı. Yerli ve milli kaynaklarla üretilen EBOT isimli robotik eczane, Gazi Üniversitesi Eczacılık Fakültesi öğrencilerinin eğitimi ve eczane pratiklerini geliştirmesine yönelik bir mesleki laboratuvar olarak kullanılacak.

Gazi Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof.Dr. İlkay Erdoğan Orhan, Robotik Üniteli Simülasyon Eczanesi'nin, tamamen eczane işletmeciliği laboratuvarı olarak tasarlandığını dile getirdi. Öğrencilerin eczane işletmeciliğini ve yönetimini daha iyi öğrenmesini sağlayan ve son teknolojiyi içeren laboratuvar hakkında bilgi veren Orhan, "Bu aslında yurt dışında kullanılan bir sistem ancak ülkemizde pek yaygın değil. Türkiye'de bir eczacılık fakültesinde eğitim amacıyla kurulması ilk defa Gazi Üniversitesinde gerçekleşmiş oldu. Öğrencilerimiz bu sistemi kullanacak, tanıyacak ve çok daha üst düzey bir eğitim almış olacaklar" diye konuştu.

"Türkiye'deki tüm ilaçlar sistemde kayıtlı"

Çok yakın bir eczacı arkadaşının yönlendirmesiyle böyle bir teknoloji geliştirdiğini anlatan EBOT'un tasarımcısı Mühendis Onat Totuk ise EBOT ile eczacının işinin kolaylaştığını ve hızlandığını kaydetti. Sistemin işleyişinden bahseden Totuk, Türkiye'deki tüm ilaçların bilgisayar sisteminde kayıtlı olduğunu, son kullanma tarihine kadar kontrollerden geçirildiğini ifade etti. Totuk, "Ülkemizin gelişmesi adına bizim için son derece önemli. Yerli ve milli bir ürün olması da önemli" dedi.

"Yurt dışında bile görmedik"

İlk EBOT'u 2011 yılında eczanesinde kullanan Ufuk Işık da, eczacılar için doğru danışmanlık hizmeti ve doğru ilacı vermek olduğunu aktararak, "EBOT sayesinde hastalarla olan iletişimimiz kesilmeden, onlara hızlı bir şekilde hizmet verip danışmanlık yönünü öne çıkarıyoruz. Teknolojiyi eczanemizde kullanarak en hızlı ve en güvenilir hizmeti vermeye çalışıyoruz. Hastalarımız görünce çok şaşırıyorlar ve ilgilerini çekiyor. Yurt dışından gelen hastalarımız orada bile böyle bir sistemle karşılaşmadıklarını söylüyorlar. Bunu yerli olarak yapılmış olması da bizlere mutluluk veriyor" şeklinde konuştu. - ANKARA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel
title
Close