Haberler
Putin, açık açık tehdit etti: Sabrımız bir gün mutlaka tükenecek

Putin, ilk kez bu kadar açık tehdit etti! Sözleri yaklaşan savaşın habercisi

Türkiye'nin yanı başında şiddetli çatışma! Muhalifler adım adım ilerliyor

Türkiye'nin yanı başında şiddetli çatışma

Kırıkkale'de yere çöp atanlar güvenlik kameralarından tespit ediliyor

Bir ilde daha başladı! Caddede, sokakta kamera ile takip ediliyorlar

İstanbul'da sahte içkiden 2 kişi hayatını kaybetti

İstanbul'da kabus yeniden hortladı: 2 kişi öldü, sayının artmasından korkuluyor

Türkiye'nin yeni kuş cennetinde kuş sayımı yapıldı

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye'nin yeni kuş cenneti olarak gösterilen Obruk Barajı'nda kış ortası su kuşu sayımları gerçekleştirildi.

Türkiye'nin yeni kuş cenneti olarak gösterilen Obruk Barajı'nda kış ortası su kuşu sayımları gerçekleştirildi.

Dünyanın doğal zenginlik müzeleri olarak kabul edilen sulak alanların doğal işlevleri ve ekonomik değerleriyle ülkemizin de en önemli ekosistemlerinden biri olması gerçeğinden yola çıkan Hitit Üniversitesi kentin sahip olduğu doğal zenginliklerin tespit edilerek tanıtılması için başlattığı çalışmalar sürüyor. Hitit Üniversitesi bünyesinde kurulan Biyolojik Çeşitlilik Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından Çorum'un biyolojik çeşitliği ve doğal zenginliklerini ortaya çıkarılması adına 2017 yılından itibaren ülkenin en büyük barajları arasında yer alan Obruk Barajı'nda saha ve gözlem çalışması yapılıyor.

Bugüne kadar barajda yapılan izlemeler sonucu barajda ötücü, yırtıcı, su kuşları gibi yaklaşık 20 familyadan 110'a yakın kuş türü tespit edildi. Türkiye'nin en çok kış kuş popülasyonuna sahip ilk 20 sulak alan içerisinde olan Obruk, yurt içi ve yurt dışından hem kuş gözlemcilerinin hem de doğa fotoğrafçılarının ilgisini çekecek potansiyeli bünyesinde barındırıyor. Doğal güzelliğiyle de fotoğraf tutkunlarının gözde mekanları arasında yer alacak olan Obruk, üniversite tarafından hayata geçirilmesi planlanan Oğuz Adası projesi kapsamında kurulması planlanan doğa parkurlarıyla birlikte turizme de katma değer sunması hedefleniyor.

300 milyon dolara yapılan Obruk barajı, Türkiye'nin yeni kuş cenneti olarak gösteriliyor

300 milyon dolara mal olan, 36 kilometre uzunluğunda, 661 milyon metreküp su rezervi bulunan ve 2008 yılında hizmete girmesiyle yıllık 473 milyon kwatt-saat enerji üretim kapasitesine sahip olan Obruk, artık Türkiye'nin gizli bir biyolojik zenginlik alanı olarak adlandırılıyor.

Baraj gölü aynı zamanda bahar mevsiminde üreyen kuş türlerine de ev sahipliği yaptığı görülürken, üreyen kuş türleri arasında akkuyruklu kartal, kara ve küçük akbaba ile şah kartalı gibi popülasyonları tehlikede altında olduğu için koruma altına alınan endemik kuş türlerine de rastlandı.

"Amacımız, burayı koruma alanı ilan etmek"

Hitit Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Araştırma Görevlisi Kadir Ulusoy, Obruk Barajı'nın Hidro Elektrik Santrali olarak kurulan rezervuar tipli bir baraj gölü olduğunu söyledi. Ulusoy, son yıllarda su kuş kuşlarının Obruk'u aktif olarak kullandıklarını tespit ettikten sonra kış ortası kuş sayımlarını yaptıklarını açıkladı.

Barajda yaptıkları çalışmalar sonucu elde ettikleri verilere baktıklarında Türkiye'de yapılan kış ortası su sayımlarında birey bazında Obruk'un en çok su kuşu bulunduran alanlar içerisinde Türkiye genelinde ilk 20'ye girdiğini anlatan Ulusoy, "Türlere baktığımız ise en kalabalık grup olarak sakarmekeler var. Ondan sonra yeşilbaş, karabatak balıkçıl türleri martılar bulunmakta. Her yıl yapılan bu gözlemler sonucunda burasının biyolojik çeşitliliği ortaya çıkarımlar olacak. Amacımız, Doğa Koruma Milli Parklar Şube Müdürlüğü ile beraber burayı koruma alanı ilan etmeye çalışacağız" dedi. - ÇORUM

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel
title